Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.8° 8.9°
2 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
8.0° 6.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
13.2° 11.0°
3 BF
83%
Ιωάννινα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
5°C
4.9° 4.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
6°C
5.9° 4.6°
2 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.6° 6.0°
0 BF
87%
Κοζάνη
Ασθενείς βροχοπτώσεις
2°C
2.9° 1.5°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
2 BF
96%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.2° 10.8°
2 BF
91%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.9° 6.8°
1 BF
78%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
13°C
14.4° 12.8°
2 BF
60%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
8°C
8.5° 8.5°
2 BF
60%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
4 BF
89%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
6°C
6.2° 5.9°
2 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
7°C
7.8° 7.3°
2 BF
93%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.1° 14.8°
3 BF
87%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
11.0° 8.0°
1 BF
83%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
8.3° 3.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.7° 7.0°
1 BF
82%
Καστοριά
Ασθενείς βροχοπτώσεις
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Κάσπερ Σμάιχελ | AP Photo/Darko Vojinovic, Pool

Συμβουλές στον γιο

Εχουν περάσει 29 χρόνια από το θαύμα που πέτυχε η Δανία, κατακτώντας το EURO 1992, ενώ δεκαπέντε μέρες πριν από την έναρξη της διοργάνωσης δεν είχε καν δικαίωμα συμμετοχής. Το «μπλοκ» στη Γιουγκοσλαβία έφερε τους Σκανδιναβούς από τις παραλίες στα γήπεδα της Σουηδίας και η πορεία-παραμύθι είχε αίσιο τέλος. Εκτοτε, ουδέποτε η συγκεκριμένη ομάδα έχει ξαναπαίξει –ούτε καν πλησιάσει- για την ακρίβεια σε ημιτελικό μεγάλης διοργάνωσης. Και να που το κατάφερε φέτος.

Ενα κοινό των δυο ομάδων είναι ότι έχουν τερματοφύλακα Σμάιχελ. Τότε ο πατέρας Πέτερ, τώρα ο γιος Κάσπερ. Λόγω και της μεγάλης θητείας του στην Αγγλία, ο παλαίμαχος γκολκίπερ είναι περιζήτητος στα βρετανικά ΜΜΕ. Χθες, κλήθηκε να μιλήσει για τον γιο του και απλά τόνισε: «Δεν χρειάζεται πια συμβουλές από μένα, διότι ξέρει πολύ καλά τι να κάνει. Ομως θα του δώσω κάποιες συγκεκριμένες. Πώς να προετοιμαστεί σε περίπτωση που το ματς πάει στα πέναλτι». Για να φτάσει στον τελικό η Δανία, στον δικό της ημιτελικό το 1992, απέκλεισε την Ολλανδία στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Ο Σμάιχελ είχε γίνει ήρωας, αφού έπιασε την εκτέλεση –όχι κάποιου τυχαίου, αλλά- του σπουδαίου Μάρκο Φαν Μπάστεν. «Γνωρίζω ακριβώς πώς νιώθει ο Κάσπερ και όλα τα παιδιά στην ομάδα. Είναι μπροστά σε μια πρόκληση που πιθανώς δεν θα τους ξανασυμβεί στη ζωή τους. Κι εμείς εκείνη την εποχή είχαμε ακριβώς τα ίδια συναισθήματα».

Οπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Αγγλία φυσικά, όλοι βλέπουν φαβορί τα «τρία λιοντάρια» ενάντια στους Δανούς. Ο πατήρ Σμάιχελ, πάντως, ζήτησε λίγη σύνεση: «Για να φτάσαμε μέχρι εδώ σημαίνει ότι έχουμε καλή ομάδα. Από ’κει και πέρα, η Δανία είναι στη 10η θέση της κατάταξης της FIFA και η Αγγλία στην τέταρτη. Δεν θεωρώ πως υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές. Εχουμε πιθανότητες να περάσουμε και να ξέρετε ότι είμαστε πολύ επικίνδυνοι».

Θ.Α.


6/7/2016: Η απογείωση του Ρονάλντο

AP Photo/Frank Augstein

Ο πρώτος ημιτελικός του EURO 2016 δεν είχε πολλά για να θυμάται κανείς. Εκτός από το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος έκανε ένα επιτόπιο άλμα 75 πόντων και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ! Τρία λεπτά μετά, ο Νάνι σημείωσε το 2-0 και οι Πορτογάλοι πέρασαν στον τελικό έναντι της εξαιρετικής Ουαλίας, που στο ντεμπούτο της έκανε μια θαυμάσια πορεία. Με τον Φερνάντο Σάντος στον πάγκο, η Πορτογαλία πήγε σε τελικό δώδεκα χρόνια μετά το σοκ της Λισαβόνας και τα κατάφερε, προκαλώντας με τη σειρά της σοκ στους οικοδεσπότες Γάλλους.


«Σας χρειαζόμαστε»

Το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο στη Βρετανία για την αντιμετώπιση της πανδημίας απαγορεύει στους οπαδούς της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Δανίας να μπουν στη χώρα χωρίς 10ήμερη καραντίνα, κάτι που στην πράξη τούς κρατάει εκτός των ημιτελικών του EURO 2020 που θα διεξαχθούν στο Γουέμπλεϊ.

Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, λοιπόν, θέλει να… ξεσηκώσει τους Ισπανούς που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ώστε να έχει συμπαράσταση, και στο επίσημο σάιτ της ξεκίνησε εκστρατεία με το σλόγκαν «We need you» (σας χρειαζόμαστε).

Η εκστρατεία, όμως, δεν περιορίζεται στους Ισπανούς, αλλά επιχειρεί να προσελκύσει και τους ισπανόφιλους: «Αν σας αρέσει η σαγκρία, είναι καιρός να πείτε “ευχαριστώ”».

Β.Π.


Νέα μπάλα στο Λονδίνο

Στα προηγούμενα 48 παιχνίδια του EURO χρησιμοποιήθηκε η επίσημη μπάλα που λέγεται Uniforia. Από σήμερα, αποκλειστικά για τους ημιτελικούς και τον τελικό, θα κυλίσει η Uniforia Finale. Είναι μια βελτιωμένη έκδοση της αρχικής, τουλάχιστον σε επίπεδο εικόνας. Αντί για λευκή, είναι ασημί, ενώ τα σχέδιά της είναι έτσι τοποθετημένα, ώστε να θυμίζουν την αψίδα πάνω από το Γουέμπλεϊ, εκεί δηλαδή που θα γίνουν τα τρία εναπομείναντα ματς.

Θ.Α.


Το καλύτερο δώρο

Είναι γνωστή εδώ και καιρό η φιλανθρωπική δράση του Μάρκους Ράσφορντ, ο οποίος πρωτοστάτησε –και πέτυχε– στη δημιουργία δωρεάν γευμάτων για τους μαθητές της Αγγλίας. Ο αγώνας του συνεχίζεται, όμως εσχάτως έχει έναν απρόσμενο σύμμαχο. Ενας 9χρονος μαθητής, ονόματι Τζέικομπ, θέλησε κι αυτός να κάνει τη δική του καμπάνια υπέρ των άπορων μαθητών. Εφτιαξε μαζί με τον πατέρα του έναν λογαριασμό στο instagram και από εκεί μαζεύουν χρήματα. Ο Ράσφορντ πληροφορήθηκε την αξιέπαινη αυτή κίνηση και έκανε ένα δώρο –το καλύτερο– στον πιτσιρικά: Ενα Playstation 5, μαζί με ένα γράμμα που τον επαινεί για την προσπάθειά του.

Θ.Α.


AP Photo/Thanassis Stavrakis

Την παραμονή του αγώνα με τη Γερμανία, σε όλη την Αγγλία έπεσε… σύρμα και σχεδόν σε κάθε σπίτι βγήκε μια αγγλική σημαία στο παράθυρο ή στο μπαλκόνι. Από τη στιγμή που η ομάδα νίκησε με 2-0, οι σημαίες παρέμειναν στη θέση τους σαν γούρι. Δύο πιτσιρίκια ονειρεύονται πως είναι ο Κέιν ή ο Στέρλινγκ, περιμένοντας το μεγάλο αυριανό ματς με τη Δανία.


Από αριστερά: «Πρέπει να σταθούμε στο ύψος του Γουέμπλεϊ», λέει ο Ισπανός Ντάνι Ολμο, εννοώντας ότι ο κρίσιμος σημερινός ημιτελικός με την Ιταλία γίνεται σε ένα ιστορικό γήπεδο. ❘ «Επιθυμία τελικού» έχουν πολύ φυσιολογικά οι Ιταλοί, με την Gazzetta dello Sport να ποντάρει σε Ινσίνιε, Βεράτι, Μπαρέλα. ❘ Στην Αγγλία υποτίθεται πως εμφανίστηκε ένα UFO, με την Daily Star να λέει στον… ET να μην ενοχλήσει τώρα, διότι η εθνική έχει ημιτελικό. ❘ Ωραίο λογοπαίγνιο από την Daily Mirror, που αναρωτιέται αν η Αγγλία μπορεί να πάρει το EURO. «Φυσικά» είναι η απάντηση, αλλά γραμμένο με τη λέξη «κατάρα», λόγω τριών χαμένων ημιτελικών στο παρελθόν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συμβουλές στον γιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας