Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο σημαντικότερος και πιο ριζοσπαστικός δημιουργός του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου πρωταγωνιστεί σε ένα συγκλονιστικά επίκαιρο αφιέρωμα, με τις καλύτερες ταινίες του σε αποκατεστημένες κόπιες, καθώς και τρεις πρεμιέρες που θα προβληθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας, με την παρουσία πλήθους ξένων και Ελλήνων καλεσμένων.

Από τις 8 Δεκεμβρίου 2016 μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στην αίθουσα του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας, ο μεγάλος αναρχικός του μοντέρνου σινεμά επιστρέφει, με τη συνδιοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, σε ένα αφιέρωμα με τίτλο «Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και ξερό ψωμί»!

Ο Φασμπίντερ γεννήθηκε το 1946 στη Βαυαρία, στο περιβάλλον μιας μεγαλοαστικής οικογένειας, και ήδη στα 15 του παράτησε το σχολείο και έγινε μέλος ενός πειραματικού θιάσου στο Μόναχο.

Μέσα σε δεκατέσσερα χρόνια, από τα πρώτα του βήματα στο σανίδι και τη γνωριμία του με την ηθοποιό Χάνα Σιγκούλα μέχρι τον θάνατό του, σε ηλικία 37 ετών, από υπερβολική δόση κοκαΐνης και υπνωτικών χαπιών, ολοκλήρωνε τρεις με τέσσερις ταινίες τον χρόνο, εμπλουτίζοντας διαρκώς το σκηνοθετικό του ύφος και παραδίδοντας το ένα αριστούργημα μετά το άλλο.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως οι κινηματογραφόφιλοι της εποχής τον δέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες. Η νέα φόρμα που εισήγαγε, τόσο στη μορφή όσο και στη δομή αλλά και τη θεματική των ταινιών του, ξένισε κοινό και κριτικούς.

Εξάλλου, ο Φασμπίντερ άσκησε δριμύτατη κριτική στο ηθικό και πολιτικό σύστημα της χώρας του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ περιέγραφε με λεπτομέρειες ή υπαινιγμούς την παρακμή μιας κοινωνίας προσκολλημένης αναχρονιστικά σε έναν ασφυκτικό και στενόμυαλο κώδικα αξιών, που δαιμονοποιούσε όσα μέλη της διαφοροποιούνταν από τον κανόνα…

Οσοι γνωρίζουν το όνομα του Φασμπίντερ μόνο από το τραγούδι του Τζίμη Πανούση, που βαφτίζει αυτό το αφιέρωμα, έχουν τώρα την ευκαιρία να εξερευνήσουν σε βάθος το έργο ενός από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, ο οποίος εξακολουθεί, 34 χρόνια μετά τον πρόωρο χαμό του, να παραμένει επαναστατικός, ασυμβίβαστος και, το κυριότερο, αποστομωτικά μοντέρνος.

Ενας ρομαντικός αναρχικός με ένα ζωογόνο πάθος για το σινεμά και για τους ανθρώπους.

Οι τρεις ταινίες που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι:

★ «Ενσύρματος κόσμος» («Welt am Dracht», 1973),

★ «Ο Αλι στον παράδεισο» («Ali im Paradies», 2011) και

★ «Φασμπίντερ» («Fassbinder», 2015).

Αφιέρωμα στον Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

 Info

Οι προβολές των συνολικά είκοσι τριών (23) ταινιών θα γίνουν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (9-16/12) και στην αίθουσα του Ινστιτούτου Γκέτε (17-21/12).

Σημείωση: δεν θα πραγματοποιηθούν επαναληπτικές προβολές στις δύο αίθουσες, αλλά διαδοχικά διαφορετικές ταινίες.

Είσοδος για τις προβολές της Ταινιοθήκης: 5€ ανά προβολή. Κάρτες διαρκείας: 25€ και 15€ μειωμένη.

Η είσοδος στις προβολές του Ινστιτούτου Γκέτε είναι δωρεάν, με σειρά προτεραιότητας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στο: cinemag.gr και tainiothiki.gr