Χαμένοι στη… μετάφραση φαίνεται πως είναι η υπό ιταλική διοίκηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αυτήν του δημόσιου ΟΣΕ, που επικοινωνούν μεταξύ τους με έγγραφα, παρ’ όλο που τους χωρίζουν μόνο δύο όροφοι στο γνωστό κτίριο της οδού Καρόλου.
Την εικόνα αυτή έδωσαν στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της χθεσινής παρουσίασης, οι επικεφαλής των δύο οργανισμών, παρ’ ότι στο τέλος φρόντισαν να ποζάρουν δίπλα δίπλα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, ενημέρωσε ότι έχει στείλει επιστολή εδώ και ενάμιση μήνα στον ΟΣΕ ζητώντας χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης, εξήγησε ότι περίμενε δεσμευτικές ημερομηνίες από την ΕΡΓΟΣΕ και διαβεβαίωσε ότι είναι θέμα ωρών να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για τις εξελίξεις στα μεγάλα εργοτάξια (Κιάτο-Ροδοδάφνη, Ψαθόπυργος-Ρίο, νέα γραμμή Τιθορέα-Δομοκός), καθώς και την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης από τον κεντρικό σταθμό της Αθήνας, τον σταθμό Λαρίσης, ώς τον Πειραιά.
Χωρίς ρήτρες
Είναι θετικό για τους φορολογουμένους ότι η σύμβαση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλούς, παρά τα αντίθετα δημοσιεύματα, δεν περιλαμβάνει χρηματικές ρήτρες σε βάρος του Δημοσίου σε περίπτωση καθυστέρησης των έργων.
«Θα γίνει εξορθολογισμός των δρομολογίων», ενημέρωσε ο Φ. Τσαλίδης, που δεν απέκλεισε να καταργηθούν ορισμένα δρομολόγια με μειωμένη επιβατική κίνηση, ενώ θα ενισχυθούν στον προαστιακό σε ώρες αιχμής και στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Ενημέρωσε ότι ο Πειραιάς θα γίνει αφετηρία των δρομολογίων προς αεροδρόμιο, Κιάτο και Χαλκίδα, ενώ ο σταθμός Λαρίσης θα είναι το κέντρο της ιδιωτικοποιημένης ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Ο Κώστας Πετράκης ανακοίνωσε ότι ο ΟΣΕ, με δικές του δυνάμεις και κόστος μόλις 50.000 ευρώ, θα αποκαταστήσει τα προβληματικά σημεία στο τμήμα Πολύκαστρο-Ειδομένη, ώστε το δρομολόγιο των 70 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη ώς τα σύνορα, που σήμερα διαρκεί 90 λεπτά, να μειωθεί κατά 25 λεπτά.
Εχει επίσης ολοκληρωθεί η «ακτινογράφηση» των 2.500 χλμ. του σιδηροδρομικού δικτύου, από την οποία εντοπίστηκαν εκατοντάδες «κόκκινα σημεία», για την αποκατάσταση των οποίων θα διατεθούν, μέσα από διαγωνισμό, περίπου 70 εκατ. ευρώ.
Οργανώνεται μια ομάδα αποκατάστασης βλαβών, ένα είδος «ΕΚΑΒ των σιδηρόδρομων», όπως είπε χαρακτηριστικά, που θα επεμβαίνει σε λιγότερο από 90 λεπτά.
Σε σχέση με τα σιδηροδρομικά έργα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στις 28 Δεκεμβρίου δημοπρατείται η υπογειοποίηση της γραμμής στην περιοχή των Σεπολίων.
Τα έργα, με προϋπολογισμό 151,3 εκατ. ευρώ, αφορούν τμήμα 2,36 χλμ. από την έξοδο του σταθμού Λαρίσης ώς τις Τρεις Γέφυρες, από τα οποία το 1,9 χλμ. θα είναι σε σήραγγα.
Υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν πάνω από δύο χρόνια και σε αυτό το διάστημα έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να λειτουργεί κανονικά η σιδηροδρομική γραμμή.
Κατάκολο – Αρχαία Ολυμπία με τρένο
Με ένα τουριστικό δρομολόγιο, από το Κατάκολο ώς την Αρχαία Ολυμπία, έκανε χθες την πρώτη εμφάνισή της η ιδιωτικοποιημένη ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η γραμμή «Olympian Trail» θα λειτουργεί με ευθύνη των τουριστικών παραγόντων της ευρύτερης περιοχής και θα ξεκινήσει δρομολόγια από την άνοιξη.
«Βασικοί στόχοι μας είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ο εμπλουτισμός των προσφορών προς τους επισκέπτες, Ελληνες και ξένους», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.
Ανέφερε ότι φέτος οι τουρίστες θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ., από 26 εκατ. το 2015, ενώ για την επόμενη χρονιά οι προκρατήσεις παρουσιάζουν διψήφια αύξηση σε σχέση με το 2017.
Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και είπε χαρακτηριστικά: «Οι πιο σημαντικές ημέρες για την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα δεν έχουν έρθει ακόμα».
