Θετικό νεύμα από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί το πρώτο μήνυμα και να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αισιοδοξία στην Αθήνα, δεν βιάζονται οι δανειστές. Στο επίκεντρο και τα αγκάθια της δεύτερης αξιολόγησης.
Η συνεδρίαση του EuroWorking Group αναμένεται να ασχοληθεί αποκλειστικά με το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το ελληνικό χρέος, το οποίο προήλθε μετά από μονομερείς ενέργειες του Β. Σόιμπλε, του Γ. Ντάισελμπλουμ και του ESM.
Πηγές από τις Βρυξέλλες, άλλωστε, αναφέρουν ότι είναι αρκετοί εκείνοι που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις κινήσεις Ντάισελμπλουμ και όχι μόνο ο Μισέλ Σαπέν.
Νέα παρέμβαση Σόιμπλε
Από μια τέτοια κρίσιμη ημέρα δεν θα μπορούσε να… λείπει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φρόντισε να παρέμβει λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην Die Zeit, δήλωσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ο ESM έχουν ήδη ερωτηθεί εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της και η αρχική απάντηση ήταν “΄’οχι”».
«Αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες η Ευρωζώνη θα καταρρεύσεις» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε και να καταλήξει ότι «η δομή της ένωσης πρέπει να αλλάξει».
Συμφωνία πριν το Eurogroup
Η επιδίωξη της Κομισιόν είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί η Επιτροπή εργάζεται στενά με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ανίκα Μπράιτχαρντ ανέφερε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται σε «μόνιμη επαφή» με την ΕΚΤ και τον ESM.
Και στη μέση η… αξιολόγηση
Πέρα, όμως, από το «θέμα» που προέκυψε με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ανοιχτή παραμένει η δεύτερη αξιολόγηση με τα ανοιχτά ζητήματα να δημιουργούν προβλήματα. Οι συζητήσεις μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης συνεχίζονται εξ αποστάσεως, ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Οι δανειστές, πάντως, δεν δείχνουν να βιάζονται ιδιαίτερα, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες για την Ελλάδα, καθώς οι πληρωμές θα αρχίσουν να τρέχουν από τον Απρίλιο.
Αίνιγμα παραμένει και η στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επιμένει στις σκληρές απαιτήσεις του.
Υπάρχει ανοικτό και το σενάριο διεξαγωγής ενός έκτακτου Eurogroup σε περίπτωση που υπάρξουν θετικές ειδήσεις αναφορικά με το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος.
