Όπως αναφέρεται σε απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, το άρθρο 50 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε προσφάτως στην Βουλή, «εξισώνει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης των ΑΕΙ με αυτήν που παρέχονται από ιδιωτικούς φορείς, δίχως την αναγνώριση και αντιστοίχιση των πτυχίων και δίχως να απαιτεί την πιστοποίηση της διδακτικής επάρκειας των αποφοίτων τους».
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η απόφαση αυτή «οδηγεί σε υποβάθμιση των προσόντων των μελλοντικών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας και κατά συνέπεια της ίδιας της Εκπαίδευσης και έρχεται σε αντίφαση με το άρθρο 16 του Συντάγματος που προβλέπει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μα πλήρη αυτοδιοίκηση».
«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως αποφάσισε, θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες που έχει στη διάθεση της προκειμένου να ακυρωθεί το επίμαχο άρθρο ενώ παράλληλα εξουσιοδοτεί τον πρύτανη να θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση των πρυτάνεων προκειμένου να εξεταστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ψήφιση του επίμαχου άρθρου», καταλήγει η απόφαση του Πανεπιστημίου Κρήτης.
