Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Σε εκλογική ετοιμότητα και διάταξη μάχης τίθεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, με απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού της Συμβουλίου που συνεδρίασε χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τα μέλη του οργάνου εκτιμούν ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, εξαιτίας των συσσωρευμένων αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τα οποία προβλέπεται ότι θα ενταθούν.

Κατά συνέπεια αποφασίστηκε εκλογικός συναγερμός για κάθε ενδεχόμενο και μάλιστα με τη συγκρότηση επισήμως επιτροπής ψηφοδελτίων αλλά και με πανελλαδική εξόρμηση κλιμακίων σε όλους τους νομούς της χώρας.

Στο κείμενο της απόφασης δεν υπάρχει αίτημα για εκλογές, επισημαίνεται ωστόσο ότι η χώρα χρειάζεται μιαν άλλη κυβέρνηση με «απαράβατο όρο» την εθνική συνεννόηση.

Η διαφοροποίηση σε σχέση με την μέχρι πρότινος θέση έγκειται στο ότι πλέον εγκαταλείπεται η πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας από την παρούσα Βουλή και γίνεται λόγος για «αλλαγή πολιτικών συσχετισμών» με ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ώστε να αποτελέσει τον δεύτερο προοδευτικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος.

Οι θέσεις Βενιζέλου

Διατυπώνοντας χθες τις προσωπικές του θέσεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε -για δεύτερη φορά μέσα σε ελάχιστες ημέρες- την άποψη για άμεση διενέργεια εκλογών, διότι όπως εκτίμησε «η χώρα οδηγείται στην καταστροφή».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ήττα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να είναι αυτός που καθοδηγεί την εθνική στρατηγική, γιατί δεν την πιστεύει και δεν την ξέρει» (Focus Fm), αναφορά που ερμηνεύεται ως προτίμησή του σε ένα σχήμα με κορμό τη Ν.Δ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ρόλο κυβερνητικού εταίρου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ εκφράστηκε ενόχληση για τη δημόσια παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, με το επιχείρημα ότι με τη στάση του «καπελώνει» τις πρωτοβουλίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στο σκέλος των οργανωτικών, συμφωνήθηκε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης των συνεργαζόμενων κομμάτων και κινήσεων, με προοπτική την ενιαία πορεία που θα έχει κατάληξη, ανάλογα με τη δυναμική του εγχειρήματος, τη διεξαγωγή συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το 2017.

Ξεκαθαρίστηκε ωστόσο ότι δεν τίθεται ζήτημα δημιουργίας νέου φορέα εκ του μηδενός και όσα κόμματα ή προσωπικότητες το επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν στο υφιστάμενο σχήμα, αποδεχόμενα το πολιτικό και προγραμματικό του πλαίσιο.