Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Με σύνθημα τη φράση «Επιστροφή στην Αθήνα» παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του δήμου.  Όπως ανέφερε, ο σχεδιασμός έχει ως στόχο τον επαναπροσδιορισμό του κέντρου της Αθήνας, με κύριους αποδέκτες τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες αλλά και τους επισκέπτες. 

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της πρωτεύουσας αποτυπώνεται στο «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης» (ΣΟΑΠ) και περιλαμβάνει 70 δράσεις, που ομαδοποιούνται σε 18 άξονες και εντάσσονται σε επτά ειδικούς στόχους.

Οι στόχοι αυτοί είναι η στήριξη της οικονομικής βάσης, η ανάκτηση της κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής – επανακατοίκησης του κέντρου, η αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας και νομιμότητας, η ανάκτηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών και πολεοδομικής λειτουργίας, η ενίσχυση της ταυτότητας και της εικόνας της πόλης, η βελτίωση μηχανισμών διακυβέρνησης, σχεδιασμού και συμμετοχής.

Όπως είπε ο κ. Καμίνης, κύριος στόχος είναι «η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, η ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης και η αναμόρφωση της εικόνας της».

Παράλληλα, σημαντική προτεραιότητα αποτελεί η ανάδειξη της Αθήνας σε αυτόνομο τουριστικό προορισμό. «Ο δήμος Αθηναίων υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Αθήνας στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων που είναι φορείς διαχείρισης προορισμού» είπε ο δήμαρχος. 

Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η προώθηση της επιχειρηματικότητας, με τη διαμόρφωση ενός πλέγματος δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Μεταξύ των δράσεων περιλαμβάνεται το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων και το πρόγραμμα «Επιχειρώ Κοινωνικά», με το οποίο επιδιώκεται να αναδειχθεί η Αθήνα σε κέντρο κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Το σχέδιο αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στην αναβάθμιση της αισθητικής και της λειτουργίας των δημοσίων χώρων, ενώ θεωρείται απαραίτητο να βρεθεί λύση για τα αμέτρητα άδεια κτίρια. 

Ο δήμαρχος της Αθήνας ανακοίνωσε τη διοργάνωση διάσκεψης για τα μεγάλα θέματα της πόλης στο τέλος της άνοιξης. Αναφερόμενος στα έργα που γίνονται αυτή την περίοδο, μίλησε για τη νέα γραμμή του μετρό με 30 σταθμούς, στις παρεμβάσεις για την αναβάθμιση περιοχών όπως ο Ελαιώνας ή οι Αμπελόκηποι, στις παρεμβάσεις στην οδό Πανεπιστημίου, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στα έργα του Ιδρύματος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα.

Ειδική αναφορά έκανε στην από κοινού πρωτοβουλία των δημάρχων Αθηνών, Ρώμης και Παρισιού για το θέμα της μετανάστευσης, με στόχο τη διαμόρφωση μίας κοινής πρότασης για το ζήτημα.