Επιστολή–«βόμβα», με την οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα την υπογραφείσα σύμβαση για την παραχώρηση του 51% του λιμανιού του Πειραιά, έστειλε χθες η κινεζική COSCO, καταγγέλλοντας ότι το κείμενο που ψηφίζεται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής είναι διαφορετικό από εκείνο που συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση.
Μία ημέρα πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Κίνα, με στόχο να έχει ήδη ψηφισμένη τη σύμβαση στις αποσκευές του, η κύρωση της σύμβασης εμφανίζεται να βρίσκεται «στον αέρα», καθώς η κινεζική εταιρεία με μια δισέλιδη επιστολή της προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και προς το ΤΑΙΠΕΔ θέτει επτά ζητήματα και μάλιστα σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το κατατεθέν κείμενο δεν είναι μόνο διαφορετικό, αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας, αφετέρου με τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ Α.Ε.», ενώ ζητά την αποκατάσταση του κυρωτικού νόμου λαμβάνοντας υπόψη την «κρισιμότητα των στιγμών» και το «μέγεθος της βλάβης».
Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος δέχτηκε χθες το βράδυ στη Βουλή καταιγισμό ερωτημάτων από την αντιπολίτευση μετά την επιστολή της COSCO, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, σύστησε «ψυχραιμία» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει τα θέματα που θίγονται και θα «προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις και πώς θα το ρυθμίσουμε».
Αφησε μάλιστα και αιχμές σε βάρος της εταιρείας, σημειώνοντας ότι παρόλο που κλήθηκε να παραστεί τελικά δεν προσήλθε, ενώ κατήγγειλε τη στοχοποίησή του από την COSCO, λέγοντας ότι «είναι ανούσιο να συζητάμε έτσι, εμένα αυτό με προσβάλλει».
Παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχουν αλλαγές, αλλά, όπως είπε, σύμφωνα με τη σύμβαση το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί αυτό το δικαίωμα. Σημειώνεται ότι λίγο πριν από τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης εισήλθε στην αίθουσα εσπευσμένα ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης.
Η σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή της Βουλής με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού και Ενωσης Κεντρώων. Η Νέα Δημοκρατία, επί των ημερών της οποίας συμφωνήθηκαν οι βασικοί όροι της συμφωνίας, επιφυλάχθηκε, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν.
Πρώτα το 51%
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, η βασική διαφορά της σύμβασης αυτής με όσα είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ότι αντί να παραχωρηθεί απευθείας το 67% του ΟΛΠ στην COSCO, θα παραχωρηθεί το 51% αρχικά και το υπόλοιπο 16% αφού η εταιρεία προχωρήσει στις συμφωνηθείσες επενδύσεις.
Η Ολγα Κεφαλογιάννη (Ν.Δ.) δήλωσε δικαιωμένη για τη στάση του κόμματός της, μετά την επιστολή της COSCO, ωστόσο είχε δηλώσει επιφύλαξη πολύ νωρίτερα.
Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) σχολίασε δηκτικά ότι «από το Λιμάνι της Αγωνίας περάσαμε στην αγωνία και λαχτάρα για την εξουσία», ενώ προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 10Α που αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κατήγγειλε η Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ).
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι χαρακτήρισαν «ρουσφέτι» τη διάταξη που προβλέπει δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων του ΟΛΠ στο Δημόσιο, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με τον υπουργό, θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση κατέθεσε χθες τροπολογία με την οποία παραχωρείται οριστικά η παραλία των Λιπασμάτων στον Δήμο Δραπετσώνας-Κερατσινίου.
