• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.1°C
  1 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.2°C
  3 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.3°C
  2 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 18.0°C / 22.7°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.8°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  84%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 24.5°C
  2 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 25.0°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  82%

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη. Απαντώντας η υπ. Πολιτισμού τόνισε πως το πρόγραμμα ήταν έτσι δομημένο από την προηγούμενη κυβέρνηση και το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει παρά μόνο... συστάσεις.

Η αρχαιολογία στα χέρια των εργολάβων

 • A-
 • A+

Καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και σπατάλη δημόσιων πόρων με αμφίβολο αποτέλεσμα χαρακτηρίζει το εν εξελίξει έργο ψηφιοποίησης των κινητών αρχαιολογικών μνημείων της χώρας ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

Η ανάθεση του έργου σε εργολάβους οδηγεί σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις τους αρχαιολόγους, που φτάνουν να αμείβονται «με το κομμάτι» (1,47 ευρώ για κάθε μνημείο που ψηφιοποιούν), ενώ σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται χωρίς αρχαιολογικά ένσημα και πληρώνονται με απόδειξη δαπάνης. 

Και όλα αυτά για ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά πρότζεκτ της χώρας που έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση 340.000 καταγεγραμμένων μνημείων πολιτισμού, ενώ στην ίδια την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ), που διαχειρίζεται το έργο, διαβάζουμε πως κύριος σκοπός της είναι η ανάσχεση και αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. 

Η πρώτη φάση του έργου με τον βαρύγδουπο τίτλο «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» αφορούσε την καταγραφή και τεκμηρίωση των μνημείων και υλοποιήθηκε με προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Για τη δεύτερη όμως φάση της ψηφιοποίησης όλου αυτού του υλικού, με συνολικό προϋπολογισμό 3,3 εκατ. ευρώ, επελέγη η ανάθεση σε οκτώ διαφορετικές ιδιωτικές εταιρείες. 

Η πρόσληψη των αρχαιολόγων από τους εργολάβους γίνεται με όρους ελεύθερης αγοράς και δεν έχουν λόγο ούτε οι τοπικές εφορείες αρχαιοτήτων ούτε το υπουργείο κεντρικά, ενώ κάθε εταιρεία είναι ελεύθερη να επιβάλει τις εργασιακές σχέσεις που επιθυμεί.

Καταγγελίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.» κάνουν λόγο για προσλήψεις ακόμη και μη αρχαιολόγων για την ψηφιοποίηση με τα «στραβά μάτια» της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του Εργου ή ακόμη και για φαινόμενα διαπλοκής με στελέχη τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών που πληρώνονται «μαύρα» για να κάνουν τη δουλειά, την οποία στη συνέχεια οι ίδιοι θα εγκρίνουν. 

«Αρχαιολογία με το κιλό» 

«Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα της εργολαβοποίησης του αρχαιολογικού έργου και των δυσμενών συνθηκών εργασίας που διαμορφώνονται για το επάγγελμά μας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων Γιώργος Μπροκαλάκης.

«Οι τόσο απαραίτητοι για τους εργολάβους αρχαιολόγοι, χάρη στους οποίους υλοποιείται η ψηφιοποίηση, καλούνται να δουλέψουν σε αναξιοπρεπείς συνθήκες. Χαρακτηριστικός είναι ο εμπαιγμός των συναδέλφων που δουλεύουν για την εταιρεία "IKNOWHOW", η οποία έχει συμπράξει με τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ΕΛΚΕ υπολόγισε ότι ένας εργαζόμενος μπορεί να κάνει 40 τεκμηριώσεις τη μέρα και συνεπώς αν κάποιος δουλεύει οκτάωρο/πενθήμερο και πληρώνεται με το κομμάτι θα παίρνει 1.100-1.200 ευρώ μεικτά. Στην πράξη όμως οι καταχωρίσεις δεν ξεπερνούν τις 20 με 25 την ημέρα και οι συνάδελφοι πληρώνονται με 600 έως 700 ευρώ. Αν θέλουν να πάρουν περισσότερα πρέπει να κάνουν πιο γρήγορα και πιο πρόχειρα τη δουλειά. Αυτό, όμως, δεν είναι επιστημονικό έργο, είναι αρχαιολογία με το κιλό», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μπροκαλάκης. 

«Δεν μας αφορά» 

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη.

Απαντώντας η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου τόνισε πως το πρόγραμμα ήταν έτσι δομημένο από την προηγούμενη κυβέρνηση και το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει παρά μόνο... συστάσεις στους εργολάβους.

Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» η διευθύντρια της ΔΔΕΑΜ, Βασιλική Παπαγεωργίου, επιβεβαιώνει πως οι συμβάσεις του υπουργείου με τους αναδόχους δεν προβλέπουν συγκεκριμένους όρους για την απασχόληση των δικών τους υπεργολάβων (σ.σ. των αρχαιολόγων) αλλά σε κάθε περίπτωση γίνονται συστάσεις ώστε να είναι αξιοπρεπείς οι όροι εργασίας τους. 

Οπως είναι φυσικό, η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου έχει καθυστερήσει.

Με βάση τους όρους της σύμβασης επρόκειτο να τελειώσει τον Φεβρουάριο, αλλά πήρε παράταση μέχρι τον Απρίλιο και δεν φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι στην ουσία για την ψηφιοποίηση δουλεύουν πλέον και οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν στην πρώτη φάση από το υπουργείο, συντονίζοντας τη δουλειά των εργολαβικών εργαζόμενων.

Την ίδια στιγμή το συνολικό κόστος για το Δημόσιο είναι τέσσερις με πέντε φορές υψηλότερο από το να είχε εκτελεστεί το έργο με αυτεπιστασία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
Μετράνε ψήφους, «σταυρώνουν» τους υπαλλήλους
Ανοίκεια επίθεση από Μενδώνη και Αυγενάκη στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη, που υπερασπίζεται τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου. Η «σταύρωση» της υπαλλήλου εκτυλίχθηκε...
Μετράνε ψήφους, «σταυρώνουν» τους υπαλλήλους
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
'Η χάνεις τις πανελλαδικές ή απολύεσαι!
Τρεις μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων εμποδίστηκαν να προσέλθουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς οι εργοδότες τους τούς αρνήθηκαν να αλλάξουν βάρδια, αν και γνώριζαν πως ήταν υποψήφιοι για την τριτοβάθμια...
'Η χάνεις τις πανελλαδικές ή απολύεσαι!
Οι μελετητές του ΤΑΙΠΕΔ που εξέθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης τα σχέδια του Ταμείου για την πρώην αμερικανική βάση.
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
«Φρένο» στο ΤΑΙΠΕΔ από την Περιφέρεια Κρήτης
Ομόφωνα αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με την αξιοποίηση του «φιλέτου» της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου.
«Φρένο» στο ΤΑΙΠΕΔ από την Περιφέρεια Κρήτης
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
Ανήθικη και δολοφονική η εγκατάλειψη μετά από τροχαίο
Εκκληση στο υπουργείο Δικαιοσύνης για παύση του καθεστώτος ατιμωρησίας σε ό,τι αφορά την εγκατάλειψη θυμάτων έπειτα από τροχαία απευθύνουν τα μέλη του πανελλήνιου συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Το Σάββατο...
Ανήθικη και δολοφονική η εγκατάλειψη μετά από τροχαίο
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
Ανιστόρητη προσβολή στο Ρέθυμνο από Ραχήλ Μακρή
Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου στοχοποίησε η πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή σε μια έξαρση εθνικιστικού μένους, τις ίδιες μέρες που μεθοδεύονται παρεμβάσεις της Ακροδεξιάς στην εκπαιδευτική κοινότητα. Αφορμή για...
Ανιστόρητη προσβολή στο Ρέθυμνο από Ραχήλ Μακρή
ΕΦ+ΚΡΗΤΗ
Η Γιαννούλα «πέταξε» με όπλο την αγάπη
​Μια διαφορετική επιβάτιδα είχε η πρωινή πτήση της Aegean από το Ηράκλειο την Κυριακή. Η Γιαννούλα, μια ανάπηρη προβατίνα δύο χρονών, ταξίδεψε για Αθήνα και από εκεί για μια εξειδικευμένη φάρμα στην Ολλανδία...
Η Γιαννούλα «πέταξε» με όπλο την αγάπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας