Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κατεβαίνουν στους δρόμους σε 25 αγροκτηνοτροφικούς νομούς της χώρας για να διαδηλώσουν ενάντια στα αντιπαραγωγικά μέτρα που προκύπτουν από τους όρους του τρίτου Μνημονίου.
Ο αγροτικός κόσμος θεωρεί ότι πρόκειται για μέτρα-ταφόπλακα για τον κλάδο που φέρνουν τον πρωτογενή τομέα σε πρωτοφανή κατάντια και καθιστούν οποιαδήποτε απασχόληση σε αυτόν εντελώς ασύμφορη.
Την οργάνωση των κινητοποιήσεων έχει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, που ιδρύθηκε το 2009, έχει περισσότερα από 20.000 μέλη και έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ). Φέτος προσχώρησαν σ’ αυτήν και αρκετοί σύλλογοι κτηνοτρόφων.
Τα μέτρα «φωτιά» που πλήττουν τους αγρότες και θα επιφέρουν πλήρη ισοπέδωση και εξαφάνιση της ελάχιστης ελληνικής παραγωγής και τη συνεχή εξάρτηση προϊόντων από τις αγορές του εξωτερικού, αφορούν το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το κόστος παραγωγής και τον ΦΠΑ των αγροτών. Πιο συγκεκριμένα:
■ Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης για τα εισοδήματα από το 13%, όπου βρίσκεται σήμερα, στο 20% από 1/1/2016 και στο 26% από το 2017, από το πρώτο ευρώ.
■ Διπλασιάζεται αναδρομικά από 1/1/2014 η προκαταβολή φόρου από το 27,5% στο 55%. Από το 2017 η αύξηση της προκαταβολής του φόρου θα φτάσει το 100%, καθώς οι αγρότες εξομοιώνονται με τους ελεύθερους επαγγελματίες.
■ Καταργείται το αφορολόγητο των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ και θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Πρόκειται για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που στην ουσία αποτελούν ενισχύσεις ως αντιστάθμισμα τιμής σε ένα προϊόν. Για παράδειγμα, ένας αγρότης προκειμένου να αποδίδει το σιτάρι που σπέρνει θα έπρεπε να το πουλάει 50 λεπτά το κιλό, όμως το πουλάει 20 λεπτά και παίρνει ως επιδότηση το υπόλοιπο ποσό, ώστε να είναι το προϊόν προσιτό για τον καταναλωτή.
■ Καταργείται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου με συνέπεια την αύξηση της τιμής του. Ο φόρος ανεβαίνει από 66 ευρώ το χιλιόλιτρο, στα 200 ευρώ από 1/10/2015 και στα 330 ευρώ από το 2016.
■ Τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Ενας αγρότης που βρίσκεται στη μεσαία φορολογική κατηγορία πληρώνει σήμερα περίπου 600 ευρώ τον χρόνο. Τριπλασιάστε αυτό το ποσό και συνυπολογίστε ότι η γυναίκα και το παιδί του είναι επίσης στον ΟΓΑ και πολλαπλασιάστε πάλι επί τρία για να δείτε το τελικό αποτέλεσμα.
■ Αυξάνεται η τιμή του αγροτικού ρεύματος, ενώ αυξάνεται ο ΦΠΑ από το 13% στο 23% σε όλα τα αγροτικά εφόδια, όπως φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σπόροι.
«Μας έχουν καταστρέψει»
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Γκόντιας, μέλος της γραμματείας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων:
«Οταν βγήκαμε πέρσι σε κινητοποιήσεις δεν βγήκαμε με σημαία να μη φορολογηθούν οι αγρότες, αλλά θέλαμε να αντιμετωπιστούμε με μια δίκαια μεταχείριση, γιατί μπορεί κάποια χρονιά να μην έχουμε έσοδα ή ο κάμπος να είναι πλημμυρισμένος και ζητούσαμε να φορολογηθούμε τεκμαρτά» λέει.
«Είμαστε σε κινητοποιήσεις από το 2008. Τα προβλήματα ήταν πολλά, αλλά αυτό που κυνηγούσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν το κόστος καλλιέργειας που ήταν πολύ βαρύ σε πετρέλαιο και ρεύμα. Τελικά, έρχονται ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Το ρεύμα θα το αυξήσουν φέτος κατά 40% και κόβουν την επιστροφή πετρελαίου. Από την άλλη, ό,τι μας έχουν πει ώς τώρα είναι ψέματα. Οι χρηματοδοτήσεις δεν έρχονται ποτέ στην ώρα τους. Για εμάς η κρίση δεν είναι σημερινή, είμαστε σε στάση πληρωμών εδώ και 3-4 χρόνια και μας χρωστάνε τα πάντα, τίποτα δεν έχει μπει στην ώρα του. Ακούγαμε για στρατηγική στον αγροτικό τομέα και δεν βλέπαμε τίποτα. Καταθέσαμε τις απόψεις μας για την πολιτική γης, για τη δημιουργία τράπεζας σπόρων, γιατί οι πολυεθνικές μάς έχουν καταστρέψει αγοράζοντας και κλείνοντας όλα τα σποράδικα της Ελλάδας και πουλούν μόνοι αυτοί. Το μόνο που έκαναν στα υπουργεία τα τελευταία χρόνια ήταν διαχείριση. Εμείς, όμως, δεν θέλαμε διαχείριση, θέλαμε στρατηγική, και επειδή δεν τη χάρασσαν οι ίδιοι, την προτείναμε εμείς», αναφέρει.
Τα «κόκκινα» δάνεια της ΑΤΕ
Τον ρωτήσαμε για τα δάνεια των αγροτών στην Αγροτική Τράπεζα που σήμερα έχουν περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς, για τον κίνδυνο κατασχέσεων και για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. «Περίπου 35.000 αγρότες χρωστούν 500 εκατομμύρια ευρώ, και μιλάω για τα ‘‘κόκκινα’’ δάνεια της ΑΤΕ. Περίπου 500-600 άτομα, μεγαλοεπιχειρηματίες και κόμματα, χρωστούν 5 δισ. Αν χρωστάς 10, 20 έως και 100 χιλιάρικα, έχεις φόβο κατάσχεσης. Αν χρωστάς 1 δισ., βγαίνεις βουλευτής! Αυτό που πάνε να κάνουν μάλλον είναι ένα φεουδαρχικό σύστημα, καθώς εταιρείες ή μεγαλοαγρότες θα αγοράσουν αυτούς που δεν μπορούν λειτουργήσουν τα χωράφια τους και θα γίνουμε εργάτες στη γη μας. Ε, δεν θέλουμε να γίνουμε άποικοι στη γη μας», λέει ο Χρήστος Γκόντιας.
«Μας έχουν κηρύξει πόλεμο και οφείλουμε να ανταποδώσουμε, έχοντας απέναντί μας όλο το πολιτικό σύστημα που πέρασε αυτά τα μέτρα, αφού τα έχουν ψηφίσει όλοι επί της αρχής», αναφέρει ο ίδιος για την επιλογή των αγροτικών κινητοποιήσεων για πρώτη φορά λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων
Οι αγρότες ανακοίνωσαν πως θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα και στους συνοριακούς σταθμούς την ημέρα των εκλογών. Οι κινητοποιήσεις αρχίζουν από σήμερα, όπου τα τρακτέρ θα βρίσκονται παρατεταγμένα σε διάφορα «κομβικά σημεία», του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, στους νομούς Ροδόπης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Πιερίας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας.
Υπενθυμίζεται ότι για τις 28 Σεπτεμβρίου έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συνεδρίασης της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων στην Πρέβεζα, με κύριο θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό των νέων κινητοποιήσεων.
