Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τις προτάσεις της εταιρίας «Vita Development» για να προχωρήσει επιτέλους η επένδυση της δημιουργίας εμπορικού πάρκου στην Νέα Αλικαρνασσό, συζήτησε τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Από την εταιρία έχει προταθεί η δημιουργία πολυχώρου με εμπορικά καταστήματα, χώρους αναψυχής και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Η έκταση στην οποία θα δημιουργούνταν οι εγκαταστάσεις, είναι 120 στρεμμάτων, είναι κοντά στο αεροδρόμιο αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου αλλά εδώ και αρκετά χρόνια φιλοξενείται καταυλισμός Ρομά, με 150 οικογένειες. Οι κάτοικοι του καταυλισμού αρνούνται να φύγουν από την περιοχή όπου ζουν εδώ και χρόνια και ζητάνε εγγυήσεις και υποδομές στο νέο μέρος, όπου προορίζονται να μετεγκατασταθούν. 

Το χρονικό όριο όμως για την επένδυση εξαντλείται στις 10 Απριλίου, χωρίς η εταιρεία να έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τον χώρο.

Προκειμένου λοιπόν, να μην χαθεί η επένδυση, η εταιρεία προχώρησε σε κάποιες προτάσεις, για να βοηθήσει στην μετακίνηση των Ρομά. Η εταιρία προτείνει τα εξής:

– να υπάρξει μια τριετής παράταση πριν να προχωρήσει στην αναγκαστική καταγγελία της σύμβασης, η οποία έχει υπογραφεί ανάμεσα στην ίδια και τον Δήμο Ηρακλείου, ώστε στο διάστημα αυτό να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά. 

για τα τρία αυτά χρόνια να καταβάλει εν είδει ενοικίου το ποσό των 3.000 €, αντί των 40.000 € τα οποία θα κατέβαλε, αν η επένδυση προχωρούσε με βάση τον προβλεπόμενο σχεδιασμό. 

– η επενδύτρια εταιρία, παρέχει στον δήμο Ηρακλείου την δυνατότητα να βοηθήσει στην μετεγκατάσταση, δίνοντας 800.000 € για την αγορά 170 λυόμενων οικίσκων, με δυνατότητα στέγασης 850 ατόμων.

δεσμεύεται στον χώρο, ο οποίος θα βρεθεί για τον καταυλισμό, να δημιουργήσει ένα βρεφονηπιακό σταθμό, τον οποίο θα χρηματοδοτεί η ίδια με 20.000 € για 10 χρόνια.

– να παρέχει 5.000 € για 10 χρόνια, για ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

– να παρέχει υποτροφίες στα παιδιά των Ρομά όταν πηγαίνουν για να σπουδάσουν.

Όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι παρατάξεις θα ορίσουν εκπροσώπους οι οποίοι μέχρι τις 10 Απριλίου θα έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία.