Εντεκα νίκες και μία ισοπαλία στα πρώτα 12 επίσημα παιχνίδια της σεζόν, 40 γκολ υπέρ, 10 γκολ κατά… Η μετα-Κλοπ εποχή της Ντόρτμουντ έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά. Τόσο οι παροικούντες το «Βεστφάλεν» όσο και οι ουδέτεροι ποδοσφαιρόφιλοι με ευχαρίστηση βλέπουν τους «κιτρινόμαυρους» να έχουν επιστρέψει στον παλιό, καλό τους εαυτό, αφήνοντας πίσω τους την περσινή, άσχημη παρένθεση.
Ομως έχουν γυρίσει πραγματικά στα παλιά ή πρόκειται πλέον για μια νέα ποδοσφαιρική πρόταση; Ας δούμε από πιο κοντά τι συμβαίνει στην Ντόρτμουντ, την ομάδα που θα αντιμετωπίσει ο ΠΑΟΚ την ερχόμενη Πέμπτη στην Τούμπα για τους ομίλους του Europa League.
Μεταγραφές
Η άφιξη του τερματοφύλακα Ρόμαν Μπίρκι και του μέσου Γιούλιαν Βάιγκλ πέρασε σχεδόν στα «ψιλά», όμως δύο μήνες αργότερα έχουν ήδη εξελιχθεί σε παίκτες-κλειδιά της ομάδας. Αντίθετα, έφυγαν δύο παίκτες-τοτέμ, ο Γιάκουμπ Μπλαστσικόφσκι και ο Κέβιν Γκροσκρόιτς. Ενας χωρισμός δύσκολος αλλά και απαραίτητος προς όφελος όλων.
Μολονότι τελείως διαφορετικός από τον προκάτοχό του, τον Γιούργκεν Κλοπ, ως χαρακτήρας και λιγότερο ανοιχτός προς τους δημοσιογράφους, ο τεχνικός της Ντόρτμουντ Τόμας Τούχελ δεν κουράζεται να δηλώνει με περισσή ευγένεια ότι «κληρονόμησα εξαιρετικά θεμέλια». Προσπαθεί να πείσει ότι συνεχίζει τη δουλειά του Κλοπ, ενώ στην πραγματικότητα η φετινή ομάδα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα σε σχέση με την περσινή.
Η απόφαση να φύγουν ο «Κούμπα» και ο Γκροσκρόιτς αποδεικνύει ότι ο Τούχελ παράλληλα είναι απόλυτα πραγματιστής, δεν νιώθει δεσμεύσεις από… επετηρίδες και ιεραρχεί τους παίκτες του ανάλογα με την εργασιακή ηθική τους. Ποιος κάνει τη δουλειά, δηλαδή… Κάτι που φάνηκε στην περίπτωση του Γκονσάλο Κάστρο, της μεγάλης μεταγραφής του καλοκαιριού. Ο 28χρονος μέσος αποκτήθηκε για την εμπειρία του και όμως βλέπει πλέον τον 20χρονο Βάιγκλ να έχει πάρει τη φανέλα του βασικού. Εναν πιτσιρικά που πριν ξεκινήσει η σεζόν ήταν ακόμη τινέιτζερ και δεν είχε παίξει στην Μπουντεσλίγκα.
Ο προπονητής
Εχουν γίνει τόσες αλλαγές και δεν έχει ανοίξει «ρουθούνι». Αυτό από μόνο του φανερώνει τη δουλειά που κάνει στον ψυχολογικό τομέα ο Τόμας Τούχελ, ο οποίος φροντίζει να κρατάει άπαντες «ζεστούς» για όταν τους χρειαστεί. Η δική του ομάδα έχει επίσης ανακτήσει το ταλέντο των Καγκάουα και Μχιταριάν που «πετούν» φέτος, παράλληλα με τον Ομπαμεγιάνγκ που σκοράρει ασταμάτητα.
Η πορεία του Τούχελ έχει πολλά κοινά με τον Κλοπ, κυρίως τη «φοίτηση» στο «σχολείο» της Μάιντς πριν αναλάβουν την Ντόρτμουντ.
Η μεγάλη τους διαφορά όμως; Η ομάδα του Κλοπ έπαιζε ένα στιλ ποδοσφαίρου (στην εντέλεια βέβαια): το ηλεκτρικό ποδόσφαιρο της πίεσης και των αντεπιθέσεων που έθελξε όλη την Ευρώπη. Δεν είχε όμως πλάνο Β. Και πέρσι, ειδικά απέναντι σε θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες, «φυλακίστηκε» και έχασε σωρεία βαθμών τόσο εκτός όσο και εντός έδρας.
Αντίθετα η ομάδα του Τούχελ έχει ένα σωρό πλάνα στα οποία προσφεύγει ανάλογα με το στιλ του αντιπάλου. Η δική του Ντόρτμουντ ξέρει πότε να πιέσει, πότε να δώσει χώρο για να κάνει αντεπιθέσεις, πότε να κρατήσει την μπάλα, πότε να ανεβάσει ή να κατεβάσει τον ρυθμό και πότε να «καθαρίσει» το παιχνίδι.
Ξέρει επίσης πώς να ξεκλειδώνει τις πολυπρόσωπες άμυνες, κάτι που πέρσι την είχε ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα. Επίσης δεν εξαρτάται από πρόσωπα. Πέρσι, για όσο καιρό έλειψε ο Μάρκο Ρόις, οι «κιτρινόμαυροι» κατέρρευσαν σαν να μην είχαν άλλο παίκτη να τους καθοδηγήσει. Την περασμένη Κυριακή όμως, στο τοπικό ντέρμπι με τη Λεβερκούζεν, ο Ρόις παρέμεινε στον πάγκο και η απουσία του πέρασε απαρατήρητη!
Η φόρμα
Παρά την ισοπαλία στο Χοφενχάιμ την Τετάρτη, η Ντόρτμουντ δείχνει ως η μοναδική που μπορεί να ακολουθήσει κατά πόδας την Μπάγερν Μονάχου.
Οι Βαυαροί οδηγούν την κούρσα της Μπουντεσλίγκα με έξι νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις και οι Βεστφαλοί ακολουθούν με μόλις δύο βαθμούς διαφορά.
Οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, αμέσως μετά την επιστροφή της Ντόρτμουντ από τη Θεσσαλονίκη. Και εκεί θα φανεί αν θα αναβιώσουν τα εντυπωσιακά ντέρμπι που απολαύσαμε μέσα στην τελευταία πενταετία…
