Mε αιφνιδιαστικούς ελέγχους που θα διεξάγονται τακτικά, πρόκειται να εξοπλίσει προσεχώς το «οπλοστάσιό» της η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να φέρει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων διαφθοράς που εντοπίζονται στον δημόσιο τομέα.
Αυτό τουλάχιστον υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει ως προτεραιότητα η γενική επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου κατά τη χθεσινή ακρόασή της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τα μέλη της οποίας ενημέρωσε για τα πεπραγμένα της υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, η ίδια περιέγραψε την προβληματική κατάσταση που δημιουργείται από τη βραδύτητα της απονομής της δικαιοσύνης που σε πολλές περιπτώσεις, όπως υποστήριξε, συνεπάγεται την παραγραφή αδικημάτων.
«Οι υπηρεσίες των δικαστηρίων αδρανούν, αναγκάζομαι να ζητώ επανειλημμένα να μας ενημερώνουν ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία», είπε η κ. Παπασπύρου, διευκρινίζοντας προηγουμένως πως η Επιθεώρηση δεν μπορεί να εμπλακεί στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά ότι πρέπει να είναι ενήμερη για την πορεία των υποθέσεων για να ολοκληρώνεται η διαλεύκανσή τους.
Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, υπόθεση για την οποία είπε ότι ξεκίνησε από τους οικονομικούς επιθεωρητές, ο έλεγχος μεταβιβάστηκε σε άλλα ελεγκτικά σώματα, αλλά στην πορεία… χάθηκε, με αποτέλεσμα να μην εξαχθεί η τελική έκθεση και να παραγραφεί το θέμα.
Η γενική επιθεωρήτρια τόνισε στην επιτροπή την ανάγκη θεσμοθέτησης κεντρικού φορέα που θα εποπτεύει και θα συντονίζει τα ελεγκτικά σώματα τα οποία λειτουργούν υποβοηθητικά για το έργο των εισαγγελέων και των ανακριτών, αλλά και στελέχωσης των σωμάτων αυτών από άτομα με τα κατάλληλα προσόντα για τη διεκπεραίωση των ελέγχων.
