Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τα σαββατοκυριακάτικα έντυπα μέσα στον «μονοφωνικό» ανταγωνισμό τους για το ποιος θα παρουσιάσει με τα μελανότερα χρώματα τις εξελίξεις στην Ελλάδα έφτασαν στο σημείο όχι απλά να αναπαράγουν τα «δελτία καιρού» των διεθνών οίκων (π.χ. αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην αξιολόγηση θα γίνουν εκλογές, ενώ αν κλείσει η αξιολόγηση τότε δεν θα γίνουν), αλλά να βάζουν στο στόμα τους ακόμα και πράγματα που δεν είπαν.

Το τελευταίο πρωτοσέλιδο της οικονομικής εφημερίδας «Επένδυση» του ομίλου των Παραπολιτικών αναφέρεται στην «Ομοβροντία προβλέψεων από επτά διεθνείς οίκους για την Ελλάδα: βλέπουν πρόωρες εκλογές, δεν φοβούνται όμως τις παρενέργειες».

Ξένοι οίκοι με μπόλικη ελληνική… φαντασία

Διαβάσαμε στην «Επένδυση» ότι γενικώς οι ξένοι οίκοι θεωρούν το 2017 εκλογικό έτος για την Ελλάδα, ότι όσο σέρνεται η αξιολόγηση μειώνονται οι πιθανότητες να επιβιώσει η κυβέρνηση και ότι «στα μάτια των ξένων η Ελλάδα αποτελεί μια από τις σπάνιες περιπτώσεις χωρών όπου η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να έχει ακόμα και θετική χροιά»!

Ο ρόλος που διαδραμάτισαν στην παγκόσμια και στην ελληνική οικονομική κρίση πολλά από αυτά τα «θινκ τανκ» είναι γνωστός: σύμβουλοι και οίκοι ακριβοπληρωμένοι που συνήθως προβλέπουν ότι αν έχει συννεφιά μάλλον θα βρέξει, ενώ αν βγει ήλιος τότε μάλλον δεν θα βρέξει.

Ωστόσο θελήσαμε να διασταυρώσουμε τι ακριβώς λένε όλοι αυτοί για την τωρινή συγκυρία στην Ελλάδα πριν ασπαστούμε… ευλαβικά την ακρίβεια του συγκεκριμένου δημοσιεύματος.

Τυχαία επιλέξαμε δύο από τους επτά «οίκους» και ιδού τα αποτελέσματα:

Ξένοι οίκοι με μπόλικη ελληνική… φαντασία

  Σύμφωνα με την «Επένδυση», η Morgan Stanley φέρεται να σημειώνει: «Από την άποψη των αγορών, οι εκλογές ίσως να μην είναι πραγματικά μια αρνητική εξέλιξη, αφού η Νέα Δημοκρατία είναι πιο φιλική προς την Ευρώπη, τις αγορές και τις επιχειρήσεις».

Δεν πρόκειται όμως για αυτούσια ανακοίνωση της M.S. αλλά για «βολικό» απόσπασμα από άρθρο Ελληνα δημοσιογράφου (Ζ. Πέτρου, 7/12/2016, «Independent Balkan News Agency») που περιγράφει τις συνολικές εκτιμήσεις του ξένου οίκου:

«Η ελληνική οικονομία άρχισε να αφήνει πίσω της την οικονομική κρίση ενώ ο διεθνής αυτός οίκος βλέπει πλέον φως στην άκρη του τούνελ. Η M.S. αναφέρεται στους πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διαταράξουν τους ρυθμούς ανάπτυξης, στην αναγκαία αναμονή και καθυστέρηση μακροπρόθεσμης ρύθμισης του χρέους λόγω των γερμανικών εκλογών».

Το άρθρο τελειώνει με την επισήμανση ότι «αναφορικά με την M.S. η όποια πολιτική αστάθεια δεν είναι θετικός παράγοντας και μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Παρ’ όλα αυτά, μια εκλογική αναμέτρηση και νίκη της Ν.Δ. δεν θα επιδράσει αρνητικά, δεδομένου ότι η παράταξη αυτή είναι πιο στενά συνδεδεμένη με τις κατευθύνσεις της αγοράς».

Αυτή η τελευταία αναφορά του δημοσιογράφου αναδημοσιεύεται αυτολεξεί στο ρεπορτάζ της «Επένδυσης» και αποδίδεται στη Morgan Stanley.

Ξένοι οίκοι με μπόλικη ελληνική… φαντασία

  Στο ίδιο ρεπορτάζ, το «θινκ τανκ» Eurasia (σύμβουλοι πρόβλεψης κινδύνου) φέρεται να βλέπει κάλπες ακόμα και τον Μάρτιο.

«Με δεδομένα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει, αλλά, από την άλλη πλευρά, οι πρόωρες εκλογές θα επιτρέψουν στον Τσίπρα να “κλειδώσει” τις ζημιές του και να διασφαλίσει το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας, διατηρώντας ποσοστό όχι χαμηλότερο του 15%-20%. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί να πάρει και άλλα μέτρα λιτότητας χωρίς να έχει στα χέρια της κάποιες χειροπιαστές υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιστρέψει στα μονοψήφια ποσοστά που συγκέντρωνε πριν από το 2012», σημειώνει ο αναλυτής του Eurasia, Μουχτάμπα Ράχμαν, σύμφωνα πάντα με την «Επένδυση».

Ανατρέχοντας στα άρθρα και τις δημόσιες τοποθετήσεις του συγκεκριμένου αναλυτή, διαπιστώνουμε ότι αναφέρεται στην ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, στο προσφυγικό, αλλά και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (σε άρθρο τον Μάρτιο του 2016).

Ωστόσο δεν εντοπίζεται πουθενά η παραπάνω αναφορά του Ράχμαν.

Τελικά ανακαλύψαμε σε άρθρο των «Financial Times» (19/12/2016) μαρτυρίες Ελλήνων πολιτών και «ειδικών» που λένε όσα η «Επένδυση» αποδίδει στον συγκεκριμένο αναλυτή.

Στο ίδιο άρθρο περιλαμβάνεται αποκλειστικά μόνο μία δήλωση του Ράχμαν που αναφέρει επί λέξει:

«Το εάν και πόσα πρόσθετα μέτρα λιτότητας η Αθήνα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει από τους πιστωτές της είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για το αν υπάρχει κίνδυνος για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Εάν η Γερμανία και το ΔΝΤ συνεχίσουν να πιέζουν για περικοπές συντάξεων και φορολογική μεταρρύθμιση ως προαπαιτούμενο για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του χρέους ίσως το ενδεχόμενο εκλογών κατά το πρώτο τρίμηνο [του 2017] να γίνει πολύ πιθανό. Αν όχι, δεν είναι απίθανο η κυβέρνηση του Τσίπρα να διαρκέσει μέχρι το τέλος της θητείας της το 2019»!