Δεν είναι μόνο ότι το αποτέλεσμα, ουσιαστικά, θα κρίνει τον πρώτο τίτλο της χρονιάς. Είναι ότι δημιουργεί κλίμα και δίνει τον τόνο για τη συνέχεια.
Πόσω μάλλον που το Σαββατοκύριακο ξεκινάει το πρωτάθλημα, ακολουθεί το τζάμπολ της Ευρωλίγκας και έπεται το ραντεβού τους, στο ΟΑΚΑ, για τη δεύτερη αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Ακριβώς έντεκα μέρες μετά το προηγούμενο.
Πέρα από τη δεδομένη σημασία και ένταση που συνοδεύει κάθε μονομαχία Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, το γεγονός ότι πρόκειται για το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν και καμιά από τις δύο ομάδες δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι απόλυτα έτοιμη προσδίδει στο ντέρμπι ένα ιδιαίτερο σασπένς.
Πλην όμως, υπάρχουν κάποια στοιχεία που αβίαστα μπορούμε να τα βάλουμε στον… επεξεργαστή και να περιμένουμε να αξιολογήσουμε την επίδραση που θα έχουν στην έκβασή του.
Είναι προφανές ότι ο Ολυμπιακός έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα από τη στιγμή που, παρά τις σημαντικές αλλαγές τις οποίες σηματοδότησε η αποχώρηση των Σλούκα, Ντάνστον, Πέτγουεϊ, Ντάρντεν, Λαφαγέτ, έχει διατηρήσει τον βασικό κορμό του και τον ίδιο προπονητή.
Συνεπώς, θεωρητικά, έχει μεγαλύτερη ομοιογένεια και συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα πάνω στην οποία θα βαδίσει.
Το μοναδικό μέλημα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν να εντάξει τους παίκτες που επέλεξε (Γιανγκ, Στόμπερι, Χάκετ, Μιλουντίνοφ, Αθηναίου) στη δική του φιλοσοφία, η οποία βασίζεται φέτος, ακόμη περισσότερο από πέρυσι, στην άμυνα.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, μετά από δύο χρονιές που η κλήρωση του γύριζε την πλάτη, έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την πρόκριση στο σπίτι του, έστω και χωρίς κόσμο.
Αν δεν προέκυπτε ο τραυματισμός του Χάντερ, που θα τον αφήσει εκτός μάχης, όλα τα υπόλοιπα ζητήματα (απουσία διεθνών) ήταν αναμενόμενα και κυρίως ελεγχόμενα.
Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός, με την πρόσληψη του Σάσα Τζόρτζεβιτς, έκανε restart, προσπαθώντας να φτιάξει μια ομάδα με νέο λουκ, που θα επιχειρήσει να επιστρέψει στην κορυφή.
Ποντάρει πολλά στον επαναπατρισμό του Νικ Καλάθη, που ήρθε να φρεσκάρει τον ρυθμό και να ξαλαφρώσει τον Διαμαντίδη στην οργάνωση, στον Φελτέιν και τον Πάβλοβιτς, που προσθέτουν τη δυνατότητά τους να σουτάρουν καλά από μακριά, και στο «δίδυμο των πύργων» από τη Σερβία Ραντούλιτσα και Κούζμιτς, που θέλουν να γεμίσουν τη ρακέτα και να ενισχύσουν το δίδυμο Γκιστ (δεν έπαιξε σε κανένα φιλικό λόγω τιμωρίας), Φώτση κάτω από το καλάθι.
Στην παρούσα φάση βέβαια, θεωρείται ντεζαβαντάζ το ότι ο Τζόρτζεβιτς πήρε την ομάδα στα χέρια του πριν από δύο εβδομάδες, αφού τελείωσε το Ευρωμπάσκετ όπου συμμετείχε με τη Σερβία, και ότι ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του να «δέσει» παλιούς και νέους ήταν λίγος.
Εκτός αν όλες αυτές οι αλλαγές τού επιτρέψουν να αιφνιδιάσει παρά την απουσία Παππά και Μποχωρίδη. Σημαντική παράμετρος θα είναι και ο βαθμός που το «τριφύλλι» θα καταφέρει να αντιπαρέλθει την ταλαιπωρία του πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα.
Δεν είναι μόνο τα 21.646 χιλιόμετρα που διήνυσε η αποστολή μέσα σε διάστημα έντεκα ημερών, αλλά και η επιβάρυνση που προκύπτει από την αλλαγή ζώνης ώρας και τις 38 ώρες μέσα σε αεροπλάνα και πούλμαν.
Στο μεταξύ, χθες, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι ο Τάκης Μπαλτάκος αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στα διοικητικά. Εκτός από νομικός σύμβουλος, κατέχει πλέον και τη θέση του αντιπροέδρου για να έχει θεσμικό ρόλο στην εκπροσώπηση του «τριφυλλιού» σε όλα τα αρμόδια όργανα. Δηλαδή στη γραμμή κρούσης.
