Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Μια από τις ελάχιστες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα δρομολογεί φέτος η καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» διοχετεύοντας 300 εκατ. ευρώ στην άνυδρη πραγματική οικονομία για να επεκτείνει την παραγωγή της.

Η εταιρεία που έχει εξαγοραστεί από την πολυεθνική «Philip Morris» σκοπεύει να μετατρέψει μέρος των εγκαταστάσεών της σε κέντρο παραγωγής ράβδων καπνού προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση για τις νέου τύπου ηλεκτρονικές συσκευές καπνίσματος IQOS τις οποίες προωθεί σε πάνω από 30 χώρες διεθνώς.

Οι συγκεκριμένες συσκευές χρησιμοποιούν αφαιρούμενα ανταλλακτικά κομμάτια που περιέχουν ράβδους καπνού στους οποίους δεν γίνεται καύση αλλά θέρμανση.

Μέσα στους επόμενους δέκα μήνες στον Ασπρόπυργο θα κατασκευαστούν τρία νέα κτίρια που θα περιλαμβάνουν δύο νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού και άλλες 10 γραμμές παραγωγής ράβδων καπνού.

Στο εργοστάσιο αυτό θα δημιουργηθούν 400 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις 800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που προσφέρει ήδη η «Παπαστράτος» αλλά και στις 250 προσλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες αποκλειστικά για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων παραγωγής καπνού για τη συσκευή IQOS.

Η παραγωγή θα φτάσει τα 20 δισεκατομμύρια ράβδους τον χρόνο –θα χρησιμοποιείται και χαρμάνι ελληνικού καπνού ανατολικού τύπου– και προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2018 σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, καθιστώντας τη μονάδα της «Παπαστράτος» ένα από τα τρία μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής καπνού για τα νέου τύπου τσιγάρα παγκοσμίως έπειτα από αυτά της Ιταλίας και της Ελβετίας.

Το υψηλό ρίσκο χώρας και το ακριβό κόστος χρήματος στην Ελλάδα δεν φάνηκε να προβληματίζουν την αμερικανική πολυεθνική, η οποία εκμεταλλεύεται άλλα πλεονεκτήματα στη χώρα μας, όπως είναι οι τριετείς συμφωνίες απορρόφησης της εγχώριας παραγωγής καπνού (αγοράζει πάνω από το 50%) και η εγγύτητα με τις χώρες εξαγωγής των προϊόντων της.

Η νέα επένδυση έρχεται να προστεθεί στα 700 εκατ. ευρώ που έχει επενδύσει η «Philip Morris» στην Ελλάδα από το 2003.