ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Ήρα Φελουκατζή
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ανάκαμψη της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι σταδιακά καταφέρνει να ξεπεράσει την πολιτική κρίση που προκάλεσε η αντιπαράθεσή του με τα «κίτρινα γιλέκα».

Οι κινητοποιήσεις κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του συνεχίζονται, αλλά ο Μακρόν ξεκίνησε από τον Ιανουάριο μια εντυπωσιακή «επιχείρηση γοητείας» για να επιτύχει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης και κατάφερε να κατευνάσει τις εντάσεις. Πανταχού παρών με δημόσιες εμφανίσεις του και συμμετοχή σε μαραθώνιες συζητήσεις του μεγάλου «Εθνικού Διαλόγου», μονοπώλησε την επικαιρότητα με ένα σκηνοθετημένο «σόου» επικοινωνίας, που έφερε θετικά αποτελέσματα.

Στη Γεωργική Εκθεση στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος είχε θετική υποδοχή κατά τη μαραθώνια ολοήμερη επίσκεψή του. Στην ομιλία του ο Μακρόν τόνισε ότι πρέπει να «επανεφευρεθεί» η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. (PAC) προκειμένου να διασφαλιστεί «η διατροφική, περιβαλλοντική και βιομηχανική κυριαρχία» της Ευρώπης. Κάλεσε σε ενότητα, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε, να μην είμαστε ανταγωνιστές» και υπογράμμισε ότι «η ευρωπαϊκή γεωργία μπορεί να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό των κρατών με ισχυρούς γεωργικούς κλάδους, όπως της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Odoxa για λογαριασμό τριών ΜΜΕ (France Inter, Presse Regionale, L’Express), η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν επανέρχεται στο επίπεδο του Νοεμβρίου, όταν ξεκινούσαν οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Το ποσοστό των Γάλλων που θεωρούν τον Μακρόν «καλό πρόεδρο» αυξήθηκε στο 32%, ενώ τον Δεκέμβριο, όταν κλιμακώθηκαν οι κινητοποιήσεις, είχε πέσει στο 27%, στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του.

Σήμερα το 55% των Γάλλων, καθαρή πλειοψηφία, εκτιμά πως οι διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» πρέπει να σταματήσουν.

Οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις έγιναν μικρότερες και λιγότερο βίαιες. Ωστόσο στη 15η κινητοποίηση του Σαββάτου αυξήθηκε ελαφρά η συμμετοχή με 46.600 διαδηλωτές.

Η ανάκαμψη της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου επιβεβαιώθηκε και από μιαν άλλη δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές, του Harris Interactive-Epoka για το LCI, το RTL και την εφημερίδα Le Figaro. Το κόμμα του προέδρου La République Εn Μarche (LREM) έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου (22%), μπροστά από το κόμμα RN Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στις ευρωεκλογές θα κυριαρχήσει η μονομαχία των «προοδευτικών και των λαϊκιστών».

Αν οι ευρωεκλογές γίνονταν τώρα, οι Γάλλοι θα ψήφιζαν τα πέντε βασικά κόμματα με την ίδια σειρά όπως και στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, από τις 79 έδρες που κατέχει συνολικά η Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το LREM θα έχει 21 ευρωβουλευτές, ένα ή δύο περισσότερους από τον Εθνικό Συναγερμό (RN, πρώην FN), που ήταν πρώτος στις ευρωεκλογές του 2014 (24,9% των ψήφων) και σήμερα θα λάβαινε το 19-20% της πρόθεσης ψήφου.

Απειλούμενο με κατάρρευση σε σχέση με το 20,8% που είχε στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές, το δεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) διατηρεί το 12% της πρόθεσης ψήφου (περίπου 11 έδρες). Ακολουθεί η Ανυπόταχτη Γαλλία (LFI) που τοποθετείται στο 8% (7 έως 8 έδρες).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με το 6% της πρόθεσης ψήφου (περίπου 5 έδρες) ελπίζει να σώσει τη θέση του στο ημικύκλιο.