Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιλαμβάνεται μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Τομά Πικετί, τον Πάπα και άλλες προσωπικότητες στον ετήσιο κατάλογο του αμερικανικού περιοδικού Time με τα 100 πρόσωπα που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Η δημοσίευση του καταλόγου, που αποτελεί πλέον ένα ετήσιο γεγονός, έγινε για πρώτη φορά το 1999, μετά από συζήτηση μεταξύ Αμερικάνων ακαδημαϊκών, πολιτικών και δημοσιογράφων.
Στη λίστα εμπεριέχονται πέντε κατηγορίες, οι «τιτάνες», οι πρωτοπόροι, οι καλλιτέχνες, οι ηγέτες αλλά και εμβληματικά πρόσωπα. Παρόλο που θεωρείται τιμητικό το το να λάβει κάποιος μία θέση μεταξύ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων, είναι σαφές ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θεωρείται ότι με οποιοδήποτε τρόπο αλλάζουν τον κόσμο, ανεξάρτητα από τις συνέπειες των πράξεών τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα από τα ονόματα στην κατηγορία «ηγέτες», μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα, την Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τη Χίλαρι Κλίντον, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Σαμάνθα Πάουερ (πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ), ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ο Τζεμπ Μπους, η Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, η οποία είχε περιληφθεί και στον κατάλογο του 2011, και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν, ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται για δέκατη φορά στον κατάλογο αυτό, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ.
Στους πρωτοπόρους κατάσσονται η χορεύτρια Μίστι Κόουπλαντ, οι αμερικανίδες ηθοποιοί Ρις Γουίδερσπουν και η αγγλίδα Έμα Γουότσον, ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι.
Στους καλλιτέχνες περιλαμβάνονται ο ηθοποιός Μπράντλεϊ Κούπερ, ο τραγουδιστής της κάντρι Τιμ Μακγκρόου, ο σχεδιαστής μόδας Αλεξάντερ Γουάνγκ, ο χιουμορίστας της τηλεόρασης Τζον Όλιβερ.
Στον κατάλογο του Time περιλαμβάνονται ακόμη στην τελευταία κατηγορία των εμβληματικών προσώπων η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ, η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, η σχεδιάστρια μόδας Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί και ο πάπας Φραγκίσκος.
Όπως κάθε χρόνο, ορισμένα από τα κείμενα των προσωπογραφιών υπογράφουν γνωστές προσωπικότητες. Έτσι, την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα σκιαγραφεί ο ηγέτης του αριστερού ισπανικού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας:
«Στην κεντρική ομιλία της προεκλογικής του καμπάνιας ο Αλέξης μου είπε “Πρέπει να συναντηθούμε τώρα, αν δεν σε πειράζει. Ας το κάνουμε σπίτι μου. Θα ήθελα να περάσω λίγη ώρα με τα παιδιά μου”. Αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας: Ενας οικογενειάρχης που μπορεί να μιλήσει για πολιτική την ώρα που τα δύο παιδιά του “κρέμονται” από τον λαιμό του. Οταν ήταν ένας από τους νεαρούς ηγέτες της ελληνικής αριστεράς, κατάλαβε ότι στην πολιτική πρέπει να φιλοδοξείς να νικήσεις και πως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να υπερασπιστείς την χώρα σου. Αυτός ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού, αυτός ο οπαδός του rock ‘n’ roll που συνήθιζε να ταξιδεύει με τη μοτοσικλέτα του πριν εκλεγεί πρωθυπουργός έγινε η ελπίδα των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές συνέπειες από τις πολιτικές ύφεσης που έχουν επιβληθεί στη χώρα. Σήμερα είναι ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός που έχει εντυπωσιάσει την Ευρώπη με τις διαπραγματευτικές του ικανότητες που συνδυάζουν σοφία και αρχές. Δεν είναι τυχαίο πως οι Ελληνες κατατάσσουν την κυβέρνησή του ψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη των τελευταίων ετών. Ο Αλέξης Τσίπρας αντιπροσωπεύει έναν ευρωπαϊσμό τον οποίο μοιραζόμαστε εκείνοι που καταλαβαίνουμε ότι η δημοκρατία στην ήπειρό μας πρέπει να συνδέεται με την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράφει την προσωπογραφία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και ο Βρετανός πρωθυπουργός εκείνη του επικεφαλής της ιρακινής κυβέρνησης.
Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, μόλις 17 ετών, είναι η νεαρότερη του καταλόγου, ο οποίος περιλαμβάνει φέτος 40 γυναίκες. Το πιο ηλικιωμένο πρόσωπο είναι ο τυνήσιος πρόεδρος Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι, 88 ετών.
