Υπό το βλέμμα του άμεσου συνεργάτη του Θανάση Σκουρτόπουλου, Γιάννη Ελευθεριάδη, έγινε στο Βιλερμπάν το τριήμερο τουρνουά στο οποίο συμμετείχαν δύο από τους τρεις αντιπάλους της Εθνικής μας στην α’ φάση (Νανζίνγκ) του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Το Μαυροβούνιο που είναι αντίπαλός μας στην πρεμιέρα (1/9) και η Βραζιλία με την οποία παίζουμε τη 2η αγωνιστική (3/9).
Την πρώτη μέρα, η Βραζιλία νίκησε την Αργεντινή με 89-82 (Μπενίτε 15 – Λαπροβίτολα 18) και το Μαυροβούνιο ηττήθηκε από την οικοδέσποινα Γαλλία (Μπατούμ 18) με 80-72.
Τη δεύτερη μέρα η Γαλλία (Πουαριέ 16) επικράτησε της Βραζιλίας με 86-72 και η Αργεντινή (Ντεκ 23) του Μαυροβουνίου (Π. Πόποβιτς 13) με 85-77. Χθες, η Βραζιλία (Βαρεζάο 18 π., 16 ριμπ.) νίκησε 80-69 το Μαυροβούνιο (Μ. Μπιέλιτσα 15) και κατέλαβε τη 2η θέση, πίσω από την αήττητη Γαλλία (Λεσόρ 13) που διέλυσε με 77-58 την Αργεντινή (Σκόλα 16) που ήρθε 3η.
Παρεμπιπτόντως ο προπονητής της Βραζιλίας Αζα Πέτροβιτς κατέληξε στην τελική 12άδα, κόβοντας τελευταίο τον Ράφα Χετσχάιμερ.
Το γεγονός των ημερών ήταν η πρώτη φιλική αναμέτρηση των ΗΠΑ (Μίτσελ 13) που νίκησε την Ισπανία (Μ. Γκασόλ 19) στο Αναχάιμ με 90-81, αλλά εξακολούθησε να χάνει παίκτες αφού δεν συνεχίζουν ο Πι Τζέι Τάκερ και ο ΝτεΑρον Φοξ. Αντίθετα, επέστρεψε ο Μάρκους Σμαρτ και θα ακολουθήσει την αποστολή σε ταξίδι για φιλικά στην Αυστραλία (Περθ).
Σε άλλα φιλικά του διημέρου Λιθουανία (Βαλαντσιούνας 18) – Φινλανδία 87-46, Πολωνία – Τσεχία (Χρούμπαν 26) 86-96, Γερμανία (Σρέντερ 19) – Ουγγαρία 83-62, Καναδάς – Αυστραλία 73-81 (Μπιρτς 18 – Λαντέιλ 13), Γερμανία – Τσεχία 87-68 (Σρέντερ 21 – Αούντα 12), Ρωσία – Λιθουανία 72-88 (Ζούμπκοφ 15 – Σαμπόνις 25), Γερμανία – Πολωνία 92-84 (Σρέντερ 33 – Πονίτκα 17).
● Η Μακάμπι ανακοίνωσε την απόκτηση του Ελληνα ομογενή Τάιλερ Ντόρσεϊ για τα επόμενα 1+1 χρόνια. Ο Ντόρσεϊ ετοιμάζεται να πάρει και ισραηλινή υπηκοότητα λόγω της καταγωγής της μητέρας του.
● Ο 40χρονος διεθνής διαιτητής, Γιώργος Πουρσανίδης, είναι ο μοναδικός Ελληνας που επιλέχθηκε για να σφυρίξει στο Παγκόσμιο της Κίνας. Το όνομά του ανακοινώθηκε το Σάββατο από τη διεθνή Ομοσπονδία η οποία επέλεξε συνολικά 56 διαιτητές από 40 χώρες. Το «παρών» θα δώσει και ως κομισάριος ο Ανδρέας Παπαδόπουλος.
