Προχθές το βράδυ όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης παραμιλούσε με τον Λούκα Μόντριτς. Ο 36χρονος Κροάτης μέσος ήταν αυτός που έστειλε την ομάδα του στη φάση των «16», με μια πλήρη εμφάνιση, ένα καταπληκτικό γκολ και άλλη μία ασίστ.
Ομως, όσοι το πήραν χαμπάρι, με τεράστια έκπληξη είδαν την UEFA να ανακηρύσσει κορυφαίο του αγώνα με τη Σκοτία τον… Νίκολα Βλάσιτς. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει επιστρατεύσει μια ομάδα «ειδικών» με προπονητές και παλαιμάχους, όπου μέσω ψηφοφορίας (προφανώς) βγαίνει ο MVP της κάθε αναμέτρησης του EURO.
Ολοι αυτοί οι άνθρωποι, που υποτίθεται ξέρουν το ποδόσφαιρο καλύτερα από εμάς, ψήφισαν τον Βλάσιτς, δικαιολογώντας μάλιστα την απόφαση αυτή τονίζοντας ότι το γκολ που πέτυχε και άνοιξε το σκορ ήταν κομβικό. Δηλαδή το γκολ του Μόντριτς που έκανε το 2-1 τι ήταν; Πρόκειται περί αστείας απόφασης, που αφαιρεί αίγλη από το συγκεκριμένο βραβείο.
Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών που βρίσκονται στην επιτροπή ξέρουν αναμφισβήτητα μπάλα. Οπως ο Φάμπιο Καπέλο, ο Εστέμπαν Καμπιάσο και ο Ντέιβιντ Μόγες.
Στη λίστα συναντάμε αρκετά ακόμη γνωστά ονόματα, όπως του Βορειοϊρλανδού τερματοφύλακα Πατ Μπόνερ, του Ιρλανδού φορ Ρόμπι Κιν, του Ρουμάνου Κοσμίν Κόντρα, του Αϊτόρ Καράνκα, του Στέφαν Φρόιντ και του Μίξου Παατελάινεν. Ολοι τους διεθνείς παλιοί παίκτες, όχι όμως πρώτης γραμμής.
Από κει και πέρα, αρχίζει η κάτω βόλτα. Ο Γάλλος Ντομέργκ που έμεινε στην Ιστορία με τα δύο γκολ που πέτυχε στον ημιτελικό Γαλλίας-Πορτογαλίας το 1984 και ο οποίος έχει να προπονήσει ομάδα από το 2007, ο βοηθός προπονητή της Βικτόρια Πλζεν, Ντούσαν Φίτζελ, ο Ολλανδός προπονητής τερματοφυλάκων Φρανς Χεκ, ο Ισπανός Χινές Μελέντεθ, ένας Πέτερ Ρούντμπεκ από τη Δανία που ήταν προπονητής το 2002, αλλά και ο προπονητής του Ισραήλ, ο Αυστριακός επιχειρηματίας (!) Βίλι Ρατενστάινερ.
Το παρεάκι συμπληρώνει η ομοσπονδιακή τεχνικός της Εθνικής Γυναικών της Γαλλίας, Κορίν Ντιάκρ, που σίγουρα ξέρει περισσότερη μπάλα από τους περισσότερους εκ των παραπάνω, που την πήραν στον λαιμό τους. Ακου Βλάσιτς…
