Επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και πέραν του Σεπτεμβρίου του 2016 προβλέπει η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Περίπου τέσσερις στους πέντε οικονομολόγους, που ερωτήθηκαν σχετικά από το γνωστό πρακτορείο οικονομικό πρακτορείο, απάντησαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει χρονικά το ύψους 1,1 τρισ. ευρώ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και άλλων τίτλων που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο.
Το 43% των οικονομολόγων εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι το συνολικό ποσόν των μηνιαίων αγορών ομολόγων θα αυξηθεί πάνω από το σημερινό επίπεδο των 60 δισ. ευρώ, ενώ το 29% ότι η ΕΚΤ θα διευρύνει το φάσμα των τίτλων που αγοράζει.
Η ποσοτική χαλάρωση «πλασαρίστηκε» από τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης ως το «φάρμακο» για την ανάρρωση της ασθμαίνουσας ευρωπαϊκής οικονομίας αντί της ορθόδοξης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Οι θανατηφόροι ιοί που απειλούσαν την οικονομία του ευρώ τότε ήταν ο αποπληθωρισμός και η ύφεση.
Εξι μήνες μετά την εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει αναρριχηθεί από το -0,1% στο 0,3%-0,4%. Απέχει όμως αρκετά από τον στόχο της ΕΚΤ κοντά στο 2%.
Οσον αφορά την ανάπτυξη; Η έρευνα του Bloomberg έδειξε ότι αν και περισσότεροι σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, μόλις ο ένας τους 3 οικονομολόγους προβλέπει βελτίωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών της οικονομίας της Ευρωζώνης. Το ποσοστό αυτό θεωρεί μάλιστα ότι αυτή η ανάκαμψη δεν θα διαρκέσει πολύ.
