Για πρώτη φορά συζητήθηκε μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ το ζήτημα της Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Στο επίκεντρο η προετοιμασία της Διακήρυξης της Ρώμης, ωστόσο η ομοφωνία για ένα τέτοιο πλάνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί με αρκετές χώρες να αντιδρούν.
Μπορεί οι «27» να διακήρυξαν εκ νέου την ενότητα της ΕΕ, ωστόσο, ένα μπλοκ κρατών, από την Ανατολική Ευρώπη, δεν βλέπει με καλό μάτι την ιδέα των πολλαπλών ταχυτήτων.
«Μετά τη Σύνοδο της Μάλτας αλλά και τη δημοσίευση της Λευκής Βίβλου της Επιτροπής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων θα είναι μέρος της συζήτησης ενόψει της επετείου της Ρώμης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. «Κάποιοι αναμένουν συστημικές αλλαγές, οι οποίες θα χαλαρώσουν τους δεσμούς στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και θα ενδυναμώσουν τον ρόλο των κρατών-εθνών σε σχέση με την κοινότητα, ενώ άλλοι ζητούν νέες και πιο βαθιές δυνατότητες ενοποίησης, ακόμη και αν αυτό αφορά λιγότερα κράτη-μέλη», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται ήδη από τις συνθήκες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ενόψει Brexit, έγινε ξεκάθαρο σήμερα πως και οι «27» συμφωνούν ότι η «πολιτική ενότητα» της ΕΕ είναι το «πιο πολύτιμο προσόν» της.
Ο κ. Γιούνκερ, από την πλευρά του, μίλησε για την ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι η ιδέα «να μπορούν να κάνουν περισσότερα» όσοι θέλουν, δεν είναι «μέθοδος αποκλεισμού». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι δεν σχετίζεται με τις ανησυχίες περί μείωσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για κάποιες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανατολικές χώρες εξέφρασαν την ανησυχία ότι πρόκειται για ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» μεταξύ Ανατολής και Δύσης. «Η αρχική ιδέα είναι ότι και οι 27 θα προχωρήσουμε μαζί», υπογράμμισε.
Απομόνωση και διαμαρτυρία
Οι βασικές διαφωνίες στο σχέδιο των πολλών ταχυτήτων έρχονται από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ωστόσο η Πολωνία ήταν που σήκωσε περισσότερο τους τόνους.
Η χθεσινή απομόνωση της χώρας εξαιτίας της αντιπαράθεσης γύρω από την εκλογή του Ντόναλντ Τουσκ έφερε την πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο σε ευθεία αντιπαράθεση με τους ισχυρούς της ΕΕ.
«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ να μιλήσουμε για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων» δήλωσε η επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής.
«Η ΕΕ πρέπει να είναι ικανή να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις. Εκτός της πολιτικής ενότητας, έχει ανάγκη από μια θεσμική ενότητα. Δεν θα αποδεχθούμε καμία ενέργεια που θα υπονόμευε την ακεραιότητα της κοινής αγοράς, του χώρου Σένγκεν και της ίδιας της ΕΕ» σημείωσε η ίδια.
Ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα
Η Άνγκελα Μέρκελ έστρεψε ήδη το βλέμμα της στην Σύνοδο της Ρώμης, 25 Μαρτίου, τονίζοντας ότι εκεί η ΕΕ θα διακηρύξει «την ενότητά της μέσα από τη διαφορετικότητα».
«Το σύνθημα είναι ότι είμαστε ενωμένοι, αλλά ενωμένοι μέσα από τη διαφορετικότητα», εξήγησε.
