Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ενώ έχουν ήδη κριθεί οι περισσότερες ευρωπαϊκές λίγκες ή βρίσκονται λίγο πριν από την κορύφωσή τους, υπάρχουν τρεις μεγάλοι σύλλογοι που ακόμα δεν έχουν απομακρυνθεί από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Τρία μεγάλα ονόματα, επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, που μέχρι και πριν από μία σεζόν μάχονταν για τον τίτλο του πρωταθλητή στις χώρες τους. Ο λόγος για τις Σάλκε (Γερμανία), Μονακό (Γαλλία) και Φενερμπαχτσέ (Τουρκία).

ΜΟΝΑΚΟ: 5 ματς, απόσταση 4 βαθμών από μπαράζ παραμονής & 6 από υποβιβασμό

Το 2016-17, η Μονακό εντυπωσίασε την Ευρώπη με την εκπληκτική παρέα του Κιλιάν Μπαπέ που πήρε το πρωτάθλημα και έφθασε έως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Είχε τόσο ταλέντο η ομάδα εκείνη, που οι ιθύνοντές της είδαν μια ιδανική ευκαιρία για να βγάλουν χρήματα.

Το επιχείρησαν –αλλά χωρίς φρένο, ούτε κριτήριο. Από τον Μάιο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2018, πούλησαν 11 βασικούς ποδοσφαιριστές και εισέπραξαν πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Στην πορεία όμως κατέστρεψαν την ομάδα. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή φέτος.

Οπως είχε παραδεχθεί ο Βαντίμ Βασίλιεφ, ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος της Μονακό, «θα έπρεπε να κάνουμε λιγότερες αλλαγές από τη μια σεζόν στην άλλη. Επρεπε να έχουμε επιλέξει τη σταθερότητα».

Από την αρχή της χρονιάς, η ομάδα πολεμάει να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις. Αυτό δεν έχει αλλάξει.

Και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η φετινή μη αξιόπιστη Μονακό μπορεί να πάρει περισσότερους από 5-6 βαθμούς στα ματς που την περιμένουν με Ρεν, Σεντ-Ετιέν, Νιμ, Αμιάν και στο ντέρμπι της Κυανής Ακτής με τη Νις στο φινάλε.

ΣΑΛΚΕ: 4 ματς, απόσταση 6 βαθμών από μπαράζ παραμονής & 9 από υποβιβασμό

Οπως η Μονακό, έτσι και η Σάλκε ξεκίνησε τη σεζόν με συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Κατάφερε μάλιστα να φθάσει και στη φάση των «16».

Εκεί την περίμενε η πιο ταπεινωτική ήττα γερμανικής ομάδας στην Ευρώπη, το 7-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Θα ήταν ίσως σημείο-κλειδί στη σεζόν της, αν δεν είχε κυλήσει όλη η χρονιά με προβλήματα, αναπάντεχες ήττες και κακό ποδόσφαιρο.

Οι οπαδοί μάλιστα έφθασαν στο σημείο να ζητήσουν από τον αρχηγό της ομάδας, Μπενζαμέν Σταμπουλί, να βγάλει το περιβραχιόνιο, ύστερα από ένα εντός έδρας 0-4 από την Ντίσελντορφ.

Στόχος πια είναι η σωτηρία, αλλά το πρόγραμμα είναι δύσκολο. Ταξιδεύει στο Ντόρτμουντ και το Λεβερκούζεν, ενώ υποδέχεται την ανεβασμένη Αουγκσμπουργκ, πριν κλείσει τη χρονιά απέναντι στη Στουτγάρδη που επίσης πολεμάει να αποφύγει τον υποβιβασμό.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: 5 ματς, απόσταση 5 βαθμών από υποβιβασμό

Εχει πανηγυρίσει 19 φορές το πρωτάθλημα Τουρκίας (δεύτερη μετά τα 21 τρόπαια της Γαλατασαράι), δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ και η χειρότερη κατάταξή της είναι η 10η θέση το 1981. Από το 2003 και μετά μάλιστα, δεν έχει βγει ποτέ εκτός τετράδας.

Ομως φέτος τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πάνε χειρότερα. Σε μια σεζόν που ξεκίνησε με όνειρα, με τη νέα διοίκηση του Αλί Κοτς να εφαρμόζει φιλόδοξα πλάνα για να γεμίσει πάλι τα άδεια ταμεία του συλλόγου, η ομάδα απογοήτευσε και ο νεοφερμένος τεχνικός Φιλίπ Κοκού των τριών τίτλων στην Ολλανδία με την Αϊντχόφεν απολύθηκε ύστερα από μόλις 4 μήνες.

Κανένας δεν περίμενε αυτή την κατάντια και τη μάχη για την παραμονή σχεδόν με το «καλημέρα»…

Θεωρούσαν ότι θα ζούσαν μια μεταβατική χρονιά, ώστε από το 2019 η Φενέρ να είναι και πάλι βασική διεκδικήτρια του τίτλου με συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα παλεύει να μην υποβιβαστεί.

Η… περσινή Φενέρ θα μάζευε 15 βαθμούς στα 5 εναπομείναντα ματς με Τραμπζονσπόρ, Κασίμπασα, Ακχισάρ, Ερζουρούμ και Ανταλιασπόρ. Θα τα καταφέρει άραγε;