Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με τη συζήτηση να εστιάζεται όλο και περισσότερο στα ακανθώδη κεφάλαια των εγγυήσεων και ασφάλειας συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι συνομιλίες της πενταμερούς διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας, με την ελληνική και κυπριακή αντιπροσωπεία να καλούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να βαδίσουν στον δρόμο της αναζήτησης κοινού τόπου.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν με τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων έναντι των ερωτημάτων που έχει θέσει ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν: Τι μορφή θα μπορούσε να έχει μια θεμελιώδης αλλαγή των εγγυήσεων, ποιος θα μπορούσε να είναι ο τρόπος εφαρμογής της λύσης, πώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Το καλό κλίμα που επικράτησε χθες αλλά και η υπαναχώρηση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Έιντε -ο οποίος, μετά και την αυστηρή παρέμβαση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ξεκαθάρισε οριστικά ότι το έγγραφό του δεν έχει καμία απολύτως υπόσταση και δεν αποσύρθηκε, διότι ουδέποτε, όπως δήλωσε, ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων- μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως μια ήπια καλή αρχή καθώς οι πραγματικές προθέσεις θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από εδώ και πέρα.

Ήδη χθες, στο πρωινό μέρος των συνομιλιών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πήρε την πρωτοβουλία και άνοιξε τη διαπραγμάτευση παρουσιάζοντας την πρότασή του για ένα μηχανισμό παρακολούθησης της λύσης στη θέση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Στην απογευματινή συνεδρίαση η τουρκική πλευρά αναφέρθηκε στο περίγραμμα μιας πρότασης που σκοπεύει να παρουσιάσει ως προς τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, η οποία όμως δεν άφησε να διαφανεί κάτι ουσιωδώς διαφορετικό από παλαιότερες τουρκικές προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν, ούτε δημιούργησε ατμόσφαιρα θετικής έκπληξης.

Από ελληνικής πλευράς, θεωρείται, πάντως, σημαντικό ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την ουσία του προβλήματος, ενώ κρίνεται ιδιαίτερα θετική η παρουσία και η συνεισφορά της Ε,Ε., η συμμετοχή της οποίας στις διαπραγματεύσεις και βεβαίως στην εφαρμογή της λύσης και στην παρακολούθησης της υλοποίησής της θα είναι σημαντική.

«Μη μας προδώσετε»

Ογκώδης σε συμμετοχή και δυναμική σε παλμό ήταν η δικοινοτική εκδήλωση στη «νεκρή ζώνη» στο τέρμα της οδού Λήδρας στην Λευκωσία, που έληξε αργά χθες βράδυ.

Την εκδήλωση οργάνωσε η πρωτοβουλία πολιτών «Unite Cyprus Now» («Ενώστε την Κύπρο τώρα») και σ’ αυτήν έδωσαν το «παρών» τους εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, που κατέκλυσαν την οδό Λήδρας, στο τέρμα της οποίας υπάρχει σημείο ελέγχου για διάβαση προς και από το κατεχόμενο τμήμα της κυπριακής πρωτεύουσας.

Οι πολίτες με πανό και συνθήματα ζήτησαν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επιστρέψουν από την Ελβετία με ένα σχέδιο που θα επιτρέπει τη λύση του Κυπριακού.

Η εκδήλωση έληξε με την έγκριση κοινής διακήρυξης, με την οποία καλούνται οι δύο ηγέτες της Κύπρου «να αδράξουν την ευκαιρία και να γραφτούν στην ιστορία ως δύο µεγάλοι, οραµατιστές ηγέτες, που ξεπέρασαν τους φόβους τους και έκαναν αυτό που είναι σωστό για τις επόµενες γενιές».

Στη διακήρυξη τονίζεται προς τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί: «Μη µας προδώσετε!».

Επίσης η πρωτοβουλία «UniteCyprusNow» καλεί τις εγγυήτριες δυνάµεις να είναι εποικοδοµητικές και να ενισχύσουν τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου, τονίζοντας «τη σηµαντική συµβολή που θα έχει η επίλυση του Κυπριακού προβλήµατος, στη σταθερότητα σε µια πολύ ταραγµένη περιοχή του κόσµου και τις ευκαιρίες που θα προσφέρει η επανένωση του νησιού».

Μέλη της πρωτοβουλίας «Unite Cyprus» πραγματοποίησαν εκδήλωση έξω από τον χώρο της διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά.