Προειδοποίηση ότι σε λίγες ημέρες από σήμερα τα χρήματα που διαθέτει το υπουργείο για τη σίτιση των μεταναστών τελειώνουν απηύθυνε από τη Χίο ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.
Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στο ακριτικό νησί, χθες, μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού, τόνισε ότι τα αποθεματικά για τη σίτιση των εκατοντάδων μεταναστών που φτάνουν καθημερινά στη χώρα εξαντλούνται στις 30 Ιουνίου και αποκάλυψε ότι ήδη έχει απευθύνει αίτημα στον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο για έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να αποφευχθούν οι συνέπειες που προβλέπονται σε μια τέτοια περίπτωση.
Υπερασπίστηκε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι βασίζεται στον ανθρωπισμό και τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ενώ αρνήθηκε ότι βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Οι ρόλοι μας είναι διαφορετικοί. Εκ του δικού μου καλούμαι να ενισχύσω την αστυνόμευση αφού, αν και αν δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα από την παρουσία μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει ο φόβος των καταστηματαρχών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός, αφού επισκέφτηκε και το Κέντρο Προσωρινής Κράτησης που λειτουργεί στη Χίο, διαπίστωσε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή αλλά όχι τραγική», δηλώνοντας όμως αδυναμία να ικανοποιήσει το αίτημα χρηματοδότησης που έθεσε ο δήμαρχος Χίου προκειμένου να αγοραστούν οι εγκαταστάσεις ενός κλειστού από χρόνια εργοστασίου και να μετατραπεί σε χώρο προσωρινής παραμονής.
«Αφησαν στην τύχη του το υπουργείο», σημείωσε χαρακτηριστικά για τους προκατόχους του, αναφέροντας ότι ήδη ο προϋπολογισμός του υπουργείου είναι ελλειμματικός κατά 75.000.000 ευρώ, γεγονός που δεν επιτρέπει ούτε την αντικατάσταση εξοπλισμού της αστυνομίας που θεωρείται ληγμένος, όπως κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα της ομάδας «ΔΙΑΣ».
