Λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα, η έγκυρη «The Art Newspaper» δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο «Tα ελληνικά μουσεία αναγκασμένα να κλείσουν γιατί τα χρήματα τελειώνουν».
Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και η Κατερίνα Γρέγου, επιμελήτρια της κεντρικής έκθεσης της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, εξέθεταν ο καθένας τον καημό του.
Ο πρώτος έλεγε ότι η λιτότητα από το 2008 και μετά είχε επιπτώσεις σε πολιτισμό, παιδεία και υγεία, αλλά και εξέθετε ειδικά τα δεινά του Μακεδονικού, που τώρα είναι κλειστό. «Το κόστος να το κρατάμε απλώς ανοικτό θα μας οδηγήσει στη χρεοκοπία και θα καταστήσει 20 υπαλλήλους υπεράριθμους». Η δεύτερη έλεγε ότι «το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή έχει χρήματα μόνο για μισθούς, δεν μπορεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας των εκθέσεων, να πληρώσει λογαριασμούς, ακόμα και το ίντερνετ».
Διάβασε το ρεπορτάζ ο ευαίσθητος Τζόναθαν Τζόουνς, ο διάσημος και με μεγάλη επιρροή κριτικός εικαστικών της «Guardian», και απάντησε με το σχόλιο: «Χωρίς τη γενναιοδωρία της Ευρώπης, τα μουσεία της Ελλάδας θα ήταν αρχαία ιστορία».
Οπα. Πάλι καλά που το λέει κάνας ξένος, γιατί εμείς εδώ ετοιμαζόμασταν να μεγαλουργήσουμε με τη δραχμή.
Ο Τζόναθαν Τζόουνς, αφού βέβαια κάνει πρώτα τη μεγαλειώδη φιλελληνική δήλωση «Μια Ευρώπη χωρίς τη Φινλανδία δεν είναι τόσο δύσκολο να τη φανταστείς. Μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν θα ήταν καθόλου Ευρώπη», φτάνει στο ψητό.
Λέει στους αναγνώστες της «Γκάρντιαν» να έρθουν στην Ελλάδα όχι μόνο για τη γαλάζια θάλασσα και τις ειδυλλιακές παραλίες, αλλά γιατί είναι «ένας από τους πιο πλούσιους και εντυπωσιακούς πολιτιστικούς προορισμούς του κόσμου». Και, τέλος, προεκτείνει πολιτικά την προτροπή του: «Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας είναι και ένας καλός τρόπος να ρίξετε μια πιο ειλικρινή ματιά στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ο αρθρογράφος δεν αναφέρεται μόνο στο Μουσείο της Ακρόπολης, «που αναγνωρίζει και το ίδιο με ευγνωμοσύνη ότι έγινε πραγματικότητα χάρη και στα ευρωπαϊκά χρήματα».
Το προχωράει το πράγμα. «Η οικονομική αυστηρότητα των Γερμανών μπορεί να σοκάρει, αλλά για να δείτε και τη γενναιοδωρία τους επισκεφτείτε τον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα, όπου οι ανασκαφές, η αναστήλωση και το ωραίο μουσείο έγιναν και με γερμανική βοήθεια». Αυτός έφα.
