Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Κρυμμένος στον χώρο αποσκευών ενός λεωφορείου στην περιοχή του Παρισιού βρέθηκε ο πίνακας του 19ου αιώνα του Εντγκάρ Ντεγκά «Les Choristes», ο οποίος είχε κλαπεί στα τέλη του 2009 από το Μουσείο Καντινί στη Μασσαλία, στο οποίο το είχε δανείσει για μια έκθεση, χωρίς να διαπιστωθεί ίχνος διάρρηξης.

Κατά τη διάρκεια ελέγχου σε σταθμευμένο λεωφορείο τα γαλλικά τελωνεία ανακάλυψαν στις 16 Φεβρουαρίου μέσα σε μια βαλίτσα «ένα έργο που έφερε την υπογραφή “Ντεγκά”, της οποίας κανείς από τους επιβάτες δεν δήλωνε ιδιοκτήτης», σύμφωνα με τη χθεσινή κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών.

Κατέσχεσαν τον πίνακα του μεγάλου ιμπρεσιονιστή Γάλλου ζωγράφου (1834-1917) και ζήτησαν εμπειρογνωμοσύνη από το Μουσείο Ορσέ. «Τα πρώτα στοιχεία της εμπειρογνωμοσύνης επιτρέπουν να πούμε πως πρόκειται πράγματι για το έργο που αναζητούσαμε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Όταν κλάπηκε το έργο, πριν περίπου εννέα χρόνια η εθνική Ένωση των Μουσείων είχε δηλώσει πως η αξία αυτού του πίνακα παστέλ, διαστάσεων 32 επί 27 εκατ. του 1877, ήταν 800.000 ευρώ. Από την πλευρά του το προσωπικό του μουσείου της Μασσαλίας είχε εκτιμήσει την αξία του στα 30 εκατ. ευρώ, όμως η εισαγγελία είχε κάνει λόγο για «σύγχυση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το Μουσείο Ορσέ εξήγησε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει αυτούς τους αριθμούς: «Είναι οι ασφαλιστικές τιμές και δεν είναι ανακοινώσιμες».

Η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Φρανσουάζ Νισέν, εξέφρασε τη χαρά της για «αυτή την ευτυχή ανακάλυψη ενός πολύτιμου έργου που ανήκει στις εθνικές συλλογές, η εξαφάνιση του οποίου ήταν μια βαριά απώλεια για τη γαλλική ιμπρεσιονιστική κληρονομιά».

Ο ομόλογός της, Ζεράρ, Νταρμανέν, στον οποίο υπάγονται τα τελωνεία, χαιρέτισε την «αδιάκοπη επαγρύπνηση των τελωνείων στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών και τη δέσμευσή του στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας».