«Η θέση της χώρας μας στο ευρώ είναι δεδομένη» δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας όμως ότι «δεν αρκεί να λέμε μόνο ότι θέλουμε να είμαστε στο ευρώ, αλλά οφείλουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίσιμη ιστορική συγκυρία στις ανάγκες της χώρας, της νεολαίας και του λαού».
Μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα «60 χρόνια Ευρωπαϊκή Ενωση» (1957-2017)» που οργάνωσε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ο Γ. Δραγασάκης εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα, παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί από την κρίση και τις λανθασμένες πολιτικές, δεν μπορεί να αγνοηθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη στον διάλογο που γίνεται για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και γεωστρατηγικό ρόλο.
Ο ίδιος επισήμανε πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει «πολιτικό πρόβλημα» και ανέφερε πως η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει για να ξεπεράσει την κρίση είναι να μετασχηματιστεί σε δημοκρατική και κοινωνική ένωση.
Οπως είπε, η κυβέρνηση είναι «υπέρ μιας Ευρώπης της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Υπέρ της δυνατότητας ενισχυμένων συνεργασιών, χωρίς αποκλεισμούς, σε μια Ευρώπη με ισχυρούς μηχανισμούς οικονομικής σύγκλισης και κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής».
