Η υιοθέτηση νέου συστήματος ασφάλειας στα διυλιστήρια, η αναδιοργάνωση διευθύνσεων και η διαθεσιμότητα άμεσα εμπλεκόμενων υπαλλήλων είναι τα πρώτα μέτρα της διοίκησης του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων μετά την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις Ασπροπύργου τον περασμένο Μάιο, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις εργαζομένους.
Τα μέτρα ανακοινώθηκαν στο προσωπικό του ομίλου, μετά την ολοκλήρωση της εσωτερικής τεχνικής διερεύνησης του δυστυχήματος και ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διερεύνησης και η έκδοση του πορίσματος από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.
Πρόσληψη προσωπικού
Ειδικότερα, με βάση τα ευρήματα της εσωτερικής διερεύνησης η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ.:
■ Προχώρησε σε οργανωτικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, εκπόνησε νέο Οργανόγραμμα Διυλιστηρίων, αναβαθμίζοντας τις διευθύνσεις ασφαλείας και δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων και του εξοπλισμού.
Στις κρίσιμες διοικητικές θέσεις τοποθετήθηκαν έμπειρα στελέχη του ομίλου. Ταυτόχρονα, γίνονται προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες των εγκαταστάσεων.
■ Κατάρτισε νέο Σύστημα Ασφαλείας Διυλιστηρίων και υιοθέτησε πρόγραμμα ενίσχυσης της κουλτούρας ασφάλειας εντός του ομίλου.
Τα προγράμματα εκπαίδευσης των εργαζομένων αναθεωρήθηκαν και εντατικοποιήθηκαν, με έμφαση στα θέματα ασφάλειας και τήρησης των διαδικασιών. Παράλληλα επανεξετάζονται οι μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου τήρησης των διαδικασιών.
■ Ελαβε άμεσα διοικητικά μέτρα, τα οποία αφορούν εργαζομένους και στελέχη που εμπλέκονται στο δυστύχημα και την παραβίαση διαδικασιών ασφαλείας της εταιρείας που το προκάλεσαν. Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πέντε εργαζόμενοι από διάφορα ιεραρχικά επίπεδα, μέχρι την οριστικοποίηση της προανακριτικής διαδικασίας και για μέγιστο διάστημα έξι μηνών.
Στους εργαζομένους δεν έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις, λόγω της εκκρεμούς διερεύνησης του συμβάντος από τις αρμόδιες αρχές.
