Μανόλης Γ. Δρεττάκης*
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. κατά 2,3 εκατοστιαίες μονάδες -που υπήρχε στον μέσο όρο των ποσοστών που έδιναν οι 7 πρώτες δημοσκοπήσεις πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου (βλέπε άρθρο μας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» της 3.9.15)- συρρικνώθηκε, με βάση τον μέσο όρο 7 δημοσκοπήσεων την πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, κάτω από τη 1 εκατοστιαία μονάδα.

Σε όλες, όμως, τις δημοσκοπήσεις παρατηρείται μεγάλη διαφορά στη συσπείρωση των ψηφοφόρων που ψήφισαν τα κόμματα αυτά στις εκλογές του Ιανουαρίου. Οι περισσότεροι που ψήφισαν Ν.Δ. στις εκλογές εκείνες (που πλησιάζουν το 80%) θα την ξαναψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές. Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι σύνθετη. Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις, ένα ποσοστό γύρω στο 4% θα ψηφίσει τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.). Πρόκειται για ένα κόμμα που σχημάτισαν μέσα στη Βουλή (!) οι αποσκιρτήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που τους ανέδειξε βουλευτές, παρότι ορισμένοι από αυτούς πήραν την έδρα με πολύ μικρό αριθμό σταυρών. Με την αποστασία τους, στέρησαν τη δεδηλωμένη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., προκαλώντας την πτώση της. Εξαιτίας τους η χώρα μπήκε σε νέα προεκλογική περίοδο μέσα σε 8 μήνες, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.

Λόγω της μικρής διαφοράς των ποσοστών που δίνουν στα δύο μεγάλα κόμματα οι δημοσκοπήσεις (αν η διαφορά αυτή διατηρηθεί και σε εκείνες που θα δημοσιευτούν την προπαραμονή των εκλογών), είναι ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την πρωτιά. Το ενδεχόμενο αυτό δεν εξαρτάται μόνον από το τι ποσοστό θα πάρει τελικά η ΛΑ.Ε.

Εξαρτάται και από εκείνους που, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν είτε ότι είναι αναποφάσιστοι είτε ότι θα ψηφίσουν κόμματα που δεν πρόκειται να μπουν στη Βουλή, θα ρίξουν λευκό ή άκυρο ή θα απέσχουν από τις εκλογές. Το συνολικό ποσοστό όλων αυτών είναι πολύ μεγάλο, πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στη ΛΑ.Ε. Κατά συνέπεια, το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναέλθει πρώτο κόμμα εξαρτάται από το τι τελικά θα πράξουν όλοι αυτοί οι εκλογείς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή», που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4.9.15, το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι θα απόσχουν από τις εκλογές της 20.9.15 είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό που έδιναν οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές της 25.1.15, και η πλειονότητά τους είναι εκλογείς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές εκείνες.

Με βάση τα παραπάνω, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές εξαρτάται από το τι τελικά θα πράξουν οι εκλογείς εκείνοι που ψήφισαν το κόμμα αυτό τον Ιανουάριο και στις δημοσκοπήσεις που γίνονται για τις επικείμενες εκλογές δεν διευκρινίζουν τι θα ψηφίσουν ή δηλώνουν ότι θα κάνουν τις επιλογές που προαναφέρθηκαν. Αν η πλειονότητα όλων αυτών των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο:

Απόσχουν από τις εκλογές ή προσέλθουν στις κάλπες και ψηφίσουν κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή ή ρίξουν λευκό ή άκυρο, δηλαδή στερήσουν την ψήφο τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συμβάλουν, μαζί με εκείνους που θα ψηφίσουν ΛΑ.Ε., στην παλινόρθωση των κυβερνήσεων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, δηλαδή στο να γίνει σύντομη παρένθεση μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς επιδίωκαν οι δανειστές και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους. Το ποια πολιτική θα ακολουθήσει αυτή η ενδεχόμενη κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. το μαρτυρούν τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ της τεσσαρακονταετίας 1974-2014.

Αν, αντίθετα, αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους για το παραπάνω ενδεχόμενο, προσέλθουν στις κάλπες και ψηφίσουν ξανά ΣΥΡΙΖΑ, θα του εξασφαλίσουν την πρωτιά και θα του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση με κάποια από τα μικρότερα κόμματα (ΑΝ.ΕΛΛ., ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ), για την εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία άμεσους στόχους θα έχει από τη μια μεριά την επίτευξη μιας σημαντικής ελάφρυνσης του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους και τη λήψη μέτρων υπέρ εκείνων που έχουν πληγεί από τα δύο προηγούμενα Μνημόνια και θα υποφέρουν από το νέο, και από την άλλη την απαλλαγή της χώρας από τα καρκινώματα της διαπλοκής, της διαφθοράς, της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, τα οποία θέριεψαν με ανοχή ή υπόθαλψη όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης.

Αν οι άμεσοι αυτοί στόχοι υλοποιηθούν και ταυτόχρονα αρχίσει η εφαρμογή ενός ρεαλιστικού προγράμματος κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, υπάρχει ελπίδα ότι στο τέλος της τετραετίας η χώρα θα έχει μπει στη νέα πορεία που τόση ανάγκη έχει ο τόπος, μια πορεία σταδιακής απελευθέρωσής της από τη λιτότητα και την κηδεμονία των δανειστών.

* πρώην: αντιπροέδρος της Βουλής, υπουργού και καθηγητή της ΑΣΟΕΕ