Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή του ο πολυνίκης του θεσμού (27 κατακτήσεις) Ολυμπιακός επιστρέφει σε έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Παράλληλα, με δεδομένο ότι έχει «στην τσέπη του» το πρωτάθλημα, θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το νταμπλ που είχε πανηγυρίσει τελευταία φορά το 2015. Κατά σύμπτωση αντίπαλός του στον φετινό τελικό θα είναι η ΑΕΚ, από την οποία είχε χάσει το 2016, ενώ με τη χθεσινή νίκη-πρόκριση επί του ΠΑΟΚ με 2-0 έσπασε ένα σερί τριών τελικών ανάμεσα στους δύο «δικέφαλους».

Το γκολ που άνοιξε τον δρόμο της νίκης και έδιωξε το άγχος, το οποίο είχε αρχίσει να πλανάται πάνω από το άδειο «Γ. Καραϊσκάκης», το πέτυχε με κεφαλιά-ψαράκι ο Γιώργος Μασούρας στο 65’ και μάλιστα τη στιγμή που ο Μαρτίνς είχε ήδη σηκώσει τον Χασάν και ετοιμαζόταν να τον αντικαταστήσει, για να αλλάξει τον επιθετικό του σχηματισμό. Ο Ελληνας περιφερειακός ήρθε πίσω από τον Ελ Αραμπί, πετάχτηκε και αξιοποίησε μια έξοχη παράλληλη σέντρα του Μαντί Καμαρά, ο οποίος εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή, αφού έβαλε το κερασάκι την τούρτα με ένα προσωπικό γκολ που πέτυχε με μπάσιμο στο 85’.

Ωστόσο για να φτάσουν οι «ερυθρόλευκοι» στην ανατροπή του 3-2 της Τούμπας, που είχε σημειωθεί πριν από 112 μέρες, πέρασαν από σαράντα κύματα. Η γρήγορη αλλαγή με την είσοδο του Φορτούνη ( στο 42’) αποδείχτηκε πως ήταν το «κλειδί» της επιτυχίας. Από τη στιγμή που ο Μαρτίνς (δεν είχε στη διάθεσή του τον Βαλμπουενά) τον έριξε στο παιχνίδι, η κακή εικόνα που έδειχνε η ομάδα του στο πρώτο 40λεπτο άλλαξε άρδην. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη του επαφή με την μπάλα ο διεθνής μέσος έβγαλε μια κάθετη μπαλιά στο Μασούρα, που έχασε μια σπάνια ευκαιρία. Από εκείνο το σημείο μέχρι και το 80’ οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν και έδειξαν στοιχεία της ποιότητας που τους χαρακτηρίζει μετά την επανεκκίνηση των επίσημων υποχρεώσεων.

Μέχρι τότε ο ΠΑΟΚ, πιέζοντας ψηλά, παίζοντας σκληρά και μικραίνοντας τη διάρκεια του «καθαρού αγώνα» είχε κατορθώσει να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο. Μάλιστα είχε καταφέρει να ανησυχήσει δυο-τρεις φορές την αντίπαλη εστία χάρη στην δράση του νεαρού Τζόλη από τα δεξιά.

Χωρίς αμφιβολία όμως η φάση που τα έκρινε όλα έγινε στο 83’ και ήταν η μεγάλη απόκρουση που έκανε ο Σα στην εξ επαφής κεφαλιά του Βαρέλα, η οποία θα μπορούσε να φέρει τα πάνω-κάτω. Ακολούθησε το 2-0 του Καμαρά κι εκεί τελείωσαν όλα, αφήνοντας τη συζήτηση να γίνεται γύρω από το σινιάλο που έκανε ο τέταρτος διαιτητής στους Ελ Καντουρί και Φορτούνη, που ήταν εκτός των γραμμών, να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο ενώ παιζόταν το παιχνίδι.

«Αφιερώνουμε τη νίκη στον Νίκο Αλέφαντο που έφυγε από τη ζωή, στους φιλάθλους του Ολυμπιακού και στις οικογένειες των παικτών. Είμαι υπερήφανος που είμαι προπονητής αυτής της ομάδας η οποία μπαίνει στο γήπεδο, δείχνει χαρακτήρα, όποια δυσκολία κι αν συναντά, και κερδίζει τα ματς μέσα στις τέσσερις γραμμές. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο ήμασταν η ομάδα που συνηθίζουμε να είμαστε. Συνεχίζουμε να κυνηγάμε όλους τους στόχους μας. Ελπίζουμε ο τελικός με την ΑΕΚ να γίνει παρουσία του κόσμου και να δώσουμε στη διοργάνωση την αίγλη που της αξίζει» δήλωσε πανευτυχής ο Πορτογάλος τεχνικός των «ερυθρολεύκων».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Π. Μαρτίνς): Σα, Ομάρ, Σεμέδο, Μπα, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (42’ Φορτούνης), Καμαρά, Γκιγέρμε, Λοβέρα (46’ Ραντζέλοβιτς), Μασούρας (80’ Καφού), Ελ Αραμπί (88’ Χασάν).

ΠΑΟΚ (Αμπ. Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος (73’ Στοχ), Βαρέλα, Ινγκασον, Γιαννούλης, Εσίτι (73’ Μίσεσβαρ), Μαουρίσιο, Ελ Καντουρί, Λημνιός (63’ Λάμπρου), Τζόλης (63’ Ροντρίγκο), Ακπομ (63’ Σφιντέρσκι).

ΣΚΟΡΕΡ: 65’ Μασούρας, 85’ Καμαρά.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπιέρν Κάιπερς (Ολλανδία).

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 19’ Μπουχαλάκης, 60’ Τσιμίκας, 67’ Καμαρά, 84’ Φορτούνης – 33’ Εσίτι, 53’ Ινγκασον, 58’ Λημνιός, 67’ Ελ Καντουρί, 87’ Βαρέλα.

ΚΟΚΚΙΝΗ: 90+ Ελ Καντουρί (2η κίτρ.).