Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η «αναίμακτη» υπερψήφιση από τη Βουλή του πρώτου πακέτου με τα προαπαιτούμενα αποτελεί μια μικρή ανακούφιση για την κυβέρνηση. Ομως τα όσα επακολουθούν και οι ασφυκτικές προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις κόβουν την ανάσα. Εκ των πραγμάτων, περιθώριο εφησυχασμού για τους επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου δεν υπάρχει ούτε για αστείο.

Οι «καυτές πατάτες» που κρατά στα χέρια του και πρέπει να διαχειριστεί με επιτυχία ο πρωθυπουργός είναι ουκ ολίγες, προκαλώντας ίλιγγο ακόμη και στην απαρίθμησή τους.

■ Κατ’ αρχάς, το θέμα του ασφαλιστικού που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής «σοφών», το οποίο πιθανότατα θα αποτελέσει τη βάση για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αναμένεται να γίνει νόμος περί τα μέσα Νοεμβρίου. Το σχέδιο προβλέπει σαρωτικές αλλαγές και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθούν δραστικές μειώσεις στις συντάξεις, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να εμφανιστεί καθησυχαστικός.

Με σκοπό να διασκεδάσει τους σχετικούς φόβους, ο Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευσε χθες την εικόνα «Αρμαγεδδώνα», λέγοντας ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό συνιστά προϊόν παραπληροφόρησης», ενώ υποσχέθηκε ότι η βασική μέριμνα θα είναι να προστατευθούν οι μικρότερες συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το ασφαλιστικό θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, που ίσως συνεδριάσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η αναδόμηση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι «ελληνική μεταρρύθμιση», προκειμένου να μπορέσει να αποφύγει την κατάρρευση λόγω εμβαλωματικών παρεμβάσεων τα προηγούμενα χρόνια.

■ Στον ωκεανό των κυβερνητικών εκκρεμοτήτων δεσπόζουσα θέση κατέχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπόθεση που συνδέεται ευθέως με τη διασφάλιση των καταθέσεων και με μια ευνοϊκή ρύθμιση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Η συμφωνία με τους δανειστές, με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης να εκτιμάται μεταξύ 15 και 17 δισ. ευρώ, κρίνεται κάτι παραπάνω από επείγουσα πριν εκπνεύσει το 2015, κι αυτό διότι σε διαφορετική περίπτωση το «κούρεμα» φαντάζει αναπόφευκτο.

Η υψηλή εποπτεία επί τούτου ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, υπό την προεδρία του οποίου συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, έχοντας επιπλέον στην ατζέντα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιτυχή ολοκλήρωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Στο σημείο αυτό, επισημαίνεται ότι με έκδηλη ικανοποίηση υποδέχτηκαν στο Μαξίμου τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, ότι τις επόμενες ημέρες θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία ευρωπαϊκοί πόροι ύψους 800 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του ΕΣΠΑ, ως προχρηματοδότηση για τα αναπτυξιακά έργα της περιόδου 2014-2020.

■ Από την άλλη πλευρά, η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα στις 22 και 23 Οκτωβρίου φαίνεται ότι θα συμπέσει με την έλευση στη χώρα μας των επικεφαλής των δανειστών, οι οποίοι θα κάνουν φύλλο και φτερό την υπογραφείσα συμφωνία με την κυβέρνηση και την πορεία υλοποίησής της, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» θα παραμείνουν στην Ελλάδα ώς και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ασκώντας πιέσεις στην ελληνική πλευρά για την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Τους ελέγχους στον προϋπολογισμό, στα έσοδα και στις δαπάνες αλλά και στην εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» έχουν ξεκινήσει τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται ήδη εδώ, επιτελώντας αθόρυβα το «έργο» τους.

Το συντομότερο δυνατόν

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν δηλώσει κατηγορηματικά ότι επιθυμούν να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου να διευκολυνθεί η πορεία, που στο βάθος του τούνελ έχει στόχο την ελάφρυνση του χρέους.

■ Στην επίμαχη συζήτηση που αφορά την «κατά γράμμα» τήρηση των όρων του Μνημονίου μπαίνει σφήνα η προσφυγική κρίση και οι επιπτώσεις που προκαλεί σε χώρες που υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες από την αντιμετώπισή της, όπως η Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα (περιοδικό Wirtschaftswoche), το Βερολίνο προσανατολίζεται στο να κάνει υποχωρήσεις αναφορικά με τις οικονομικές του απαιτήσεις από την Ελλάδα, εφόσον η Αθήνα δεχτεί να παραμείνουν στη χώρα μας περισσότεροι πρόσφυγες.

Πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, τις οποίες επικαλείται το περιοδικό, αναφέρουν ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να «ελαστικοποιήσει» τις απαιτήσεις της, αν η χώρα μας συμφωνήσει να αυξήσει τη δέσμευσή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Το μεσημέρι της Παρασκευής, πάντως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ τόνισε, αναφορικά με το δημοσίευμα, ότι δεν πρέπει να γίνεται διασύνδεση του προσφυγικού με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος.

Παρέμβαση για το θέμα, ζητώντας χαλάρωση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω των έκτακτων δημοσιονομικών πιέσεων που δημιουργούνται από την έκταση της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης, πραγματοποίησε εξάλλου με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η επικίνδυνη «αναρρίχηση» της κυβέρνησης στο βουνό των υποχρεώσεων που έχει ενώπιόν της θα συνεχιστεί με την ψήφιση από τη Βουλή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, ώστε να ξεκλειδώσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Σε παράλληλο χρόνο θα συζητηθεί το μεσοπρόθεσμο για τα έτη 2016-2019, περιλαμβάνοντας μέτρα-φωτιά ύψους 8 δισ, καθώς και η κατάθεση του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού στις 21 του επόμενου μήνα, τη στιγμή που στα προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η «τρύπα» στα έσοδα άγγιζε τα 5 δισ. ευρώ.

Σε όλο αυτό το «τρομοκρατικό» σκηνικό θα πρέπει να προστεθούν οι αντιδράσεις διάφορων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται και απειλούν με κινητοποιήσεις, όπως π.χ. οι αγρότες, που προειδοποίησαν ότι θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ πονοκέφαλο για την κυβέρνηση προκαλεί και η αιχμηρή τακτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης που εξαπολύει με κάθε ευκαιρία σφοδρά πυρά, παρά τη δέσμευση για εποικοδομητική στάση.

Η κυβέρνηση ζητά την παραίτηση Σαββαΐδου

Την παραίτηση της γ.γ. δημοσίων εσόδων ζητάει η κυβέρνηση μετά από την κλήση της σε απολογία από την εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος για το θέμα των διαφημίσεων των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, που αποκάλυψε χθες η «Εφ. Συν.».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητώντας του να παρέμβει, ως καθ΄ύλην αρμόδιος, καλώντας την κυρία Σαββαΐδου να διευκολύνει την κυβέρνηση, μετά απ’ όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έως ότου διευκρινιστεί από τις δικαστικές αρχές δεν μπορεί η κυρία Σαββαΐδου να παραμένει στη θέση της.