Τους ηγέτες του Κογκρέσου θα δεχτεί το απόγευμα στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη συνάντηση μαζί τους μετά την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.
Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την ατζέντα νομοθετικών ζητημάτων της νέας κυβέρνησης, τα οποία περιλαμβάνουν την ανάκληση και αντικατάσταση του προγράμματος υγείας του Ομπάμα (το περιβόητο Obamacare), τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και τις νομικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό υποδομών.
Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να περάσουν από το Κογκρέσο, καθιστώντας ιδιαιτέρως σημαντικές τις σχέσεις του Τραμπ με τα μέλη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Σώμα για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το επιτελείο του Τραμπ ασκεί πολιτικές πιέσεις προκειμένου να εγκριθούν από τα νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου και κυρίως από τη Γερουσία τα πρόσωπα που έχει επιλέξει για την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων στην κυβέρνησή του.
Ωστόσο, το ζήτημα αυτό έχει εξελιχθεί σε εστία δημόσιας πολιτικής διαμάχης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στη Γερουσία.
Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι οι Δημοκρατικοί καθυστερούν τις επικυρώσεις σε σύγκριση με το χρόνο που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατά τη συγκρότηση των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων.
Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν από τον Τραμπ καθυστέρησαν χρονικά να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα για την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και άλλα έγγραφα νομικής φύσης που απαιτούνται με δεδομένες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που είχαν.
Και πώς να μην αργούν οι Ρεπουμπλικανοί όταν ο πρόεδρος Τραμπ, σπάζοντας μια παράδοση 40 ετών, αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές επιστροφές του αποκρύπτοντας από τους Αμερικανούς τις οικονομικές υποχρεώσεις του, πού είναι εκτεθειμένος με δάνεια και πού, εκτός ΗΠΑ, έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις; Τα στοιχεία αυτά είναι κρίσιμα για το ποια είναι τα κίνητρα του πλανητάρχη αλλά και ποια τα ενδεχόμενα οφέλη για τις επιχειρήσεις του.
Σύμφωνα με την Kellyanne Conway, ανώτατο σύμβουλο του Τραμπ, ο Λευκός Οίκος δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις φορολογικές επιστροφές του προέδρου, ακόμη κι αν ολοκληρωθεί ο λογιστικός έλεγχος τον οποίο συχνά επικαλείται.
«Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό. Τον ψήφισαν και επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω κάτι: οι περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν περισσότερο για τις δικές τους φορολογικές δηλώσεις παρά για του προέδρου», είπε η ίδια στο ABC.
Την απάντηση του Λευκού Οίκου δεν άφησε ασχολίαστη στο twitter το WikiLeaks: Η αθέτηση της υπόσχεσης του Τραμπ είναι περισσότερο αδικαιολόγητη και από τις ομιλίες που είχε δώσει επί πληρωμή η Χίλαρι Κλίντον για την Goldman Sachs.
Μήνυση για παράνομες συναλλαγές με ξένες κυβερνήσεις
Την ίδια ώρα, πίεση προς τον Ντ. Τραμπ να δημοσιοποιήσει τη φορολογική του δήλωση αναμένεται να ασκήσει μήνυση που θα καταθέσει εντός των επόμενων ωρών η «Κίνηση Πολιτών για την Ευθύνη και την Ηθική στην Ουάσινγκτον» κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι επιτρέπει στις εταιρείες του να αποδέχονται πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις κατά παράβαση του αμερικανικού Συντάγματος.
Πρόκειται για ομάδα δικηγόρων και συνταγματολόγων που επικαλούνται τη «Διάταξη περί Απολαβών»του Αμερικανικού Συντάγματος, η οποία απαγορεύει σε ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους να έχουν δοσοληψίες με ξένες κυβερνήσεις.
Η Κίνηση στοχεύει να αποδείξει ότι ο Τραμπ παράνομα βρίσκεται στην εξουσία, καθώς οι εταιρείες του συναλλάσσονται με κυβερνητικούς οργανισμούς από χώρες εκτός των ΗΠΑ, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας καθώς θεωρείται απόπειρα διαφθοράς και δωροδοκίας.
Στη φορολογική δήλωση του Τραμπ θα φανεί ξεκάθαρα με ποιες κυβερνήσεις συναλλάσσεται, πού είναι εκτεθειμένος με δάνεια και πού -εκτός ΗΠΑ- έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις.
«Η νέα αντίσταση» έχει ξεκινήσει
Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο οποίος υποστήριξε την Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την αμερικανική προεδρία, δήλωσε ότι το συγκρότημά του αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος «νέας αντίστασης» κατά του Τραμπ.
«Φαίνεται πολύ μακρινό, αλλά οι καρδιές μας και το μυαλό μας είναι κοντά σε όλα εκείνα τα εκατομμύρια ανθρώπων που διαδήλωσαν και μαζί με το συγκρότημά μου, τους E Street Band, αποτελούμε μέρος της νέας αντίστασης», είπε από το Περθ της Αυστραλίας ο Αμερικανός αστέρας της ροκ.
