• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.9°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.7°C
  0 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.7°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 25.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  74%

Ο καταυλισμός-φιλέτο

Κοινωνική... πολιτική από ιδιώτες επενδυτές

 • A-
 • A+

Σε πλήρες αδιέξοδο παραμένει το θέμα της μετεγκατάστασης του καταυλισμού των Ρομά στη Νέα Αλικαρνασσό, ενώ η έκταση που καταλαμβάνει αποτελεί «φιλέτο» προς αξιοποίηση για τη δημιουργία εμπορικού πάρκου.

Για το συγκεκριμένο θέμα, εδώ και τρία χρόνια το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν παραχωρήσει ρόλο «διαπραγματευτή» με τους Ρομά σε μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία, η οποία, αφού δεν κατάφερε να τους πείσει να αποχωρήσουν, πριν από λίγες μέρες πήρε ακόμα έναν χρόνο παράταση για να βρει λύση.

Η ανάθεση της σχετικής ευθύνης στην εταιρεία «Βήτα Πρώτη» είχε γίνει με τον πιο επίσημο τρόπο από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου το 2014, λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, έπειτα από δημοπρασία, στην οποία εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, του ανατέθηκε η εκμίσθωση της έκτασης των 140 στρεμμάτων αλλά και η μετεγκατάσταση του καταυλισμού με δική του ευθύνη.

Συστάσεις

Γι’ αυτήν την απόφαση ο Δήμος Ηρακλείου είχε δεχτεί αυστηρές συστάσεις από τον Συνήγορο του Πολίτη. Σε έγγραφό της προς τον Δήμο Ηρακλείου η ανεξάρτητη αρχή τονίζει πως η στεγαστική αποκατάσταση των Ρομά δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη των ιδιωτών, καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες του ως προς την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων αυτών.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, και ενώ άλλαξε η διοίκηση στον δήμο, το θέμα του καταυλισμού φαίνεται να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της εταιρείας.

Λίγο πριν λήξει η τριετής μίσθωση, η «Βήτα Πρώτη» ζήτησε παράταση της συμφωνίας, κάνοντας νέες προσφορές στους κατοίκους του καταυλισμού.

Συγκεκριμένα, αυτή τη φορά προτείνει να δώσει 800.000 ευρώ για την αγορά 170 λυόμενων οικίσκων, με δυνατότητα στέγασης 850 ατόμων.

Επίσης, η εταιρεία δεσμεύεται ότι στον χώρο που θα βρεθεί για τον καταυλισμό θα δημιουργήσει έναν βρεφονηπιακό σταθμό που θα χρηματοδοτεί η ίδια με 20.000 ευρώ για 10 χρόνια.

Τέλος, υπόσχεται να παρέχει 5.000 ευρώ για 10 χρόνια για ιατροφαρμακευτική κάλυψη αλλά και υποτροφίες σε όσα παιδιά των Ρομά επιλέξουν να σπουδάσουν.

Προσδοκία κέρδους

Οσο δελεαστικά κι αν ακούγονται αυτά, δεν παύει να πρόκειται για εξόφθαλμη άσκηση «στεγαστικής και κοινωνικής πολιτικής» από μια ιδιωτική εταιρεία με προφανές αντάλλαγμα τα κέρδη που προσδοκά από τη δημιουργία εμπορικού πάρκου στην περιοχή, γεγονός που μοιραία οδηγεί σε ακόμα σκληρότερο παζάρι από τους διαμένοντες στον καταυλισμό, οι οποίοι αρνούνται πεισματικά μέχρι σήμερα να αποχωρήσουν, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν τούς έχουν εκχωρηθεί άτοκα δάνεια για την αγορά κατοικιών, χρήματα όμως που τα επένδυσαν σε άλλους σκοπούς.

Με την εταιρεία σε ρόλο διαπραγματευτή, πάντως, φαίνεται να βολεύεται και το Δημοτικό Συμβούλιο που πήρε κατά πλειοψηφία απόφαση για παράταση της εκμίσθωσης για ένα χρόνο (η εταιρεία είχε ζητήσει τριετή παράταση) μέχρι να καταφέρει ο υποψήφιος επενδυτής να πείσει τις περίπου 150 οικογένειες των Ρομά να αποχωρήσουν.

«Τουλάχιστον έχουμε ένα έσοδο 3.000 ευρώ τον μήνα για ακόμα ένα χρόνο, μέχρι να βρεθεί μια ουσιαστική λύση» λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, τονίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα είχε καταγγελθεί η σύμβαση και το θέμα θα επέστρεφε οριστικά σε αδιέξοδο.

Αντιδρούν οι έμποροι

Για την επικείμενη έλευση πολυκαταστημάτων στο προτεινόμενο εμπορικό πάρκο έχει εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αφανισμού του λιανικού εμπορίου με τραγικές συνέπειες στον εμπορικό κόσμο του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Αν και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Αιμίλιος Αλεξιάδης, μιλούσε για μικρές εμπορικές χρήσεις, εντούτοις στο πελατολόγιο της «Βήτα Πρώτη» βρίσκει κανείς μεγάλες επιχειρήσεις όπως τα ΙΚΕΑ, τα Leroy Merlin, o Κωτσόβολος και άλλες παρόμοιες, που έχουν εγκατασταθεί σε ακίνητα τα οποία η ίδια εκμεταλλεύεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και αλλού. Από τον Δήμο Ηρακλείου, πάντως, που εκμίσθωσε την έκταση, δεν έχει τεθεί κανένα όριο ως προς το μέγεθος των εταιρειών που θα εγκατασταθούν.

Αρωμα… offshore

Τέλος, για άλλη μια φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκαν αιχμές για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας. Οπως είχε αποκαλύψει στο ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.», στην επίμαχη δημοπρασία του 2014 η «Βήτα Πρώτη» παρουσίασε ως αξιόχρεο εγγυητή τη μητρική της εταιρεία «Βήτα Ανάπτυξης Ακινήτων Α.Ε.», που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Βασίλειο Μουχτάρη.

Το όνομα του κ. Μουχτάρη όμως βρέθηκε την ίδια περίοδο στον κατάλογο των εμπλεκομένων με τουλάχιστον τρεις offshore εταιρείες, όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και από διαρροές εγγράφων από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Οι τρεις offshore εταιρείες στις οποίες εμφανίζεται ο κ. Μουχτάρης (PR Interinvestments, Easy Investments and Development ltd και ROM Food Invest) έχουν γραφεία και στην Αθήνα, στην οδό Πανεπιστημίου 16, ενώ στην ίδια διεύθυνση εδρεύει και η «Βήτα Πρώτη», η οποία με την προχθεσινή απόφαση του Δήμου Ηρακλείου πήρε νέα προθεσμία για να λύσει τον γρίφο του καταυλισμού στην Αλικαρνασσό.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπρησμοί με... άρωμα νύχτας
Στάχτη τα αυτοκίνητα επικεφαλής δημοτικής παράταξης της Αριστεράς στον Δήμο Χερσονήσου Κρήτης ● «Μου στέλνουν μήνυμα ή με εκδικούνται για τη δημοτική μου δράση», λέει ο ίδιος ο Μανώλης Διαμαντάκης.
Εμπρησμοί με... άρωμα νύχτας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου για την αντιμετώπιση της κρίσης
Τις προτάσεις του για την στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας παρουσίασε ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών και τον γ.γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή.
Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου για την αντιμετώπιση της κρίσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εμπαιγμός για τη μελέτη επιπτώσεων του αεροδρομίου Καστελλίου
Την έντονη αντίδρασή της για τις εξελίξεις ως προς την κατάρτιση ειδικής μελέτης για τις επιπτώσεις του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι στο τοπικό ΑΕΠ, εκφράζει η Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας. Σε επιστολή της...
Εμπαιγμός για τη μελέτη επιπτώσεων του αεροδρομίου Καστελλίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Eργα με ξένα κόλλυβα στην Κρήτη
Την ώρα που ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοινώνει χρηματοδότηση για την αλλαγή δικτύων ύδρευσης στο Ηράκλειο, το έργο, που ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, κοντεύει να τελειώσει
Eργα με ξένα κόλλυβα στην Κρήτη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι έμποροι του Ηρακλείου ζητούν την παράταση της μείωσης των ενοικίων
Την παράταση του μέτρου της μείωσης των ενοικίων, ζητεί με επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου - Παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Οι έμποροι του Ηρακλείου ζητούν την παράταση της μείωσης των ενοικίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας