Η εθνική ενότητα και η συσπείρωση στις αξίες «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα», που συνιστούν τη γαλλική ταυτότητα, προβλήθηκε χθες στη μεγαλόπρεπη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο των Απομάχων (Invalides) στο Παρίσι, για την απότιση φόρου τιμής στους 130 νεκρούς-θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.
Στην τελετή συμμετείχαν τα μέλη της κυβέρνησης, ηγέτες και πολιτικές προσωπικότητες που εκπροσώπησαν όλα τα κόμματα, από την άκρα Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, πολλές προσωπικότητες και ορισμένοι από τους 350 τραυματίες – όσοι μπορούσαν να παραστούν.
Η τελετή ξεκίνησε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Εντονη ήταν η συγκίνηση που αποτυπωνόταν στα πρόσωπα του Φρανσουά Ολάντ, του Μανουέλ Βαλς, του Νικολά Σαρκοζί. Πολιτικοί αντίπαλοι ενώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της βαρβαρότητας.
Με φόντο φωτογραφίες των θυμάτων, με υπόκρουση κλασικής μουσικής και με τραγούδια της σπουδαίας Γαλλίδας τραγουδίστριας Μπάρμπαρα, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νεκρών και η ηλικία τους.
Ο Φρανσουά Ολάντ έλαβε τον λόγο στον περίβολο του μεγάρου των Απομάχων, όπου έχουν ταφεί οι μεγάλες μορφές της Ιστορίας της Γαλλίας, όπως ο Ναπολέοντας.
Θέλησε να προβάλει κυρίως το πνεύμα συμπαράστασης, αλληλεγγύης και συσπείρωσης των Γάλλων για την υπεράσπιση των αξιών της δημοκρατίας.
Κατήγγειλε «μια ορδή φονιάδων» που έδρασε «στο όνομα ενός τρελού σκοπού και ενός προδομένου Θεού» και δεσμεύτηκε «επίσημα» να «καταστρέψει» το «Ισλασμικό κράτος».
«Δεν θα ενδώσουμε ούτε στον φόβο ούτε στο μίσος. Αυτοί που έπεσαν νεκροί στις 13 Νοεμβρίου ενσάρκωναν τις αξίες μας και είναι καθήκον μας σήμερα περισσότερο από ποτέ οι αξίες αυτές να ζήσουν. Αν η οργή μάς έχει κυριεύσει, θα την διοχετεύσουμε στην ήρεμη αποφασιστικότητα να προασπίσουμε την ελευθερία», δήλωσε.
Σημαίες παντού
Οι Γάλλοι είχαν κληθεί από τον πρόεδρο Ολάντ να συμμετάσχουν συμβολικά στην εθνική τελετή με την ανάρτηση της γαλλικής σημαίας στην πρόσοψη της κατοικίας τους.
Η κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της gouvernement.fr οδηγίες ώστε το κοινό να συμμετάσχει στην εθνική τελετή με διάφορους τρόπους.
Πέρα από την ανάρτηση της σημαίας στην πρόσοψη των σπιτιών, πρότεινε στους Γάλλους να τυπώσουν από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης (http://www.gouvernement.fr/drapeau-francais) τη γαλλική σημαία και να τη βάλουν στα παράθυρα, ή να αναρτήσουν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες τους στις οποίες θα είναι ντυμένοι με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας -μπλε, λευκό, κόκκινο-, ή να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση μέσο της ιστοσελίδας hashtag #FiersDeLaFrance (Υπερήφανοι για τη Γαλλία).
Η έξαρση του πατριωτισμού των Γάλλων μετά τον τραυματισμό που έχουν υποστεί εκδηλώνεται με την προβολή της γαλλικής σημαίας και την ανάκρουση της Μασσαλιώτιδας σε πολυάριθμες εκδηλώσεις.
Επισημαίνονται επίσης πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι δότες αίματος, αρκετά άτομα ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να μπορούν παράσχουν πρώτες βοήθειες σε τραυματίες.
Πολυάριθμοι νέοι υποβάλλουν καθημερινά αιτήσεις για να καταταγούν στον στρατό προκειμένου «να βοηθήσουν» την πατρίδα.
Σε διπλωματικό επίπεδο, ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει τα αποτελέσματα της συνάντησης του Φρανσουά Ολάντ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.
Τονίζουν ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των χωρών τους και τον συντονισμό στις στρατιωτικές επιδρομές προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο αγώνας εναντίον του «ΙΚ» στη Συρία.
Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το μέλλον του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι «το μέλλον του προέδρου της Συρίας ανήκει στον συριακό λαό».
