• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.6°C
  6 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.6°C
  4 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 21.0°C
  1 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.4°C / 19.9°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 21.0°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  25%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.1°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.8°C / 18.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 17.7°C
  1 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  0 BF
  30%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 18.9°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 18.8°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.4°C / 20.3°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  0 BF
  62%

Η «ακτινογραφία» της κρητικής οικονομίας από τη Eurobank

 • A-
 • A+

Μια αναλυτική «ακτινογραφία» της οικονομίας της Κρήτης παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της Επιχειρηματικής αποστολής «Go in Crete» της Eurobank. Στη μελέτη καταγράφονται οι δυναμικοί τομείς του νησιού αλλά και η ανισοκατανομή της ανάπτυξης μεταξύ των τεσσάρων νομών. Υψηλότερο το μορφωτικό επίπεδο αλλά και η ανεργία των Κρητικών. 

Η μελέτη με γενικότερο τίτλο  «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα - Τα Απαραίτητα Συστατικά Ενός Νέου Παραγωγικού Μοντέλου για την Ελληνική Οικονομία» καταρτίστηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνάς Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank και περιέλαβε ειδικές ενότητες για την οικονομική δραστηριότητα του νησιού.

Από τα βασικότερα συμπεράσματα της μελέτης για την Κρήτη, που παρουσίασε κατά την πρώτη μέρα του Go in Crete» ο καθηγητής Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank, είναι το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού στο νησί (σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο) αλλά και το υψηλό ποσοστό ανεργίας (22,6%), το οποίο μάλιστα αυξάνεται ελαφρώς ταχύτερα απ' ότι στην υπόλοιπη χώρα. Αντιστοίχως μεγαλύτερη σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο είναι και η μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο νησί  μεταξύ των ετών 2008- 2014 (28,1% στην Κρήτη έναντι 25,2% πανελλαδικά).  

Ως προς τις εξαγωγικές επιδόσεις του νησιού η μελέτη, με βάση τα στοιχεία του 2016 καταδεικνύει θετικό ισοζύγιο αγαθών συνολικά για το νησί, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 531.9 εκατομμύρια ευρώ και τις εισαγωγές τα 410.1 εκατομμύρια, καταγράφοντας πλεόνασμα 121.8 εκατομμυρίων. Ωστόσο και σε αυτό τον τομέα η μελέτη καταγράφει την ανισορροπία μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων του νησιού καθώς σχεδόν το σύνολο του θετικού ισοζυγίου (εξαγωγών/εισαγωγών) προέρχεται από το νομό Ηρακλείου τη στιγμή που ο νομός Ρεθύμνου έχει αρνητικό ισοζύγιο εισάγοντας περίπου τα τριπλάσια αγαθά απ' ό,τι εξάγει. (Χαρακτηριστικός είναι ο πίνακας που ακολουθεί).

Πηγή: Eurobank

Οι τομείς με τη μεγαλύτερη βαρύτητα

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, οι τομείς με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην Κρήτη, η οποία συνεισφέρει κατά 4,9% στο ΑΕΠ της χώρας,  είναι το εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό, ενώ ακολουθούν ο δημόσιος τομέας, οι υπηρεσίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, η μεταποίηση, η γεωργία και οι κατασκευές.

Η εικόνα διαφοροποιείται ελαφρώς ως προς την απασχόληση όπου στην πρώτη θέση έρχονται μεν το εμπόριο, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό και ακολουθούν ο δημόσιος τομέας, αλλά τις επόμενες θέσεις καταλαμβάνουν η γεωργία και οι κατασκευές

Μορφωμένοι αλλά άνεργοι οι Κρητικοί

Η ανεργία στην Κρήτη, όπως και στο σύνολο της Ελλάδας, είναι ιδιαιτέρως υψηλή και έφτασε το 2016 στο 22,6% έχοντας αυξηθεί 16,2 ποσοστιαίες μονάδες από το 2008. Ταυτόχρονα αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων από 28,0% το 2008 σε 56,2% το 2016.

Πηγή: Eurobank

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Κρήτης είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου καθώς βρίσκεται πάνω από το μ.ο. της Ελλάδας σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και 3η πανελλαδικά σε κατόχους διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου. Αναλυτικότερα, η Κρήτη βρίσκεται υψηλότερα από το μ.ο. της Ελλάδας σε πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι 3η πανελλαδικά σε κατόχους διδακτορικού τίτλου, 3η σε κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 3η πανελλαδικά σε ποσοστό αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επί του συνόλου του πληθυσμού της.

Πηγή: Eurobank

Από όσους έχουν δουλειά πάντως, η μεγαλύτερη συγκέντρωση των εργαζομένων της Κρήτης παρατηρείται στο εμπόριο και σε υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό με το ποσοστό αυτό έχει παραμείνει μεταξύ 33% και 37% από το 2000 έως σήμερα χωρίς σημαντικές διακυμάνσεις ενώ ειδικά, την περίοδο της κρίσης (2008-2017) κυμαίνεται μεταξύ 35% και 37%.

Αντίθετα, η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα του νησιού συρρικνώθηκε σημαντικά από το 2000 έως σήμερα. Συγκεκριμένα την περίοδο 2000-2008 μειώθηκε από το 27% στο 16% ενώ την περίοδο 2008-2017 παρέμεινε κατά μ.ο. στο 18%.

Λάδι και τουρισμός

Οι εξαγωγές αγαθών της Κρήτης εστιάζονται κυρίως στα λάδια και λίπη και δευτερευόντως στα τρόφιμα και ζώα ζωντανά και στα χημικά προϊόντα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές υπηρεσιών της Κρήτης, κεντρικό ρόλο έχει ο τουρισμός καθώς το νησί αποτελεί τον πιο δημοφιλή ελληνικό τουριστικό προορισμό. Η Κρήτη απολαμβάνει σταθερά τις υψηλότερες αφίξεις αλλοδαπών τουριστών και την υψηλότερη πληρότητα σε σχέση με κάθε άλλη περιφέρεια ενώ το 2017 αναμένεται να είναι άλλη μία πολύ καλή χρονιά. με βάση τα επίσημα στοιχεία μάλιστα η Κρήτη απολαμβάνει σταθερά το μεγαλύτερο αριθμό αλλοδαπών τουριστών και την υψηλότερη πληρότητα σε σχέση με κάθε άλλη περιφέρεια.

Επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας της μελέτης είναι ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής οικονομολόγος Ομίλου Eurobank και μέλη της τα εξής στελέχη της Eurobank: Ο Δρ. Τάσος Αναστασάτος, ο Ιωάννης Γκιώνης, ο Δρ. Στυλιανός Γώγος, η Άννα Δημητριάδου, ο Δρ. Θεόδωρος Σταματίου, η  Έλια Τσιαμπάου και η Γαλάτεια Φωκά. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΓΟΡΑ
Αύξηση κερδών και καταθέσεων για την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης από τον πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Μιχάλη Μαρακάκη, η Τράπεζα παρουσίασε τριπλασιασμό των κερδών της και αύξηση κατά 20% των καταθέσεων.
Αύξηση κερδών και καταθέσεων για την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων
ΑΓΟΡΑ
Τρία νέα καταστήματα της Τράπεζας Χανίων στην Αττική
Τη λειτουργία τριών νέων καταστημάτων στον νομό Αττικής ανακοίνωσε η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, αριθμώντας πλέον επτά καταστήματα στην Αττική και 23 πανελλαδικά. Τα νέα καταστήματα της Τράπεζας βρίσκονται...
Τρία νέα καταστήματα της Τράπεζας Χανίων στην Αττική
ΑΓΟΡΑ
Αναδιάρθρωση Δικτύου Καταστημάτων στην Τράπεζα Χανίων
Σε αναδιάρθρωση των καταστημάτων της προχωράει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων Αλικιανού, Πλατανιά και Τυμπακίου ενώ προωθείται η λειτουργία τριών νέων...
Αναδιάρθρωση Δικτύου Καταστημάτων στην Τράπεζα Χανίων
ΑΓΟΡΑ
Νέα προθεσμιακή κατάθεση από τη Συνεταιριστική Χανίων
Τον νέο λογαριασμό προθεσμιακής κατάθεσης «Εξαρχής», προσθέτει στις υπηρεσίες της η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Ως ελάχιστο ποσό κατάθεσης ορίζεται το ποσό των 1.000 €, με ελάχιστη διάρκεια κατάθεσης τους...
Νέα προθεσμιακή κατάθεση από τη Συνεταιριστική Χανίων
ΑΓΟΡΑ
Συνεργασία ΙΤΕ - Παγκρήτιας Τράπεζας για την καινοτομία στις επιχειρήσεις
Συμφωνία συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Κρήτη, υπογράφηκε μεταξύ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Σε ειδική...
Συνεργασία ΙΤΕ - Παγκρήτιας Τράπεζας για την καινοτομία στις επιχειρήσεις
ΑΓΟΡΑ
Νέο κατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων στην Αττική
Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ενός νέου καταστήματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δικτύου των καταστημάτων της. Το νέο κατάστημα βρίσκεται στην...
Νέο κατάστημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων στην Αττική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας