Η Ισπανία φιλοξενεί απόψε στο Οβιέδο τη Σλοβακία, στην κόντρα κορυφής του 3ου ομίλου των προκριματικών του Euro 2016, αλλά οι φωτογραφικές κάμερες θα είναι στραμμένες περισσότερο στον πάγκο παρά στους αγωνιστικούς χώρους.
Επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι ο Νταβίδ ντε Χέα, το πρόσωπο των ημερών. Ο Ισπανός τερματοφύλακας που, για 28 λεπτά, δεν έγινε παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά παραμένει κάτοικος Μάντσεστερ.
Οι συμπαίκτες του στην Εθνική Ισπανίας τον αγκάλιασαν την Τρίτη το πρωί, όταν έφτασε στην προετοιμασία των «φούριας ρόχας», προσπαθώντας να τον κάνουν να ξεχάσει το φιάσκο της μεταγραφής του, με πρώτο και καλύτερο τον Χουάν Μάτα.
Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός, συμπαίκτης του Ντε Χέα σε σύλλογο και εθνική ομάδα, υπογράμμισε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του: «Η προσωπικότητά του θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει όσα έγιναν. Ακόμα και σε οριακές καταστάσεις απόλυτου στρες, αποδίδει σε υψηλό επίπεδο».
Είναι όμως δεδομένο ότι ο 24χρονος γκολκίπερ θα διανύσει μια πολύ περίεργη χρονιά με πολλές παραμέτρους. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι πως στο τέλος της σεζόν διεξάγεται το Euro 2016.
Για να βρεθεί στην 23άδα του Βιθέντε ντελ Μπόσκε και να διεκδικήσει τη φανέλα του βασικού από τον Ικερ Κασίγιας πρέπει να ξαναγίνει βασικός και στη Γιουνάιτεντ.
Ο Ισπανός τεχνικός ήδη έβαζε τον Ντε Χέα σε όλα τα φιλικά μετά το Μουντιάλ 2014, ώστε να έχει λεπτά συμμετοχής όταν κληθεί να πάρει οριστικά τη σκυτάλη από τον Κασίγιας.
Ομως πλέον αυτό εξαρτάται από τον ιδιόρρυθμο Λουίς φαν Χάαλ. Ο Ολλανδός είναι τόσο… περίεργο καράβι, που δεν αποκλείεται να προβεί και σε έμμεσο εκβιασμό. Κάτι του στιλ «θα ξαναγίνεις βασικός, αν ανανεώσεις το συμβόλαιό σου με τη Γιουνάιτεντ».
Ισως παίξει και το «χαρτί» του δυσαρεστημένου κόσμου των «κόκκινων διαβόλων», που χρειάζονται μια ένδειξη πίστης προκειμένου να δεχθούν πίσω ως δικό τους τον Ντε Χέα, που τόσο πίεσε για να φύγει από την ομάδα.
Αν ο Ισπανός γκολκίπερ υπογράψει, τότε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ –ακόμα και αν τον χάσει με μεταγραφή το ερχόμενο καλοκαίρι- θα κερδίσει χρήματα, κάτι που δεν θα συμβεί αν ο παίκτης περιμένει τέσσερις μήνες μέχρι να είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί από τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Οσο για τη Ρεάλ Μαδρίτης, περιμένει –και ελπίζει- να μην ανανεώσει ο παίκτης με τον αγγλικό σύλλογο. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ θεωρεί ότι ο Ντε Χέα είναι ο πορτιέρο των επόμενων δέκα χρόνων για τη Ρεάλ.
Ομως δεν είναι διατεθειμένος να μπει σε διαπραγματεύσεις με τη Γιουνάιτεντ, καθώς πλέον έχουν διακόψει… διπλωματικές σχέσεις.
