Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Δημοσκοπική άνοδο καταγράφει το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία. Στη νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των Stern/RTL, το SPD κερδίζει 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα και σκαρφαλώνει από το 21% στο 26%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που συγκεντρώνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές του 2013. Το SPD έχει καταφέρει έτσι να μειώσει στο μισό τη διαφορά που το χωρίζει από την χριστιανική ένωση, τους Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), που χάνουν δυο μονάδες και λαμβάνουν 35%.

Δυο ποσοστιαίες μονάδες χάνουν και οι Πράσινοι (Grüne) που υποχωρούν στο 8%, πίσω από την Αριστερά (Die Linke), η οποία διατηρεί το 9% της περασμένης εβδομάδας. Μια μονάδα χάνει την ίδια ώρα το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που με 11% εμφανίζεται τρίτη δύναμη, ενώ οριακά πάνω από το εκλογικό όριο του 5% βρίσκεται το κόμμα των Φιλελευθέρων με 6%. Ο αριθμός των αναποφάσιστων και όσων δηλώνουν ότι θα απόσχουν από την εκλογική διαδικασία κυμαίνεται στο 24%.

Άνοδος μεν αλλά η Μέρκελ προηγείται σταθερά

Την ίδια ώρα πάντως μόλις το 28% των ερωτηθέντων και το 42% των οπαδών του SPD εκτιμούν ότι ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να γίνει ο επόμενος καγκελάριος. Οι περισσότεροι πολίτες και συγκεκριμένα το 61% πιστεύουν ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα επανεκλεγεί στην καγκελαρία για άλλα τέσσερα χρόνια. Ακόμη και στις τάξεις των οπαδών του SPD, το 52% δεν θεωρούν πιθανή μια νίκη του υποψηφίου τους.

Με πληροφορίες από: Deutsche Welle