Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

«Δεν έχω δεύτερες σκέψεις». Αμετάπειστος εμφανίστηκε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής του Κογκρέσου σχετικά με την απόφασή του να καταργήσει την DACA (Πράξη Αναβολής για τις Αφίξεις Παιδιών), τον νόμο του Μπαράκ Ομπάμα που προστάτευε από την απέλαση τους λεγόμενους «ονειροπόλους», τους νεαρούς μετανάστες που ήρθαν ως παιδιά με τους γονείς τους στις ΗΠΑ χωρίς «χαρτιά». Ή μήπως έχει;

Την Τρίτη το απόγευμα, λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είχε ανακοινώσει την ακύρωση της DACA, ο Τραμπ έγραψε στο τουίτερ:

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο για μια προσέγγιση στη μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό με τρόπο που να βάζει πρώτους τους σκληρά εργαζόμενους κατοίκους της χώρας μας».

Ακριβώς τρεις ώρες αργότερα, αντιμέτωπος προφανώς με τη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή του -ακόμα κι από τον Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έσπασε την παράδοση που θέλει τους πρώην προέδρους να μην ασκούν κριτική στους εν ενεργεία- ο πλανητάρχης κατέβασε τους τόνους σε επόμενο μήνυμα: «Το Κογκρέσο έχει έξι μήνες για να νομιμοποιήσει την DACA (κάτι που απέτυχε να κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα). Αν δεν μπορέσει, θα αναθεωρήσω αυτό το θέμα»!

Η μόνη πατρίδα

Δύσκολο να πει κανείς πότε εννοεί αυτά που λέει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αλλάζει απόψεις και δημόσιες τοποθετήσεις σαν τα πουκάμισα.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι ζωές περίπου 800.000 νέων ανθρώπων οι οποίοι κατοικούν, σπουδάζουν και εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη μοναδική «πατρίδα» που γνωρίζουν οι περισσότεροι από αυτούς.

«Είναι άδικο. Είναι πλήγμα όχι μόνο για εμάς από την Ονδούρα αλλά και για άλλους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ σε αθώα ηλικία» λέει ο Χουάν Μαρτίνες, ο οποίος πήγε στις ΗΠΑ με τον πατέρα του όταν ήταν τεσσάρων χρονών.

Σήμερα, στα 21 του, ο νεαρός «ονειροπόλος» σπουδάζει και παράλληλα εργάζεται, όπως πολλοί άλλοι νέοι σαν αυτόν. «Φτιάξαμε εδώ τη ζωή μας και τώρα έρχονται και μας την παίρνουν, έτσι απλά. Εγώ μόλις ανανέωσα την άδεια παραμονής μου, η οποία λήγει τον Μάρτιο του 2019».

Χθες, δεκαπέντε αμερικανικές πολιτείες, ανάμεσά τους η Νέα Υόρκη, η Βιρτζίνια, το Ιλινόι και το Νέο Μεξικό, προσέφυγαν νομικά κατά της απόφασης για την κατάργηση της DACA, προαναγγέλλοντας μια πολιτική και δικαστική αντιπαράθεση, ίσως ισχυρότερη από εκείνη που πυροδότησε το αντιμεταναστευτικό διάταγμα για απαγόρευση εισόδου από έξι μουσουλμανκές χώρες.

Το «αντάρτικο» επεκτείνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα. Μετά τον δημοκρατικό δήμαρχο του Σικάγου, Ραμ Εμάνιουελ, ο οποίος κήρυξε την πόλη του «ζώνη ελεύθερη από Τραμπ» και διαβεβαίωσε τους «ονειροπόλους» ότι δεν έχουν να φοβούνται τίποτα, ο Τζον Κέισικ, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Οχάιο και πρώην αντίπαλος του νυν προέδρου για το χρίσμα, κατακεραύνωσε την κυβερνητική απόφαση μιλώντας στο CBS. «Ελάτε στο Οχάιο» είπε απευθυνόμενος στους μετανάστες.

Κρίσιμα ζητήματα

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, εκτίμησε ότι μια βοηθητική νομοθεσία για τους νεαρούς μετανάστες «θα περάσει κατά πάσα πιθανότητα χωρίς μεγάλη φασαρία». Τόνισε πάντως ότι αν το Κογκρέσο κωλυσιεργήσει, το κόμμα του θα συνδέσει αυτό τον νόμο με άλλα ζητήματα «μέχρις ότου ψηφιστεί».

«Ο Τραμπ δεν είχε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η κατάργηση της DACA προτού ανακοινώσει την απόφασή του» σχολίαζαν οι New York Times.

Xθες, στη συνάντησή του με τους επικεφαλής του Κογκρέσου, αναγνώρισε ότι το Σώμα έχει μπροστά του μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα τα οποία, όπως είπε, «μπορούμε να επιλύσουμε με λογικό τρόπο». Κρίμα που ο ίδιος στερείται της λογικής την οποία επικαλείται.