Πάντα ήταν, είναι και θα είναι οδυνηρό να αποκλείεσαι στη διαδικασία των πέναλτι. Μια διαδικασία που χρειάζεται αυτοπεποίθηση, ενίοτε τύχη και έναν καλό γκολκίπερ.
Κατά κόρον ανατρέπεται η θεωρία της ταινίας του Βιμ Βέντερς «Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν το πέναλτι», γιατί αν κάποιος έχει τον φόβο, είναι αυτός που εκτελεί.
Εκείνος που κάθεται κάτω από τα δοκάρια, αν δεν αντιδρά νωχελικά, όπως π.χ. ο Ντε Χέα, μόνο ήρωας μπορεί να γίνει.
Οπως ο Ντάνιελ Σούμπασιτς, που έπιασε τρία και οδήγησε την Κροατία στους «8» και έκλεψε τη δόξα από τον Δανό Κάσπερ Σμάιχελ, ο οποίος μπροστά στα μάτια του θρύλου πατέρα του, Πέτερ, έπιασε άλλα τόσα, όμως έφυγε στενοχωρημένος.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο Σμάιχελ έκανε ήρωα τον Σούμπασιτς. Αν δεν απέκρουε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Λούκα Μόντριτς στο 116΄, πιθανότατα όλα θα είχαν κριθεί στην παράταση και η Κροατία θα ήταν στα προημιτελικά, χωρίς να χρειαστεί να δείξει τα ανακλαστικά του ο γκολκίπερ της Μονακό.
Οσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, ο Νορβηγός τεχνικός των Δανών, Αγκε Χαρέιντε, περισσότερο έδειξε να στενοχωριέται που πήγε χαμένη η φανταστική επίδοση του τερματοφύλακά του και μετά για τον αποκλεισμό.
«Ο Κάσπερ έκανε ό,τι μπορούσε. Είμαι πολύ λυπημένος και γι’ αυτόν και για την ομάδα. Δυστυχώς, τα δικά μας τα έχασαν οι τρεις καλύτεροι εκτελεστές μας».
Από τη μεριά του, ο πατέρας Πέτερ έγραψε στο twitter: «Δεν υπάρχουν λόγια. Δεν μπορώ να είμαι πιο περήφανος για την πατρίδα μου, τον γιο μου, τους συμπαίκτες του, όλο το επιτελείο και τον φανταστικό ομοσπονδιακό μας προπονητή. Οταν όλα τα δάκρυα στεγνώσουν θα καταλάβουμε πόσο καλά τα πήγαμε» ήταν οι ατάκες του 55χρονου, που πάντα αποτελούσε το δέντρο το οποίο άφηνε στη σκιά τον μικρό.
Ομως ο Κάσπερ έχει βαλθεί να αποδείξει αυτό που λέει μια κρητική μαντινάδα: «Ο άντρας κάνει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα».
Και ότι μπορεί το όνομά του να θυμίζει το περίφημο φαντασματάκι των κόμικς, μόνο που εκείνος δεν ζει πια με το φάντασμα του πατέρα του να τον κατατρέχει. Μόνο με την έμπνευσή του.
Ο ίδιος ο 31χρονος Σμάιχελ, που είχε καθοριστικό ρόλο πριν από δύο χρόνια στο θαύμα της κατάκτησης του τίτλου της Πρέμιερ Λιγκ από τη Λέστερ, στις δηλώσεις του έδειχνε πιο συνειδητοποιημένος: «Σύμφωνοι, είναι παράξενο συναίσθημα να αποκλείεσαι ενώ έχεις αποκρούσει τρία πέναλτι. Από την άλλη, ποτέ δεν κατηγορώ έναν παίκτη που το χάνει. Χρειάζεται να έχεις αρχ…α για να πας να εκτελέσεις. Είτε το βάλεις είτε το χάσεις, δείχνει γενναιότητα να μη φοβηθείς, και για μένα όσοι δεν φοβούνται είναι ήρωες και έχουν τον σεβασμό μου» τόνισε προσπαθώντας να απαλύνει τον πόνο.
Προχθές το βράδυ, Σούμπασιτς και Σμάιχελ έπιασαν συνολικά έξι πέναλτι (τα πέντε στη «ρώσικη ρουλέτα»), επίδοση με την οποία κατάφεραν να γράψουν ιστορία στα Μουντιάλ γιατί είναι η πρώτη φορά που οι τερματοφύλακες λένε πέντε φορές «όχι» στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ ο Σούμπασιτς έγινε ο δεύτερος γκολκίπερ που κάνει κάτι ανάλογο, μετά τον Ρικάρντο της Πορτογαλίας το 2006 κόντρα στην Αγγλία.
