Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Να αναλογιστούν την ευθύνη τους και τις θέσεις που κατά καιρούς έχουν πάρει ζητάει ο Νίκος Βούτσης «από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, του ευρέος δημοκρατικού φάσματος και της δημοκρατικής παράδοσης με βάση τον εαυτό τους τώρα, σε τι ποσοστά βρίσκονται, και κυρίως βλέποντας τον ορίζοντα των άμεσων και μελλοντικών καταστάσεων».

Μετά την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η «μπάλα» πέρασε πλέον στα χέρια των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το αν περάσει και με τι πλειοψηφία το νομοσχέδιο.

Σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο 105,5» ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι περιμένει προβληματισμό και δημόσιο διάλογο, επισημαίνοντας ότι «θα μιλήσουμε 10 μέρες τουλάχιστον μέσα στη Βουλή, δηλαδή από Τετάρτη-Πέμπτη κι ύστερα θα μπουν στις επιτροπές και θα γίνει πολύ ουσιαστικός διάλογος μέχρι να φτάσει στην Ολομέλεια».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει για το ότι δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, ακόμα κι αν επί της αρχής δεν συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές, αν στα άρθρα 2 και 3 υπάρξει η πλειοψηφία των 2/3, ο κ. Βούτσης απάντησε:

«Είναι στο άρθρο 4 αυτό που λέτε. Αυτό που λέτε ως πρόβλεψη ισχύει, δηλαδή αν ψηφιστεί το προακροτελεύτιο άρθρο βεβαίως θα ισχύσει».

Και υπογράμμισε: «Καθένας θα πάρει την ευθύνη του σε απόλυτο βαθμό για το πιο πολιτικό σύστημα θα υπάρχει στη χώρα μετά το κλείσιμο της κρίσης, μετά το κλείσιμο αυτού του κύκλου. Αυτό είναι το πολιτικό θέμα που τίθεται και βεβαίως βαραίνει ιστορικά και διαχρονικά όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Τέλος, επανέλαβε πως «η απλή αναλογική, έτσι όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που κατεβάζει η κυβέρνηση, ικανοποιεί απολύτως την αξιακή και διαχρονική απαίτηση της αριστεράς και όλων των αριστερών δυνάμεων».