Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης και της νομοθετικής ρύθμισης που προωθείται αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη.

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων μέχρι την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά να μην κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση και δηλώνει ότι θα καταθέσει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Οι κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα είναι:

  • Τη Δευτέρα, πέρα από τους αποκλεισμούς, προγραμματίζεται στάση εργασίας (11.00-15.00) και συλλαλητήριο στις 11.30 στην πλ. Καραϊσκάκη. Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. 
  • Τρίτη και Τετάρτη οι αποκλεισμοί αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλους δημόσιους χώρους (π.χ. δημαρχεία). 
  • Πέμπτη, νέα πανελλαδική 24ωρη απεργία, με κάλεσμα σε όλα τα σωματεία για «κάθοδο» στην Αθήνα. Συλλαλητήριο στις 10.30 στην πλ. Καραϊσκάκη. Νέα πορεία προς Βουλή και μέγαρο Μαξίμου. Κατάθεση πρότασης νομοθετικής ρύθμισης σε όλα τα κόμματα (πλην της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής) για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Νέα συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για την περαιτέρω πορεία των δράσεων του κλάδου. 

Αναστολή κινητοποιήσεων από ΠΟΠ-ΟΤΑ

Από την πλευρά της η ΠΟΠ-ΟΤΑ αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων της, καθώς έκρινε ότι με τη ρύθμιση του υπουργού διασφαλίζεται η συνέχεια της εργασίας των συμβασιούχων.

«Όχι» της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις κυβερνητικές προτάσεις

Το γεγονός αυτό επέφερε την αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση πως «για μια ακόμα φορά η ΠΟΠ-ΟΤΑ επιβεβαιώνει τον εργοδοτικό-κυβερνητικό και κυρίως διασπαστικό της ρόλο», υποστηρίζοντας επίσης πως «δεν δικαιούται να ομιλεί για τους αγώνες των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…».

«Όχι» της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις κυβερνητικές προτάσεις

Αντιδράσεις για Μπουτάρη

Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αφορμή τις εξελίξεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος «με τη βοήθεια ιδιωτών στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό». Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ανάρτησε στη διαύγεια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ιδιώτες για αποκομιδή απορριμμάτων στον απόηχο των κινητοποιήσεων.

Όπως υποστήριξε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς, σήμερα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα σκουπίδια ξεπερνούν τους 1.500 τόνους και θα πρέπει -το συντομότερο δυνατό- να καθαρίσουν οι δρόμοι, καθώς κινδυνεύει η δημόσια υγεία. 

«Όχι» της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις κυβερνητικές προτάσεις

Έντονη ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων του δήμου Θεσσαλονίκης στα σχέδια του δήμου Θεσσαλονίκης  για ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Καταγγέλλει πως «στήνεται ένας απεργοσπαστικός μηχανισμός από πλευράς της διοίκησης του Δήμου που θέλει να σπάσει τον αγώνα μας», επισημαίνει ότι το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο από τα μεροκάματα των συμβασιούχων και των μόνιμων υπαλλήλων που εργάζονται στην καθαριότητα, και καλεί τον Δήμο να ανακαλέσει την απόφασή του.

Τι προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, όπως τα αποκάλυψε πρώτη η efsyn.gr η κυβέρνηση προτείνει:

► Η προωθούμενη τροπολογία θα εστιάζει στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, που δρομολογούνται στις δημοτικές υπηρεσίες.

► Το νέο προσωπικό θα ξεκινήσει να απασχολείται με την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ – κάτι που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

► Στο μεσοδιάστημα οι συμβασιούχοι εργάτες καθαριότητας θα παραμείνουν στην εργασία με νέες συμβάσεις και την επίκληση εκτάκτων συνθηκών, όπως είναι λόγοι δημόσιας υγείας. Η διάρκεια των συμβάσεων αυτών δεν διευκρινίζεται. Συνδέεται με την έκδοση των προσωρινών πινάκων ΑΣΕΠ από όπου θα προκύψουν οι νεοπροσληφθέντες, κάτι το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Η ημερομηνία κατά την οποία θα κληθούν οι «παρατασιούχοι» να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους είναι ανοιχτή. Ενδέχεται οι «παρατασιούχοι» να μείνουν στη δουλειά και μετά τον Δεκέμβρη του 2017.