Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Tο πρόβλημα που εντοπίζεται στον φάκελο του MEGA για τις τηλεοπτικές άδειες από την έλλειψη τραπεζικής ενημερότητας επιβεβαιώθηκε χθες στη Βουλή από την πλευρά της Eurobank, κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα «θαλασσοδάνεια» των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων.

Οπως ενημέρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, η «Τηλέτυπος» είναι η μοναδική από τις 11 επιχειρήσεις που έδωσαν το «παρών» στον διαγωνισμό αδειοδότησης και δεν διαθέτει τραπεζική ενημερότητα από την Eurobank λόγω του ανεξόφλητου δανείου που έχει λάβει, ύψους 13 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία που διέθεσε στην Επιτροπή, επίσης ασυνεπής στις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα εμφανίζεται ο Ομιλος Κοντομηνά -όχι όμως ως προς τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha που έχει μηδενικό δανειακό υπόλοιπο- με μη εξυπηρετούμενο δάνειο 3,387 εκατ. ευρώ, αλλά και η «Ναυτεμπορική» με 148.000 ευρώ.

Η «Καθημερινή», που δανειοδοτήθηκε από την τράπεζα το 2012 με 7,5 εκατ. ευρώ (σε επίπεδο ομίλου) αποπληρώνει, όπως είπε ο κ. Καραβίας, τις υποχρεώσεις της (έχει παραχωρήσει εξασφαλίσεις μεταξύ των οποίων και προσημείωση ακινήτου).

Το ίδιο ισχύει και με το «Πρώτο Θέμα», που επίσης δανειοδοτήθηκε το 2012 με 1 εκατ. ευρώ, με βάση προσωπικές εγγυήσεις και επιταγές τρίτων.

Μέχρι στιγμής (κατά τη διάρκεια της τετραετίας δηλαδή) έχει καταβληθεί συνολικά ποσόν 200.000 ευρώ.

Το δεδομένο σημειώνεται πως σχολιάστηκε αρνητικά, ειδικότερα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιο που υπενθύμισε προς το τραπεζικό στέλεχος τις περιπέτειες με τη δικαιοσύνη ενός εκ των ιδιοκτητών της εφημερίδας.

«Είναι ένα δάνειο που έχει απομειωθεί στη διάρκειά του και εξυπηρετείται κανονικά», απάντησε ο κ. Καραβίας, εξηγώντας πως η τράπεζα έχει λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία.

Η «Πήγασος» επίσης εμφανίζεται να εξυπηρετεί κανονικά τις δανειακές της υποχρεώσεις που ανέρχονται συνολικά σε 3.150.000 ευρώ (4,5 εκατ. το αρχικό ποσόν).

Οπως και η «REAL» (έχει δανειοδοτηθεί με ποσόν χαμηλότερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ) που εκχωρεί τις εισπράξεις από το πρακτορείο διανομής «ΕΥΡΩΠΗ», έχει ενεχυριάσει επιταγές τρίτων, εξυπηρετεί κανονικά τους τόκους και καταβάλλει μικρά ποσά αποπληρωμής κεφαλαίου σε τακτική βάση.

Τα δάνεια που έχει χορηγήσει συνολικά η Eurobank στα ΜΜΕ (έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου) ανέρχονται στα 85 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές αγγίζουν τα 16,5 εκατ. ευρώ, συγκροτούν δε μικρότερο ποσοστό του 10% επί του συνόλου των δανειακών επιχορηγήσεων σε άλλου τύπου επιχειρήσεις.

Το ποσοστό των επισφαλειών που παρουσιάζουν είναι μεγαλύτερο του 35% στο σύνολο του χαρτοφυλακίου, ενώ οι ακάλυπτοι κίνδυνοι τοποθετούνται σε ποσοστό 21,18% (18 εκατ. ευρώ).

Η τράπεζα δεν έχει υλοποιήσει αναδιάρθρωση των δανείων. Οι προβλέψεις για το συνολικό ποσόν των 85 εκατομμυρίων είναι 6,7 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένων των προβλέψεων και των επισφαλειών του MEGA.

Σημειώνεται πως ο κ. Καραβίας δεν συμμερίστηκε, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των βουλευτών, το επιχείρημα της Τράπεζας της Ελλάδος που εμφανίζει τις επιχειρήσεις Τύπου ως «υψηλού κινδύνου», υποστηρίζοντας σε αντιδιαστολή πως οι επισφάλειες των ΜΜΕ είναι της τάξης του 19% έναντι του αντίστοιχου ποσοστού του 35% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς.

Ο ίδιος σημείωσε πως η συγκεκριμένη τράπεζα άλλωστε κινείται συντηρητικά και η πολιτική της είναι να διατηρεί μικρά υπόλοιπα δανειοδοτήσεων και να μην αναχρηματοδοτεί ληξιπρόθεσμους τόκους.

Η συζήτηση που εξελίχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της τα δάνεια των ΜΜΕ, αφού η Εξεταστική Επιτροπή έχει αποφασίσει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με αυτό το σκέλος.

Ως προς τις υποχρεώσεις των κομμάτων, ο Φωκ. Καραβίας ενημέρωσε ότι από την Eurobank έχουν δανειοδοτηθεί η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με 3,3 και 5,2 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Το δάνεια δεν εξυπηρετούνται, έχουν καταγγελθεί, ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε συνεννόηση με την τράπεζα για την αποπληρωμή του δανείου, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ.