Με δύο φανταστικές ενέργειες, μια ασίστ στον Μπαταουαγί (78’) και ένα γκολ-ποίημα (80’), ο Εντέν Αζάρ έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη νίκη-πρόκριση του Βελγίου επί της Ουγγαρίας με 4-0.
Ενα λεπτό αργότερα, εκστασιασμένος αλλά και ταυτόχρονα ανακουφισμένος, ο προπονητής του, Μαρκ Βίλμοτς, τον απέσυρε για να του δώσει τη δυνατότητα να απολαύσει ένα ολόθερμο standing ovation.
Οι «κόκκινοι διάβολοι» έκαναν την καλύτερη εμφάνισή τους στη διοργάνωση και με κεκτημένη ταχύτητα θα πάνε την Παρασκευή (22.00) στη Λιλ για να αντιμετωπίσουν στα προημιτελικά τη σκληροτράχηλη Ουαλία.
Ηταν ένα χορταστικό ματς, με δύο ομάδες που είχαν επιθετικούς προσανατολισμούς. Απόδειξη, το γεγονός ότι και οι δυο μαζί μέτρησαν 41 (Βέλγιο 25 – Ουγγαρία 16) τελικές προσπάθειες, αριθμός-ρεκόρ μέχρι τώρα στο Euro.
Για να καταλάβετε, το προηγούμενο ήταν οι 39 στο ματς Ελβετίας-Πολωνίας, αλλά έπειτα από παράταση.
Το Βέλγιο έκανε ένα εκρηκτικό πρώτο 40λεπτο, σκοράροντας μόλις στο 10’ με καρφωτή κεφαλιά του Αλντερβάιρελντ μετά από φάουλ του Ντε Μπρούιν και χάνοντας πολλές ευκαιρίες λόγω της ετοιμότητας που έδειξε ο Κίραλι.
Σε μία απο αυτές, σε χτύπημα φαουλ του Ντε Μπρούιν ο Μαγυάρος γκολκίπερ έστειλε την μπάλα πρώτα στο δοκάρι και μετά κόρνερ.
Ωστόσο, όσο το σκορ ήταν εύθραυστο, οι Ούγγροι άρχισαν να ξεθαρρεύουν και να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ισοφαρίσουν. Ισως και να το είχαν καταφέρει αν δεν έβρισκαν απέναντί τους τον σταθερό Κουρτουά.
Κι εκεί που όλοι περίμεναν ότι το τελευταίο δεκάλεπτο θα εξελιχθεί σε θρίλερ, ο Αζάρ απλοποίησε την κατάσταση. Το κερασάκι στην τούρτα το έβαλε στις καθυστερήσεις ο Καράσκο.
Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους νικητές να κάνουν σαν μικρά παιδιά και τους ηττημένους να στέκονται ακίνητοι, με το χέρι στην καρδιά, μπροστά στους οπαδούς τους, που τους αποθέωσαν για τις εμφανίσεις τους στα γαλλικά γήπεδα.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Κίραλι, Κάνταρ, Γκούζμιτς, Γιούχας (82’ Μπόντε), Λανγκ, Νάγκι, Γκέρα (46’ Ελεκ), Πίντερ (75’ Νίκολιτς), Λόβρεντσιτς, Ντζούντζακ, Σάλαϊ.
ΒΕΛΓΙΟ: Κουρτουά, Μονιέ, Αλντερβάιρελντ, Φερμάλεν, Φερτόνχεν, Ναϊνγκολάν, Βίτσελ, Ντε Μπρούιν, Μέρτενς (70’ Καράσκο), Αζάρ (81’ Φελαϊνί), Λουκακού (76’ Μπατσουαγί).
