H «τελειωμένη» λίγκα… ξανάρχισε στο γήπεδο που ταλαιπωρεί περισσότερο την Μπαρτσελόνα.
Οι «μπλαουγράνα» έχουν να κερδίσουν στο «Ανοέτα» του Σαν Σεμπαστιάν από το 2007.
Και χθες -όπως και πέρσι- έχασαν με 1-0 από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, πάλι με γκολ πολύ νωρίς στην αναμέτρηση. Ηταν η δεύτερη σερί ήττα της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα, ύστερα από αυτή στο clasico της περασμένης εβδομάδας η οποία είχε βάλει τέλος στο σερί των 39 αήττητων αγώνων.
Η νίκη της Ρεάλ Σοσιεδάδ έβαλε φωτιά στην κατάταξη. Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε παραμένει πρώτη, αλλά η απόστασή της από τη δεύτερη Ατλέτικο Μαδρίτης έχει μειωθεί στους τρεις βαθμούς και από την τρίτη Ρεάλ Μαδρίτης στους τέσσερις.
Βέβαια, πρέπει να υπολογιστούν ως τέσσερις και πέντε αντίστοιχα, γιατί σε περίπτωση ισοβαθμίας οι Καταλανοί έχουν το προβάδισμα έναντι και των δύο αντιπάλων τους, λόγω καλύτερου goal average.
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, υπάρχουν αποτελέσματα», είπε ο Λουίς Ενρίκε, που παρά τη νέα ήττα της ομάδας του εμφανίστηκε αρκετά θετικός.
Αυτό οφείλεται και στο ότι μεθαύριο υπάρχει ο κρίσιμος δεύτερος αγώνας με την Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και θέλει να αποσυμπιέσει ψυχολογικά τους παίκτες του όσο το δυνατόν γρηγορότερα: «Με ενδιαφέρει να δούμε σε τι μπορούμε να βελτιωθούμε. Γιατί από αυτή την κατάσταση δεν βγαίνουμε με απογοήτευση ή κλάματα, αλλά προσφέροντας ακόμα περισσότερα».
Και πρόσθεσε παραφράζοντας τον Τζον Φ. Κένεντι: «Πρέπει κάθε παίκτης να σκέφτεται “τι μπορώ να κάνω για την ομάδα μου” παρά “τι μπορεί η ομάδα μου να κάνει για μένα”».
Πάντως, ο Αστουριάνος τεχνικός σίγουρα είναι ανήσυχος με την έλλειψη φρεσκάδας της ομάδας του σε αυτή την κρίσιμη καμπή της σεζόν.
Επίσης «βγάζει μάτια» η φλύαρη υπεροχή των παικτών του στο γήπεδο, που δεν μεταφράζεται σε γκολ – ειδικά όταν δεν αγωνίζεται ο Λουίς Σουάρες, όπως προχθές.
Να προσθέσουμε πάντως ότι προχθές έλαμψε το αστέρι του Χερόνιμο Ρούγι, του 24χρονου τερματοφύλακα της Σοσιεδάδ.
Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο -όταν οι συμπαίκτες του είχαν πια κουραστεί- τα έβαλε μόνος του με την επίθεση της Μπαρτσελόνα και βγήκε νικητής με μια καταπληκτική εμφάνιση.
Στα προβλήματα των «μπλαουγράνα» πρέπει κανείς να προσθέσει την έλλειψη πλάνου Β όταν το Α δεν έχει αποτέλεσμα. Οπως προχθές.
Οι Βάσκοι προηγήθηκαν με τον Ογιαρθάμπαλ μόλις στο 5ο λεπτό και κατόπιν «κλείδωσαν» το παιχνίδι με έξυπνη τακτική.
Η Μπαρτσελόνα δεν μπόρεσε να αντιδράσει και ο Λουίς Ενρίκε που ήθελε να ξεκουράσει τους Ινιέστα και Ράκιτιτς, αναγκάστηκε να τους βάλει στο β’ ημίχρονο για να συμμαζέψει το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του και να τροφοδοτηθεί ο Λιονέλ Μέσι.
Η απόδοσή της ανέβηκε, αλλά το σκορ έμεινε αναλλοίωτο.
Ενας βαθμός στα τελευταία τρία παιχνίδια είναι ο φτωχός για Μπαρτσελόνα απολογισμός και η Πριμέρα Ντιβισιόν αποκτάει ενδιαφέρον.
Οπως είπε ο Ινιέστα, «είχαμε βαθμολογικό περιθώριο για κάποιες απώλειες, αλλά πλέον το έχουμε εξαντλήσει»…
Νίκες και πειράγματα
Μπορεί η Ατλέτικο και η Ρεάλ Μαδρίτης να είναι αυτή τη στιγμή επικεντρωμένες 100% στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς καλούνται αμφότερες να ανατρέψουν στο γήπεδό τους τα αρνητικά αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας, όμως η ήττα της Μπαρτσελόνα στο «Ανοέτα» σίγουρα τους έφτιαξε τη διάθεση.
Τα έξι εναπομείναντα παιχνίδια πρωταθλήματος για την καθεμία έως το τέλος της σεζόν αποκτούν ενδιαφέρον εκ νέου…
Οι ίδιες είχαν κάνει το δικό τους καθήκον το Σάββατο, κερδίζοντας τους αγώνες τους. Η Ατλέτικο πέρασε νικηφόρα από τη Βαρκελώνη επικρατώντας 3-1 της Εσπανιόλ, μολονότι βρέθηκε να χάνει 1-0.
Τα γκολ των «ροχιμπλάνκος» πέτυχαν οι Φερνάντο Τόρες (που την Τετάρτη δεν θα αγωνιστεί κατά της Μπαρτσελόνα λόγω της αποβολής του στον πρώτο προημιτελικό), Αντουάν Γκριζμάν και Κόκε.
Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδεχόταν την Εϊμπαρ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», με βασικούς μόλις τρεις από τους 11 παίκτες που έπαιξαν στο Βόλφσμπουργκ (τους Ρονάλντο, Κασεμίρο και Πέπε).
Ο Κριστιάνο πέτυχε ένα γκολ και μοίρασε δύο ασίστ, ο Χάμες Ροδρίγες κέρδισε το χειροκρότημα των οπαδών για το γκολ που πέτυχε, ενώ στον πίνακα των σκόρερ μπήκαν επίσης τα ονόματα των Λούκας Βάθκεθ και Χεσέ Ροδρίγεθ.
Υστερα από καιρό έπαιξε από την αρχή και ο Αλβαρο Αρμπελόα. Αλλά αυτός «πρωταγωνίστησε» σε άλλη αναμέτρηση, αυτή με τον Ζεράρ Πικέ στα social media.
Είχαν προηγηθεί τα περιπαικτικά σχόλια του στόπερ της Μπαρτσελόνα την Τετάρτη, όταν η Ρεάλ έχασε 2-0 στη Γερμανία: «Η αλήθεια πονάει. Εξαιρετικό έργο!».
Ο Αρμπελόα βρήκε την ευκαιρία να «απαντήσει» το Σάββατο: «Πόσο δύσκολο είναι να κερδίσει κανείς εναντίον 11!».
Ο Πικέ ρωτήθηκε σχετικά στη μικτή ζώνη του «Ανοέτα»: «Ενας παίκτης που έχει αγωνιστεί βασικός μόλις μία φορά σε 32 αγώνες δεν αξίζει απάντηση»…
