Μπορεί να ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όσο έπρεπε βάσει της εικόνας στα δύο τρίτα του ματς, αλλά η πρωταθλήτρια Ελλάδας επιστρέφει στην Αθήνα από τη Βουδαπέστη με την πρόκριση σε όμιλο του Champions League, ύστερα από 11 χρόνια… στο τσεπάκι.
Η νίκη με 1-2 και η διαφορά των δύο ομάδων, όσο η ΑΕΚ πατούσε καλά στο γήπεδο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελπίδες στη Βίντι.
Οι Ούγγροι πήραν θάρρος όταν ο Μπακασέτας επιπόλαια άφησε την Ενωση με δέκα παίκτες σχεδόν αμέσως μετά το 0-2, μπορούσαν να γυρίσουν το ματς αφού η ΑΕΚ έχασε την ψυχραιμία της και στην τελική ευθεία έπαιξε ρόλο και η διαφορά στον αγωνιστικό ρυθμό, αλλά υπό κανονικές συνθήκες το ματς ήταν για 0-3 με 0-4.
Ο Μαρίνος Ουζουνίδης επιβεβαίωσε την προτίμηση που έχει στην παρούσα φάση στο σχήμα που δούλεψε περισσότερο ως βασικό στην προετοιμασία. Γι’ αυτό επανέφερε τον Γαλανόπουλο, παρά την καλή εικόνα του Αλεφ στη ρεβάνς με τη Σέλτικ.
Η Βίντι αναμενόμενα ξεκίνησε κλειστά περιμένοντας να ανοιχτεί η ΑΕΚ, η Ενωση από την πλευρά της «διαβασμένη» πάνω σε αυτό… δεν έκανε τη χάρη στην ουγγρική ομάδα.
Μέχρι το 22΄, που ο Ιταλός Ρόκι έδειξε σωστά την κόκκινη κάρτα στον Χούζτι για το βρόμικο μαρκάρισμα στον Μπακασέτα, δεν είχε συμβεί απολύτως τίποτε στο ματς.
Η αποβολή δεν άλλαξε μόνο τον ρυθμό αλλά εμφανώς και την ψυχολογία των Ούγγρων, που άρχισαν να βαράνε και αμέσως μετά την αποβολή, μέσα σε λίγα λεπτά, είχαν πάρει άλλες τρεις κάρτες, η μία από τις οποίες θα μπορούσε να είναι και κόκκινη. Φαινόταν πως το πράγμα πήγαινε εκεί που θα βόλευε την ΑΕΚ.
Η Ενωση πήρε μέτρα στο γήπεδο. Βρήκε στο 34΄ την καλή προσπάθεια του Χουλτ (ίσως ο καλύτερός της χθες) από αριστερά, ο Κόβακσιτς απέκρουσε το σουτ του Μπακασέτα, αλλά στην επιστροφή ο Κλωναρίδης έκανε το γκολ.
Τρία λεπτά μετά η Ενωση πήγε να πάθει ζημιά, με την κεφαλιά του Φιόλα από κοντά, αλλά ο Μπάρκας ήταν εκεί. Καθοριστική φάση, αλλά η ΑΕΚ πρόλαβε στα λεπτά μέχρι την ανάπαυλα να χάσει τρεις μεγάλες ευκαιρίες με Κλωναρίδη, Μπακασέτα και Μάνταλο!
Η ΑΕΚ κατέβηκε στο δεύτερο ημίχρονο φανερά για να εκμεταλλευτεί το «momentum» και το κατάφερε πολύ γρήγορα, όταν στο 49΄ ο Μπακασέτας έπιασε το δεξί σουτ από το ύψος της περιοχής και με τη βοήθεια μιας… ελαφριάς κόντρας σε πόδι αμυντικού, η μπάλα κατέληξε στην αριστερή γωνία του Κόβακσιτς που έμεινε ακίνητος. Μετά από τέσσερα λεπτά ο διεθνής επιθετικός όμως δέχτηκε απευθείας κόκκινη, για επικίνδυνο παιχνίδι στον Νέγκο, σε ένα σημείο που δεν υπήρχε κανένας λόγος για κάτι τέτοιο.
Η εξέλιξη αυτή έδωσε το δικαίωμα στους γηπεδούχους να αναθαρρήσουν, αλλά μόνο θεωρητικά. Γιατί η ΑΕΚ ήταν που έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για το 0-3, με τον Κόβακσιτς να αποκρούει εντυπωσιακά κεφαλιά του Μάνταλου από το ύψος του πέναλτι.
Μεγάλη ευκαιρία έχασε και ο Χουλτ με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού. Αυτές τις δύο ευκαιρίες και το λάθος του Λαμπρόπουλου τα πλήρωσε στο 67΄, όταν ο Λάζοβιτς είδε την μπάλα να του έρχεται… στο πιάτο κι από το ύψος του πέναλτι πλάσαρε σωστά για το 1-2. Μια εξέλιξη που δεν είχε σχέση με την εικόνα του ματς, αλλά από τη στιγμή που έμεινε και η ΑΕΚ με δέκα κι έχανε τις ευκαιρίες, το ποδόσφαιρο τιμώρησε…
Από εκεί και πέρα οι Ούγγροι βγήκαν μπροστά με κάθε τρόπο, οι παίκτες του Ουζουνίδη φανερά είχαν χάσει την ψυχραιμία τους και το ματς έγινε, κυριολεκτικά από το πουθενά, «ροντέο».
H Bίντι έχασε ευκαιρίες, μια με τον Νέγκο πολύ μεγάλη, και η ΑΕΚ ήταν τυχερή με την εικόνα που παρουσίασε που κράτησε το προβάδισμα. Η αντίδρασή της στην απότομη αλλαγή των δεδομένων του ματς ήταν και το στοιχείο που προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό. Αλλά, παρ’ όλα αυτά, η Ενωση είναι «αγκαλιά» πλέον με τη συμμετοχή σε όμιλο του Champions League έπειτα από 11 χρόνια.
ΒΙΝΤΙ (Μ.Νίκολιτς): Κόβακσιτς, Βινίσιους, Φιόλα, Λάζοβιτς, Χάτζιτς, Χούζτι, Κόβακς, Νέγκο, Νίκολοφ (54΄ Σκέποβιτς), Στοπιρά, Γιουχάζ.
ΑΕΚ (Μ. Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Γαλανόπουλος (66΄ Αλεφ), Σιμόες, Μάνταλος, Μπακασέτας, Λιβάγια (86’ Πόνσε), Κλωναρίδης (82΄ Λόπες).
● «Σκάρτοι» 10 χιλιάδες ήταν οι φίλοι της Βίντι που έδωσαν το «παρών» στο «Groupama Arena», την έδρα της Φερεντσβάρος, που φιλοξένησε το χθεσινό ματς. Περίπου 450 ήταν αντίστοιχα οι εκδρομείς οπαδοί της ΑΕΚ που έδωσαν το «παρών» στις εξέδρες του γηπέδου της Φερεντσβάρος.
