Από τη στιγμή που από κάθε (ένα από τα τέσσερα) Προολυμπιακά τουρνουά προκρίνεται μόνο η νικήτρια, η αποστολή όλων όσοι συμμετέχουν με τη φιλοδοξία να βρεθούν στο Τόκιο είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη. Πόσο μάλλον για ομάδες όπως η Ελλάδα που ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη της μέσα στην έδρα του πιο ισχυρού αντιπάλου.
Στη Βικτόρια του Καναδά, ο οποίος μπορεί να συγκροτήσει μια 12άδα μόνο με παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Το ίδιο σκέφτονται και οι άλλες τέσσερις ομάδες που θα βρεθούν στην πρωτεύουσα της καναδικής επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας (λίγο πιο πάνω από το Σιάτλ) από τις 29 Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένος ο μεγάλος τελικός.: η Κίνα, που μαζί με την Ελλάδα και τον Καναδά συμπληρώνουν τον Α’ όμιλο, και η Ουρουγουάη, η Τουρκία και η Τσεχία που συγκροτούν τον Β’.
Η Εθνική έχει να παίξει σε τελική φάση Ολυμπιακών Αγώνων από το 2008 (Πεκίνο, 5η θέση). Αυτή ήταν επίσης η τελευταία φορά που κατάφερε να πετύχει τον στόχο της μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά, το οποίο όμως τότε είχε φιλοξενηθεί στο ΟΑΚΑ, σε μια εποχή που ήταν σε δράση η χρυσή ομάδα του Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου και η ασημένια στο Παγκόσμιο της Σαϊτάμα.
Εκτοτε μετρά μόνο αποτυχίες, αφού το 2012, στη Βενεζουέλα, με προπονητή τον Ηλία Ζούρο, πλήρωσε το τρίποντο του Νταγκουντούρου που έστειλε τη Νιγηρία στο Λονδίνο και το 2016 στο Τορίνο, με προπονητή τον Φώτη Κατσικάρη, είδε την Κροατία του Αζα Πέτροβιτς να «έρχεται από το κάγκελο» και να σοκάρει πρώτα τη «γαλανόλευκη», που είχε στη σύνθεσή της τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, και μετά την οικοδέσποινα Ιταλία του Ετόρε Μεσίνα, που είχε κάνει ένα σωρό έξοδα για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση.
Πρωτοδικείο – Μπακς
Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι πιο ιδιόρρυθμη από ποτέ. Πρώτον, γιατί η Ομοσπονδία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, στον δρόμο για τις εκλογές, με διοίκηση Πρωτοδικείου και συνεπώς… περιορισμένης ευθύνης. Δεύτερον, γιατί μπορεί να έχει δηλωθεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, για την περίπτωση που οι Μπακς αποκλειστούν από τους Νετς στα ημιτελικά της Ανατολής, αλλά για να βρεθεί στη Βικτόρια, αφ’ ενός θα πρέπει να πειστεί ο ίδιος και κυρίως να πάρει την άδεια από την ομάδα του Μιλγουόκι να συνεχίσει να παίζει χωρίς διακοπή.
Συνήθως οι ομάδες του ΝΒΑ δεν έχουν αντίρρηση, τουναντίον το θεωρούν διαφήμιση, να έχουν παίκτες στην τελική φάση του Ολυμπιακού τουρνουά, αλλά για Προολυμπιακά δεν τρελαίνονται. Οι περισσότεροι θεωρούν πως ο Γιάννης θα είναι στο Τόκιο, αλλά πολύ δύσκολα στη Βικτόρια. Πώς μπορεί λοιπόν να γίνει ένας τέτοιος συνδυασμός;
Σε κάθε περίπτωση, εκ των πραγμάτων, τα φώτα πέφτουν σε δύο πρόσωπα. Στον νέο προπονητή Ρικ Πιτίνο, ο οποίος είχε προσληφθεί από πέρυσι από τη διοίκηση Βασιλακόπουλου, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα μεγάλο όνομα του παγκόσμιου μπάσκετ, με το κύρος και τις προδιαγραφές να διαχειριστεί μια ομάδα η οποία στις τελευταίες της βερσιόν προσπαθούσε να προσαρμοστεί σε ένα πιο αμερικανικό στιλ, ώστε να αξιοποιήσει τις αρετές και να κρύψει τις αδυναμίες του Γιάννη, ο οποίος έχει δείξει να δυσκολεύεται με τους international κανονισμούς του παιχνιδιού.
Το κακό είναι ότι ο 67χρονος «Hall of Famer» κινδυνεύει να βρεθεί στον Καναδά με ένα ρόστερ χωρίς τους «Αμερικανούς», αφού ο Αντετοκούνμπο είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, ο Ντόρσεϊ είπε «όχι» και επιπλέον θα χρειαστεί να περιμένουμε να μάθουμε αν ο Καλάθης τελειώσει υγιής τα ισπανικά πλέι οφ με την Μπαρτσελόνα. Θα μπορέσει λοιπόν να κοουτσάρει μια 12άδα με ελληνική λογική που απέχει πολύ από τη δική του κολεγιακή νοοτροπία;
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Πιτίνο είναι ο πολυλογάς εαυτός του, ο οποίος πολλές φορές παρασύρεται σε δηλώσεις με υπερβολική δόση δημόσιων σχέσεων, που ενίοτε προκαλούν αμηχανία και στρέφονται εναντίον του, όπως συνέβη τη δεύτερη θητεία του στον Παναθηναϊκό.
Ξεκούραστος
Το δεύτερο πρόσωπο που μπήκε στο επίκεντρο είναι ο 39χρονος Βασίλης Σπανούλης. Το 2015 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Εθνική, αλλά κολακευμένος από τα γλυκόλογα του Πιτίνο και νιώθοντας ότι το τέλος μιας ένδοξης καριέρας πλησιάζει, είπε να κάνει μια τελευταία προσπάθεια με το εθνόσημο, ως αρχηγός και καθοδηγητής. Δεν αποκλείεται αυτά να είναι και τα τελευταία του παιχνίδια γενικώς, αν τελικά δεν παραμείνει τιμής ένεκεν, για ακόμη μία σεζόν στον Ολυμπιακό.
Σύμφωνοι, η σεζόν του στην Ευρωλίγκα δεν ήταν ανάλογη του ονόματός του, αλλά άλλο μια μακριά και δύσκολη σεζόν κι άλλο ένα τουρνουά τεσσάρων αγώνων. Κι ο 41χρονος Σκόλα, πριν από το αποτυχημένο πέρασμά του από την Αρμάνι, ήταν το πρόσωπο της Αργεντινής που έφτασε μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου το 2019 στην Κίνα. Επιπλέον ο «Kill Bill» φέρει την κλάση και την εμπειρία του χωρίς να είναι και τόσο καταπονημένος, αφού ο Ολυμπιακός σταμάτησε να παίζει από τη μέρα που ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος της Ευρωλίγκας.
Εν κατακλείδι, μιλάμε για μια ούτως ή άλλως επικίνδυνη αποστολή, η οποία, για να φτάσουμε να δώσουμε τον «υπέρ πάντων» αγώνα με τους Καναδούς, απαιτεί να περάσουμε και από εμπόδια που δεν είναι και τόσο χαμηλά. Για παράδειγμα, σε μια πιθανή διασταύρωση με την Τουρκία στον ημιτελικό, μπορεί κανείς να θεωρήσει τη νίκη και την πρόκριση δεδομένες;
