Μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βραδιές στην ιστορία της ΑΕΚ, από πλευράς μεγέθους αντιπάλου και εμφάνισης της Ενωσης, δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε από μια επίσης πολύ μεγάλη πρόκριση. Το 0-0 δεν ήταν αρκετό. Και για την εμφάνιση της ελληνικής ομάδας ήταν πολύ λιγότερο απ’ όσο άξιζε.
Οπως ακριβώς πριν από 20 χρόνια, ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε γίνει ο τραγικός ήρωας στη Μόσχα με τη Λοκομοτίβ, έτσι χθες το βράδυ ο Σοτζάι Μασούντ έγινε ο τραγικός ήρωας του «Ολιμπίνσκι» του παγωμένου Κιέβου. Στο 51’ είδε την μπάλα να του έρχεται «λουκούμι» από το γύρισμα του Μπακασέτα, ήταν μπροστά σε άδεια εστία και την έστειλε πάνω από το δοκάρι.
Δύσκολα θα ξεχαστεί αυτή η φάση. Ηταν η στιγμή όχι του ματς, αλλά μιας σεζόν ολόκληρης στην Ευρώπη για την ΑΕΚ. Αλλά δεν ήταν η μόνη.
Η ομάδα του Χιμένεθ στην ουκρανική πρωτεύουσα ήταν όχι απλά καλύτερη από την αντίπαλό της. Ηταν συγκλονιστική. Είχε άλλες τρεις – τέσσερις μεγάλες φάσεις, είδε τον Μπόικο να της λέει όχι σε τρεις περιπτώσεις, είδε τον Μορόζιουκ να διώχνει την μπάλα πάνω στη γραμμή.
Οι «κιτρινόμαυροι» ισοπέδωσαν την Ντιναμό στο πρώτο μισάωρο του δεύτερου ημιχρόνου. Μια εικόνα απίστευτης κυριαρχίας απέναντι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό μέγεθος, με το θερμόμετρο να δείχνει -7 και τις συνθήκες να είναι… βούτυρο στο ψωμί των γηπεδούχων.
Των… τρομοκρατημένων γηπεδούχων, που μόνο στο τελευταίο τέταρτο του ματς «ανέπνευσαν» κι απείλησαν.
Οταν δηλαδή η Ενωση είχε σπαταλήσει πολλές δυνάμεις και όταν είχαν φύγει από το γήπεδο ο εκπληκτικός Χριστοδουλόπουλος και ο εξαιρετικός και χθες Μπακασέτας. Μονότερμα έπαιζε ώς τότε σχεδόν την Ντιναμό η ΑΕΚ μέσα στο «Ολιμπίνσκι».
Θα συζητηθούν αυτές οι αλλαγές, ωστόσο ο Χιμένεθ ξέρει πράγματα για τους ποδοσφαιριστές του που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος. Και, τέλος πάντων, με την ομάδα που έχει φτιάξει δικαιούται να κάνει και μια λάθος εκτίμηση. Αλλά η πρόκριση χάθηκε για την ΑΕΚ πριν γίνουν αυτές οι αλλαγές, όταν η κυριαρχική της εμφάνιση και οι ευκαιρίες που δημιούργησε -στο όριο του απίστευτου αυτή του Μασούντ- πέρασαν κι έφυγαν…
Ενας αποκλεισμός με δύο ισοπαλίες, που δείχνει πως το καθοριστικό σημείο αποδείχτηκε τελικά εκείνη η φάση του γκολ της Ντιναμό στην Αθήνα, με την κακή εκτίμηση του Μπακάκη. Με την ΑΕΚ να είναι ξεκάθαρα καλύτερη από την ομάδα του Κιέβου και στα δύο ματς.
Ενας αποκλεισμός χωρίς η ΑΕΚ να έχει χάσει κανένα ματς φέτος στο Europa League! Από το πρώτο παιχνίδι με την Μπριζ για τον προκριματικό μέχρι χθες σημείωσε δύο νίκες και οκτώ ισοπαλίες.
Εκεί που μόλις πέρσι η Μπεσίκτας αποκλείστηκε από το Champions League με ήττα 6-0, η ΑΕΚ πήγε χωρίς εννιά παίκτες επιπέδου ενδεκάδας, μέσα σε ένα πρόγραμμα «χωρίς ανάσα» όλο τον μήνα κι έδειξε για ακόμη μια φορά πως αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να δείξει αυτή την εποχή το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Δεν συγκρίνεται η φετινή ΑΕΚ με κανέναν εγχώριο αντίπαλό της, όποια και αν είναι η κατάληξη της σεζόν. Γιατί πολύ απλά κανείς από τους ανταγωνιστές της δεν έχει αντιμετωπίσει τις αγωνιστικές προκλήσεις που βρήκε και ξεπέρασε η ομάδα του Χιμένεθ.
Κανείς δεν έχει πετύχει τις μεγάλες νίκες στα πιο μεγάλα ματς που έχει κάνει φέτος η ΑΕΚ. Μόνιμα με 4-5 αναγκαστικές απουσίες βασικών παικτών, κάποιες φορές όπως χθες και περισσότερες.
Η τύχη δεν της χαμογέλασε χθες. Ηταν το μόνο που της έλειπε για να συνεχίσει την υπερβατική ευρωπαϊκή της πορεία.
Τώρα μέσα σε λίγα 24ωρα πρέπει να μαζευτεί ψυχολογικά κι από πλευράς δυνάμεων για να πάει στο Περιστέρι τη Δευτέρα και να δώσει ένα από τα πιο κρίσιμα φετινά της ματς στο πρωτάθλημα με τον Ατρόμητο.
Ο Χιμένεθ, που έδωσε αμέσως συγχαρητήρια στους παίκτες του, τα είχε με τη διαιτησία του Σλοβένου Γιουγκ.
Εχει να αντιμετωπίσει όμως ακόμη ένα πρόβλημα, αφού ο Μπακάκης υπέστη κάκωση στο δεξί πόδι, με την οποία και ολοκλήρωσε το ματς. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δείχνει βαριά.
■ «Ενέδρα» σε πούλμαν που μετέφερε οπαδούς της ΑΕΚ στο γήπεδο έστησαν Ουκρανοί οπαδοί. Ενα αυτοκίνητο έκλεισε τον δρόμο και στη συνέχεια εμφανίστηκαν χούλιγκαν που έκαναν επίθεση με τούβλα και πέτρες.
Υπέστη ζημιές το πούλμαν, αλλά ευτυχώς υπήρξαν μόνο δύο οπαδοί της Ενωσης που τραυματίστηκαν ελαφρά από σπασμένα τζάμια.
● Ντιναμό Κιέβου (Αλ. Χάτσκεβιτς): Μπόικο, Μορόζιουκ, Κετζιόρα, Κάνταρ, Χατσερίντι, Σεπέλεφ (76’ Μπεσέντιν), Μπουγιάλσκι, Χαρμάς, Ντερλίς Γκονζάλες, Τσιγκάνκοφ, Μοράες(90’ +3 Σαπαρένκο).
● ΑΕΚ (Μ. Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος (80’ Αϊντάρεβιτς), Μπακασέτας (70’ Κλωναρίδης), Χριστοδουλόπουλος (74’Γιακουμάκης), Μασούντ, Αραούχο.
● Σκόρερ: –
● Διαιτητής: Ματέι Γιουγκ (Σλοβενία).
● Κίτρινη: 90’ +3 Μοράες – 19’ Σιμόες, 29’ Γαλανόπουλος, 59’ Γκάλο, 70’ Μπακασέτας, 80’ Μασούντ, 90’ Τσιγκρίνσκι.
● Κόκκινη: –
