Επιτέλους θα εκτεθεί στο κοινό. Η περίφημη δαιδαλική «Κόρη της Θήρας», φιλοτεχνημένη με μάρμαρο Νάξου, ύψους 2,30 μ. και βάρους 750 κιλών, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα γυναικεία αγάλματα αυτού του μεγέθους του 7ου π.Χ. αι., που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα. Το άγαλμα μέχρι τώρα φυλασσόταν στις αποθήκες του Μουσείου Σαντορίνης.
Αυτό πρόκειται να αλλάξει μετά την προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Θήρας.
Εχει σκοπό την ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων της Θήρας, καθώς και τη βελτίωση των πολιτιστικών υποδομών του νησιού. Η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή από τον αν. υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη και τον δήμαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζο.
Η σύμβαση προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις. Αρχικά, την έκθεση, για πρώτη φορά, της «Κόρης της Θήρας», την άνοιξη του 2016, στο προς επισκευήν αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σαντορίνης και την παράλληλη διοργάνωση ημερίδας, αφιερωμένης στο εντυπωσιακό αυτό μαρμάρινο άγαλμα, που ανακαλύφθηκε πριν από 15 χρόνια στα νότια του νεκροταφείου της Σελλάδας (ΝΑ Σαντορίνη) από τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, σε βάθος μόλις 70 εκ.
Ταυτόχρονα, θα εκτεθούν τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου στον αχρησιμοποίητο όροφο του Μουσείου Προϊστορικής Θήρας και θα γίνουν δράσεις ανάδειξης των ανασκαφών και των αρχαιολογικών χώρων στα Μεσαιωνικά Καστέλια, αρχίζοντας από τον Σκάρο.
Η αντίστροφη μέτρηση της ανάδυσης αρχαιοτήτων από τα υπόγεια του μουσείου σε χώρους επισκέψιμους έχει ήδη ξεκινήσει: κατά την επίσκεψή του στη Σαντορίνη, ο υπουργός παρέστη στην έκθεση, για πρώτη φορά, του «Ψαρά» στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (και αυτό φυλάσσονταν στις αποθήκες).
Εκεί, ανήγγειλε ότι θα επιχειρηθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ της ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου, για την οποία υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη από το αρχιτέκτονα του έργου κ. Γρηγοριάδη, καθώς και πολεοδομική άδεια.
