Κυρώσεις κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας «μαγειρεύει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ευρωπαϊκών θεμάτων EurActiv, επειδή οι δύο χώρες δεν προέβησαν σε «επαρκείς προσπάθειες» για τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, το Κολέγιο των Επιτρόπων είχε ήδη μια συζήτηση προσανατολισμού την περασμένη Τρίτη για το πώς θα χειριστεί τις πιο δύσκολες περιπτώσεις παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε. Στη διάρκεια της συζήτησης αυτής υπήρξε «ευρεία αναγνώριση» ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία αποτελούν περιπτώσεις επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών συμμόρφωσης.
Η Επιτροπή θα ανακοινώσει κυρώσεις και τις συστάσεις της για τις απαιτούμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις την επόμενη Τετάρτη και στη συνέχεια θα αναλάβει δράση το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών.
Τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία απέτυχαν για πολύ καιρό να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, σύμφωνα με τους στόχους που είχαν θέσει η Κομισιόν και το Eurogroup.
Από την άλλη πλευρά όμως, έχουν εφαρμόσει σκληρά δημοσιονομικά μέτρα επίσης για πολύ καιρό.
Το Eurogroup είχε βάλει στόχο στην Ισπανία να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα πέρυσι στο 4,2% του ΑΕΠ από 5,9% το 2014.
Η κυβέρνηση Ραχόι κατάφερε ύστερα από τέσσερα χρόνια σκληρής λιτότητας και σε προεκλογική χρονιά να μειώσει το έλλειμμά της μόνο στο 5,1% του ΑΕΠ.
Ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος πέτυχε η Πορτογαλία, από το 7,2% το 2014 στο 4,2% το 2015 (ή στο 2,8%, αν δεν υπολογιστεί η επίπτωση της διάσωσης πορτογαλικών τραπεζών).
Ωστόσο ο στόχος ήταν στο 2,5% του ΑΕΠ.
Σκοπιμότητες
Η επιβολή προστίμου ίσου με το 0,2% του ΑΕΠ για πρώτη φορά στις δύο χώρες και η απαίτηση εφαρμογής νέων μέτρων λιτότητας ύστερα από τόσο σκληρή προσπάθεια -αλλά και το ενδεχόμενο να κινηθεί, όπως αποκαλύπτει το EurΑctiv, ανάλογη διαδικασία κατά της Ιταλίας για το υψηλό δημόσιο χρέος της- γεννούν ερωτήματα για τη σκοπιμότητα των αποφάσεων της Κομισιόν, δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων σε αυτές τις χώρες.
Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία έχει ζωή λίγων μόλις μηνών. Βρίσκεται όμως διαρκώς στο στόχαστρο των «γερακιών» της Ε.Ε. και των αγορών γιατί προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τις πολιτικές λιτότητας.
Στην Ισπανία, η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από τον κεντροδεξιό Ραχόι, οι νέες εκλογές στις 26 Ιουνίου και ο πρόσφατος σχηματισμός ισχυρού εκλογικού συνασπισμού μεταξύ Podemos και Ενωμένης Αριστεράς προκαλούν νευρικότητα στο συντηρητικό κατεστημένο της Ε.Ε.
Το ενδεχόμενο στον επόμενο μήνα όλος ο ευρωπαϊκός Νότος να κυβερνάται από κόμματα που δεν ανήκουν στο συντηρητικό στρατόπεδο τρομάζει.
